Live muziek, een goochelaar of dansgroep op jouw straatfeest (deels) op kosten van de stad? Boek een Stadsartiest!

Organisatoren van straat- een buurtfeesten kunnen vanaf 1 april een Stadsartiest boeken om hun feest op te luisteren. En dat (deels) op kosten van de stad. Met het project Stadsartiesten wil de stad inwoners stimuleren om een podium te creëren voor Kortrijkse acts en tegelijk creatievelingen aanmoedigen om overal in de stad op te treden.

Stadsartiesten (c) Kortrijk
  • png
Stadsartiesten (c) Kortrijk

Kortrijk bulkt van het artistiek talent. Van Goose tot Amenra, ook zij begonnen hun carrière in kleine repetitieruimtes en podia. Het is niet altijd evident voor artiesten om podiumervaring op te doen. Het project Stadsartiesten wil die drempel voor artiesten verlagen en tegelijkertijd voor meer beleving zorgen op straat- en buurtfeesten. In september van vorig jaar lanceerde de stad een oproep naar Kortrijks talent om zich in te schrijven als Stadsartiest. De respons was enorm en heeft geleid tot een selectie van 39 Stadsartiesten.

Kortrijk is dé muziekstad en zit boordevol talent. Dankzij Stadsartiesten kunnen we 39 lokale en diverse talenten op een zeer laagdrempelige manier een podium aanbieden. Die eerste podiumkansen zijn vaak bepalend voor de goesting en doorzetting van jonge bands. Zo krijgen ze de vibe te pakken en grijpen ze extra groeimogelijkheden aan.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Wie zijn de stadsartiesten?

De Stadsartiesten werden gekozen door een jury en zijn allemaal terug te vinden op www.stadsartiesten.be en in een papieren artiestengids die wordt verdeeld onder de straat- en buurtcomités en in de wijk- en ontmoetingscentra. Onder de Stadsartiesten bevinden zich vooral muzikanten en muziekgroepen. Van rock tot pop, Nederlandstalig, hiphop, wereldmuziek of heavy metal, iedereen vindt wel iets om van zijn feest een knaller te maken. Maar het aanbod bestaat uit meer dan muziek alleen, er is bijvoorbeeld ook comedy, dans en circus. Op de www.stadsartiesten.be krijgen alle artiesten een eigen fiche waarin ze zichzelf en hun act omschrijven met ook links naar luister- of beeldfragmenten en het oordeel en advies van de jury. De selectie Stadsartiesten wordt jaarlijks vernieuwd.

Artiestenbon

Iedereen die een evenement of optreden organiseert, kan natuurlijk een Stadsartiest boeken. Maar organisatoren van straat- en buurtfeesten krijgen daarvoor ook financiële ondersteuning van de stad in de vorm van een Artiestenbon. Afhankelijk van de grootte van de optredende groep wordt een vergoeding betaald tussen € 120 en € 360. Voorwaarde is dat het feest gratis en publiek toegankelijk is, zonder winstoogmerk. Op die manier wil stad Kortrijk een culturele boost geven aan straat-, buurt- en dorpsinitiatieven en tegelijk tegemoetkomen aan de vraag naar extra speelkansen voor Kortrijks talent. 

Er zijn in Kortrijk meer dan tweehonderd straat- en buurtcomités die jaarlijks een feest organiseren. Hiermee verlagen we de financiële drempel om hun feest een extra dimensie, extra beleving te geven. De lentezon is in het land, laat het feesten maar beginnen! Stephanie Demeyer, schepen van ontmoetingscentra en coördinatie wijkteams

Hoe vraag je de artiestenbon aan? Lees aandachtig de website of de gids. Heb je tussen de Stadsartiesten dé ideale act gevonden voor jouw straat- of buurtfeest? Neem dan contact op met jouw artiest voor alle praktische afspraken. Maak ook goede afspraken over de kostprijs. Want mogelijk is de Artiestenbon niet voldoende om de volledige kostprijs van het optreden te dekken. Als de afspraken met de Stadsartiest gemaakt zijn, kan je de artiestenbon aanvragen via www.stadsartiesten.be of in het wijkcentrum of ontmoetingscentrum bij jou in de buurt. Na het optreden vul je de helft van de Artiestenbon in en geef je die af aan de artiest. Stad Kortrijk betaalt achteraf het bedrag van de bon aan de artiest. 

Een buurtfeest, hoe begin ik eraan?

Klinkt dit allemaal als muziek in de oren, maar weet je niet hoe je aan de organisatie van een buurtfeest moet beginnen? Op zich is het opzetten van een buurtfeest eenvoudig: het begint met een zot idee en een gezonde dosis enthousiasme. Zijn je buren ook zo gemotiveerd en vind je genoeg vrijwilligers om je plan uit te voeren? Dan kan je aan de slag! De stad Kortrijk wil bewoners aanmoedigen om buurtfeesten te organiseren. Wist je bijvoorbeeld dat je bij de stad een heus ‘straatfeestpakket’ kan krijgen met een tent, tafels, stoelen en een muziekinstallatie? Je vindt alle info op www.gezelligewijk.be. Ook op de website www.stadsartiesten.be vind je meer informatie over hoe je vlot een buurtfeest organiseert. Jouw evenement aanvragen doe je via het evenementenloket.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL