Op donderdag 19 juni is er feest in VORK: de afstudeerlichting van 2024 ontvangt dan hun getuigschriften in aanwezigheid van diverse werkgevers en partners van het project. Dat de opleiding werkt, bewijzen de cijfers: 79% van de deelnemers, is intussen aan het werk. Sinds de opening van VORK zijn zo al 512 mensen succesvol uitgestroomd uit het Kortrijkse opleidingsrestaurant.
In april 2018 opende VORK de deuren. Van in het begin was het de bedoeling om, naast een restaurant waar iedereen welkom is, mensen met weinig werkervaring op te leiden richting de vele openstaande vacatures in de horeca. In een stuurgroep, die vier keer per jaar plaatsvindt in aanwezigheid van Horeca Forma, worden de noden van de horeca afgestemd op de opleidingen in VORK en wordt er gewaakt dat er geen oneerlijke concurrentie ontstaat tussen VORK en de reguliere horeca.
In 2024 werden 66 medewerkers met beperkte werkervaring in VORK opgeleid. De getuigschriften die vandaag worden uitgereikt zijn voorbehouden voor de 51 cursisten die de keukenopleiding volgen. 29 cursisten slaagden uiteindelijk voor alle modules van de opleiding keukenmedewerker en kunnen vandaag – in bijzijn van hun familie en enkele van de werkgevers zoals Mr. Spaghetti en McDonald's – hun getuigschrift ophalen. Ook cursisten die geen getuigschrift behalen worden verder begeleid richting de arbeidsmarkt. Van alle cursisten vindt gemiddeld 73% van hen een duurzame tewerkstelling.
De horeca heeft nood aan goed personeel. In VORK kunnen we op een laagdrempelige manier mensen opleiden die eerste basiservaring opdoen, waarna ze effectief stage kunnen lopen in een echte horecazaak. Vaak zien we dat ze daarna ook daar aan de slag kunnen gaan.Giovanny Saelens, Schepen van Sociale Zaken
Cursisten die in VORK starten hebben bij aanvang meestal nog geen horeca-ervaring. De achtergronden zijn verschillend. Ze worden door VDAB en OCMW’s naar de opleiding doorgestuurd om in sneltempo klaargestoomd te worden voor de arbeidsmarkt.
Een keukenopleiding in VORK duurt amper 11 weken met daarna 4 weken vacaturegerichte stage. De stage vindt dus plaats in een bedrijf met openstaande vacatures. Als stad/OCMW zijn we initiatiefnemer, maar alles gebeurt in een uitgebreid partnership. Zo is de opleiding een erkende VDAB-opleiding die bestaat uit praktijk en theorie en wordt gegeven door ervaren leerkrachten van CVO Creo en CVO SCALA. Ze worden bijgestaan door twee collega’s van Mentor, verantwoordelijk voor job- en taalcoaching en stagebegeleiding. De werkzoekenden worden dus ook na de opleiding verder begeleid in hun zoektocht naar werk, wat zeker bijdraagt aan het succes. Ook LIGO en Horeca Forma ondersteunen bij de opleiding.
11 weken is kort. Zeker voor mensen met vaak beperkte werkervaring. De keukenopleiding vormt dan ook eerder een basisopleiding. Voor veel werkgevers is dit net wat het interessant maakt. Werknemers kennen een basis, maar zijn polyvalent inzetbaar en kunnen nog verder groeien op de werkvloer. Aan het einde van de opleiding leggen cursisten zowel theoretische als praktische proeven af. Wie daarvoor slaagt, krijgt een diploma. Op de diploma-uitreiking van 19 juni worden de cursisten van het jaar 2024 uit de keukenopleiding uitgenodigd. Van de aanwezigen is 79% intussen aan het werk.
Naast de keukenopleiding, kan er ook werkervaring als kelner opgedaan worden. Deze vorm van werkervaring loont in functie van tewerkstelling, maar staat los van onderwijs en resulteert niet in getuigschriften van het volwassenenonderwijs. Toch kunnen we zeker stellen dat de merknaam VORK op een CV de tewerkstellingskansen sterk vergroot.
Cursisten van VORK komen op de meest uiteenlopende plaatsen terecht. Van de betere restaurants over bistro’s tot grootkeukens. Uiteraard komt niet iedereen in de horeca terecht. Sommige cursisten ontdekken via de opleiding dat hun talenten elders liggen. Een klein deel haakt daardoor ook vroeger af, maar krijgt nog steeds de nodige begeleiding in hun zoektocht naar werk.
Wil je VORK zelf ontdekken? Dat kan! Reserveren via www.vorkkortrijk.be
Zelf zin in een opleiding? Contacteer Julie Desmet via J.desmet@vorkkortrijk.be of +32 473 86 27 25
De cursisten ontvangen hun diploma uit handen van schepen Giovanny Saelens op donderdag 19 juni om 17.30 uur in VORK. Aansluitend op de diploma-uitreiking is er een receptie waar u als reporter/fotograaf ook op uitgenodigd bent.
Bevoegd
Kopieer link
https://pers.kortrijk.be/251202-volksrestaurant-vork-rondt-kaap-van-500-opgeleide-werknemersGerelateerde onderwerpen
Gerelateerd nieuws
Bellegemse babbelbanken zorgen voor ontmoeting
Sinds maart 2024 kennen we de winnaars van de tweede editie van het Burgerbudget. Tien projecten kregen budget én twee jaar de tijd om hun idee uit te voeren. Op dinsdag 8 juli werd een nieuw gerea...
Wijkgericht Sociaal Werk en Zorg Kortrijk zetten mantelzorgers in de bloemetjes
Op 23 juni vieren we de 'Dag van de Mantelzorger' – het uitgelezen moment om stil te staan bij de duizenden stille krachten die, vaak onzichtbaar en onvoorwaardelijk, zorg dragen voor een naaste. I...
Schemerlichtrondleidingen op begraafplaats Sint-Jan
Waarom heet de begraafplaats Sint-Jan? Tot vandaag heeft niemand daar een sluitend antwoord op. Maar misschien brengt de schemering op zondag 22 juni wel duidelijkheid. Dan vindt op de Sint-Jansbeg...
Zorgcampus ’t Huis blaast één kaarsje uit: feest voor bewoners, personeel én buren
Zondag 15 juni viert zorgcampus ’t Huis aan de Condédreef haar eerste verjaardag. De 132 bewoners, hun familie, de 150 personeelsleden (woonzorgcentrum, dagverzorgingscentrum en kinderopvang) én bu...