Ontwerp van GML Estate maakt ambities uit Kortrijks woonplan waar

Stad selecteert ontwikkelaar voor nieuw woonproject op Sint-Vincentiussite

Stad Kortrijk heeft een ontwikkelaar geselecteerd voor een nieuw woonproject op de voormalige Sint-Vincentiussite. GML Estate zal 29 woonunits bouwen met een collectieve tuin en ondergrondse parkeergarage. Het ontwerp beantwoordt aan de ambities van het Kortrijkse woonplan: er is plaats voor gezinsvriendelijk en sociaal wonen. De kwaliteitsvolle architectuur integreert het woonproject harmonieus in de historische omgeving.

Render Sint-Vincentiussite (c) Kortrijk
  • png
Render Sint-Vincentiussite (c) Kortrijk
  • jpeg

Aankoop voor opwaardering historisch centrum

De Sint-Vincentiussite is een terrein van 6.256 m² tussen de Groeningestraat en het Begijnhofpark in Kortrijk. De stad kocht de site in 2017 toen het rusthuis Sint-Vincentius leeg kwam te staan. Doel: de gebouwen slopen en het terrein gebruiken voor de opwaardering van het historisch centrum. Met een forse uitbreiding van het Begijnhofpark (+ 30%), meer ruimte en mooiere zichten rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk en een beperkte woonontwikkeling.

Verkoopdossier met belangrijke voorwaarden

De sloop van het voormalige rusthuis startte in maart vorig jaar. In juni 2023 lanceerde de stad een verkoopdossier voor het nieuwe woonproject. Voor de stad was het belangrijk dat de bebouwde oppervlakte beperkt blijft en dat het nieuwe woonproject architecturaal past in de historische omgeving. Maar vooral dat de ontwikkelaar rekening hield met de ambities uit het Kortrijkse woonplan: met aandacht voor gezinsvriendelijk wonen en minstens 20 procent sociale woningen.

Jury van experten selecteert winnaar

Vijf kandidaten werden geselecteerd om een ontwerp te maken en een bod te doen. Een jury van experten met o.a. een afvaardiging van de Vlaams Bouwmeester en de Administratie Erfgoed Vlaanderen beoordeelde de ingediende projecten op de stedenbouwkundige inpassing, de architecturale kwaliteit en het programma.

Projectontwikkelaar GML Estate, in samenwerking met 360Architecten en Atelier Arne Deruyter voor de landschapsarchitectuur en Leidsman als procescoördinator, werden als winnaar geselecteerd.

29 woonunits met collectieve tuin en ondergrondse parking

De voormalige Sint-Vincentiussite krijgt een nieuwe bestemming met de ontwikkeling van 29 woonunits verdeeld over drie gebouwen. De gebouwen, aan de parkzijde met drie bouwlagen en een teruggetrokken dakverdieping, worden geënt op een knap vormgegeven collectieve tuin die met subtiele elementen de overgang maakt naar de publieke doorgang onder de Groeningestraat 34 en naar het Begijnhofpark. Deze tuin omvat onder meer een buitenkeuken, spelelementen, … Daarnaast wordt er ondergrondse parkeergelegenheid voorzien. Op de begane grond komt er een kwalitatieve fietsstalling met toegang via het Bersaques Poortje.

Gezinsvriendelijk en sociaal wonen

Het ontwerp van het team van GML Estate integreert zich harmonieus in de historische omgeving en draagt bij aan de volledige transformatie van het historische centrum. Bovendien beantwoordt het project aan de ambities uit het Kortrijkse woonplan. Er is aandacht voor gezinsvriendelijk wonen en sociaal wonen.

Gezinsvriendelijke wonen met hamsterhuren

Vijf woonunits worden uitgevoerd als geschakelde duplexwoningen met tuintje, ideaal voor een gezin met kinderen die in het centrum van de stad wil wonen. Uniek is dat deze vijf duplexwoningen ook aangeboden worden via de formule ‘hamsterhuren’.  Dit innovatieve concept maakt het voor huurders mogelijk om via een huur-koopformule op termijn eigenaar te worden van hun woning. Dit sluit aan bij de ambitie om wonen betaalbaar te maken en nieuwe woonvormen te stimuleren. 

Sociaal wonen

Bijzonder aan dit project is een aandeel van 20% sociale woningen: zes woonunits worden bestemd voor sociale huurwoningen, beheerd door de eengemaakte woonmaatschappij SW+. Zo maken we ondanks de verkoop van deze site ook sociaal wonen op een triple A-locatie mogelijk.  

Aankoopprijs en timing

GML Estate koopt de site aan voor 2,5 miljoen euro. Tegen eind dit jaar wordt de vergunningsaanvraag ingediend.

Met dit project bieden we een antwoord op twee uitdagingen op de woonmarkt: betaalbaar en gezinsvriendelijk wonen in de stad. Het sterke ontwerp van GML Estate telt onder meer 5 duplexwoningen voor gezinnen met kinderen en 6 sociale huurwoningen. Hiermee zetten we de visie uit het Kortrijkse woonplan om in de praktijk. Architecturaal past het ontwerp zeer goed in de historische omgeving. We bouwen opnieuw een belangrijke schakel in de heraanleg van het historisch centrum van onze stad. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing, Bouwen en Wonen
We zijn verheugd en dankbaar dat we onze visie kunnen realiseren met dit unieke project. Onze ambitie is om een duurzame en kwalitatieve woonomgeving te creëren, waar bewoners in harmonie met de natuur kunnen leven, dankzij de integratie van het park en de collectieve binnentuin. Dit project biedt rust en ruimte, midden in de stad Kortrijk. De uitzonderlijke ligging nabij het Begijnhofpark maakt het mogelijk om kwalitatief wonen toegankelijk te maken voor een breed publiek, zodat iedereen kan genieten van een hoogstaande leefkwaliteit. Maxime Dumarey, GML Estate, gedelegeerd bestuurder

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL