Een antwoord bieden op hulpvragen en informatie aanbieden over rechten en diensten, rechtstreeks bij senioren thuis. Dat is het rechten aan huis-concept van het project Visite, dat sinds 2013 stelselmatig in alle deelgebieden van Kortrijk doorgaat. Na de deelgemeentes van de Zuidelijke rand en Bissegem, werden nu alle 474 70- tot 75-jarigen uit Marke aangeschreven. In totaal brachten we intussen 1.157 huisbezoeken, waaruit 567 hulpvragen voortkwamen. Tijdens een slotmoment in het OC brengt de stad een honderdtal Markse senioren bijeen die deelnamen aan Visite Marke om hen samen te brengen en de resultaten van het project te tonen. Volgende stap in het project is Heule.
Het project Visite wil onderbescherming bij senioren tegengaan. Senioren hebben recht op bepaalde voordelen en premies, maar nog lang niet allemaal maken ze er gebruik van, of soms hebben ze er nog geen weet van. Via het wijkgericht sociaal werk van de stad helpen we onze senioren op weg doorheen het beschikbare aanbod aan rechten en diensten en zorgen we dat ze langer comfortabel thuis kunnen wonen.
Aanvankelijk lag de focus op de landelijke, zuidelijke deelgemeentes van Kortrijk. Gezien de goede resultaten van het project werd vanuit ons Wijkgericht Sociaal Werk het plan opgevat om alle deelgebieden van Kortrijk aan te doen. Telkens worden alle senioren in een bepaald deelgebied aangeschreven, wie geen bezoek wenst, kan dit doorgeven. De doelgroep wordt gaandeweg verder verfijnd, het is niet mogelijk en ook niet wenselijk om alle 65-plussers te bezoeken. De nog relatief jonge senioren hebben vaak geen boodschap aan dergelijk bezoek. 80-plussers zijn dan weer vaker zorgbehoevend en krijgen vaak al ondersteuning.
Dit is een erg arbeidsintensief project, daarom verloopt het gefaseerd. Tussen 2013 en 2015 werden Kooigem, Bellegem en Rollegem aangedaan. In 2016 en 2017 liep het in Aalbeke en in 2018-2019 in Bissegem. Visite Marke heeft vertraging opgelopen door de coronaperiode maar is nu dus ook afgerond. Visite Heule is intussen in voorbereiding. Bij de start van Visite werden de huisbezoeken uitgevoerd door een specifieke projectmedewerker. Intussen is dit opgenomen in de werking van de wijkcentra en worden de huisbezoeken uitgevoerd door - goed opgeleide - vrijwilligers en gemeenschapswachten.
In totaal brachten we in de periode 2013-2024 al 1.157 uitgebreide huisbezoeken, waaruit 567 hulpvragen voortkwamen. De vragen varieerden van informatie over tegemoetkomingen en premies tot vragen over woningaanpassingen, parkeren, sociale tarieven voor telefonie en energie en dienstverlening aan huis zoals thuiszorg en warme maaltijden.
Het project Visite is een mooi voorbeeld van hoe de stad afstapte van de klassieke loketaanpak en aan huis gaat, met focus op de hulpvragen van de mensen zelf. De teller staat al op 1.157 gerichte en uitgebreide huisbezoeken, een indrukwekkend resultaat. Door actief aan huis te gaan bij onze inwoners zorgen we niet alleen sneller en efficiënter voor een gepast antwoord op een hulpvraag, maar ook voor rust. De woonzorgverlener komt langs, de poets- of klusjeshulp komt meer langs, er zijn tips rond valpreventie, er wordt samen bekeken of er woonaanpassingen mogelijk zijn, ... Maar er is ook ogenschijnlijk kleine hulp zoals bijvoorbeeld een sociaal telefoontarief of een blauwe parkeerkaart, zodat er meer contact kan zijn met de familie en vrienden, zorgt voor een aangenamer leven.Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang
De Markse editie startte in 2019 en werd na de coronaperiode terug opgepikt. Er vonden 257 bezoeken plaats bij de leeftijdsgroep van 70 tot en met 75 jaar, waaruit 145 hulpvragen voortkwamen. Samen met het wijkgericht sociaal werk, waaronder de ergotherapeuten en woonzorgverleners van het wijkteam Marke werd telkens opnieuw gezocht naar een oplossing op maat.
Het slotmoment is er in eerste instantie om extra ontmoeting te stimuleren en nieuwe mensen te leren kennen. Maar ook om de resultaten van het project te tonen. Door samen met de ouderen terug te kijken op het project zien ze dat ze niet alleen zijn en dat heel wat leeftijdsgenoten dezelfde vragen of moeilijkheden ervaren. Tijdens het slotmoment is er een lezing over hoe mensen langer thuis kunnen blijven wonen en over alternatieve woonvormen op maat van senioren. Daarna is er een infomarkt, in samenwerking met partners, waar men meer te weten komt over het wijkgericht sociaal werk, de energiesnoeiers, sociale huisvesting, woon- en zorgcentra of aanpassingen van de eigen woning.
Bevoegd
-
- Philippe De Coene
- Schepen van Sociale Vooruitgang, Zorg en Onroerend Erfgoed
- philippe.decoene@kortrijk.be
- 0477 45 32 32
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/237752-project-visite-al-1-157-huisbezoeken-bij-kortrijkse-seniorenGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Nieuwjaarsreceptie aan de Broelkaai
Het stadsbestuur houdt vast aan de traditie van de nieuwjaarsreceptie. Dit keer wordt er op 2025 geklonken op zaterdag 4 januari tussen 18 uur en 20 uur aan de Broelkaai.
Kortrijk is solidair met mensen in grote nood
Naar aanleiding van de humanitaire rampen in Soedan, Libanon, Oost-Congo en Gaza, kreeg Stad Kortrijk de vraag voor ondersteuning van verschillende organisaties die mensen wereldwijd helpen in leve...
Kortrijk hijst koestervlag als steun voor gezinnen die een kind missen
Iedereen kent wel iemand die een kind verloor. Om al die gezinnen die een kind missen een warm hart toe te dragen in aanloop naar de feestdagen, organiseert Berrefonds vzw van 6 tot en met 13 decem...
Kortrijk wil weten wat er leeft via DOE-meter
Het grootste onderzoek naar vrijwilligerswerk en verenigingen in België ging begin november van start. Ook Stad Kortrijk doet mee. De ‘DOE-METER’ is een nationaal burgeronderzoek en wil via een bev...
De Langste Taarttafel wint publieksprijs voor beste Belgische buurtproject 2024
Buurtontwikkelaar Matexi heeft gisteravond tijdens de negende editie van de Matexi Award 6 prijzen uitgereikt aan de meest vergroenende en verbindende buurtinitiatieven van België. De Langste Taart...