Oproep: Word deel van de nieuwe lichting Stadsartiesten

Stad Kortrijk is op zoek naar nieuwe Stadsartiesten. Ben je een muzikant - solo of bij een muziekgroep - , draai je plaatjes als DJ of voel je je meer thuis in dans, straattheater, kinderanimatie, circus of cabaret? Sta je te popelen om jouw talent te tonen aan een publiek? Dan ben jij de geknipte kandidaat. Het initiatief Stadsartiesten brengt lokaal talent in contact met de organisatoren van straat- en buurtfeesten die een act kunnen boeken (deels) op kosten van de stad.

Stadsartiesten_A3_web.jpg
  • jpg

Sinds dit voorjaar kunnen organisatoren van straat- of buurtfeesten bij de stad een waardebon krijgen om een optreden op hun feest te financieren. Afhankelijk van de grootte van de optredende groep betaalt de stad een vergoeding tussen € 120 en € 360. Met de waardebon kan je niet zomaar iedere act boeken. De artiest moet deel uitmaken van de officiële selectie Stadsartiesten. Na een eerste oproep eind 2021 werden 39 acts opgenomen in die selectie voor 2022.

Ik vond het enorm gezellig om bij zoveel buurten te mogen performen. Ik werd ook meegenomen in het feest en kreeg de kans om mee te eten en te drinken. Je moet snel kunnen reageren en anticiperen om aan de verwachtingen van de buurt te voldoen en om de buurt gelukkig te maken. Tussen de mensen daar is onze plaats. Wij zijn van de mensen want wij zijn stadsartiesten. Goochelaar Tom, Stadsartiest lichting 2022
Kortrijk bulkt van het artistiek talent. Via Stadsartiesten brengen we hen in contact met de meer den 200 straat- en buurtcomités in onze stad en deelgemeenten. We willen hiermee meer speelkansen voor lokaal artistiek talent creëren en tegelijk een culturele boost geven aan straat- en buurtfeesten. In 2022 werden voorlopig 20 optredens gesubsidieerd voor een totaal van 4.200 EUR. Dat willen we volgend jaar minstens verdubbelen. Ook de selectie Stadsartiesten moet groter en diverser. Speel je muziek, zit je in een dansgroep, ben je een goochelaar, ben je een krak in kindergrime... twijfel niet en stel je kandidaat als Stadsartiest voor 2023! Stephanie Demeyer, schepen van OC's

Wie kan zich kandidaat stellen als Stadsartiest? 

De artiestenselectie wordt jaarlijks vernieuwd. Voor het komende werkjaar (1 april 2023 t.e.m. 31 maart 2024) wordt nu een oproep gelanceerd naar nieuwe artiesten. Ben je een creatieveling in muziek (van klassiek tot rock), dans, dj, straattheater, kinderanimatie, circus, cabaret? Heb je een act van minstens een uur? Wil je jouw act brengen op straat- en buurtfeesten? En heb je een aantoonbare link met Kortrijk via wonen, werk of studies? Dan kan je je kandidaat stellen om Stadsartiest te worden.

Kortrijk gaat voor Culturele Hoofdstad in 2030. Dat wil zeggen dat we blijven inzetten op kunst en cultuur in al zijn vormen, groot en klein. Dus naast een Sonic City festival, Perplx of NEXT, willen we ook onze straatfeesten verrijken met een dikke pak cultureel talent. Een beetje zoals Buren bij Kunstenaars op de meest laagdrempelige manier de beeldende kunst tot bij jouw buurman of -vrouw brengt, zo brengt Stadsartiesten cultuur naar alle straatfeesten. Inschrijven dus, om jouw talent te tonen! Axel Ronse, schepen van cultuur

Stel je kandidaat vóór 15 januari via www.stadsartiesten.be!

Denk jij dat je de ideale Stadsartiest bent? Stel je dan voor 15 januari 2023 kandidaat via het inschrijvingsformulier op www.stadsartiesten.be. Geef minstens drie geluidsfragmenten en wat beeldfragmenten van een optreden, repetitie of promotrailer door. Een deskundige jury oordeelt of jij al dan niet opgenomen wordt in de nieuwe lichting Stadsartiesten.

De artiestenselectie wordt jaarlijks gebundeld in een gids die breed verspreid wordt, ook buiten het circuit van klassieke organisatoren van straat-, buurt- en dorpsfeesten. De gids wordt uitgegeven in de vorm van een mooi boekje en verschijnt ook online, waar potentiële organisatoren makkelijk door alle acts kunnen scrollen en video- en audiofragmenten kunnen bekijken en beluisteren.

Heb je nog vragen? Check www.kortrijk.be/stadsartiesten of stel ze per mail via stadsartiesten@kortrijk.be.

  • JPEG
  • JPEG

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL