Zomer in Kortrijk is fleuriger dan ooit

Dat de zomer van Kortrijk opnieuw heel wat te bieden heeft, is een understatement. De agenda loopt over van de evenementen en activiteiten voor jong en oud. Kortrijk is meer dan ooit de centrumstad waar elk weekend wat te beleven valt.

Zomermagazine

De toeristische zomer heeft heel wat in petto. Visit Kortrijk werkte aan een heus zomermagazine waarin alle interessante zomertips verzameld zijn. De beste tips van locals, de wandel- en fietstochten die je kan doen, de wandelzoektocht, enzoverder. Je kan het magazine ophalen aan het infopunt van Visit Kortrijk aan het Begijnhof en het wordt ook op andere plaatsen buiten Kortrijk verspreid.

Sportieve campagnebeelden

De campagnebeelden waarmee het volledige aanbod rond de zomer in Kortrijk wordt bekendgemaakt, verwijzen naar de unieke sportzomer die eraan komt. De Olympische Spelen in buurland Frankrijk maken ook Kortrijk enthousiast. Er was al de campagne Kortrijk Olympic van de sportdienst. Intussen verblijven ook de Belgian Cats op Kortrijkse bodem. Kortrijk is hun basecamp, dit weekend spelen ze twee wedstrijden in de Lange Munte. Ook de nationale hockeyteams zijn in Kortrijk voor hun uitzwaaiwedstrijden. Zowel de dames als de heren spelen op 12 juli hun wedstrijd op de Lange Munte.

Kortrijkzanen die niet op reis gaan, zullen zich deze zomer opnieuw niet vervelen in onze stad en deelgemeenten. Heel de zomer lang valt er voor iedereen veel te beleven: kinderen, muziek- en cultuurliefhebbers, sportievelingen en ook voor toeristen. De hotelovernachtingen in Kortrijk tijdens de Olympische Spelen zitten in de lift. In de periode van de Spelen, tussen 26 juli en 11 augustus, zijn maar liefst 4 keer zoveel overnachtingen geboekt als in dezelfde periode vorige jaar. Ook voor het kunstenfestival Triënnale haalden we alles uit de kast. In samenwerking met Westtoer loopt een campagne om binnenlandse toeristen naar Kortrijk te halen en hier te laten overnachten. Kortrijk is meer dan ooit de centrumstad waar elk weekend wat te beleven valt. Ruth Vandenberghe, schepen van Stadsmarketing en Toerisme

Zomerfietstocht en kleurwedstrijd

Onder het motto ‘Kleurrijk Kortrijk’ ontdek je tijdens de zomerfietstocht de kleurrijkste plekken van de stad met kunstwerken van de Design & Art School (DAS) in Kortrijk. Voor de allerkleinsten is er ook een kleurwedstrijd met kleurkaarten gemaakt door de leerlingen van DAS. Je kan de kleurkaarten downloaden op de website van Visit Kortrijk of afhalen in het onthaal van Visit Kortrijk. De gekleurde kaarten deponeer je in het onthaal. Een onschuldige hand trekt op 12 juli, 31 juli, 20 augustus en 9 september een winnaar.

AR-wandeling

Ook de Augmented Reality-wandeling in samenwerking met de Gezinsbond is terug. Trek met het spel ‘Beestenboel’ de stad in en breng de ontsnapte dieren terug naar de zoo. Voer opdrachten uit op verschillende locaties in ‘augmented reality’. Ondertussen krijg je leuke weetjes mee over de stad. De app is geschikt voor kinderen tussen 4 en 12 jaar én hun ouders. Weetje: dit spel werd ontwikkeld door een jong Kortrijks bedrijf, MoonMonster.

2 nieuwe prikkelroutes

De stad lanceert 2 nieuwe prikkelroutes, waaronder 1 langs muzikale plekjes. Die is gepimpt met een Spotifylist gecureerd door Wilde Westen. Alle bands hebben een link met Kortrijk of stonden ooit op het podium van Muziekcentrum Track of de Kreun. De andere prikkelroute brengt je naar het vernieuwde historisch hart en de slow shopping zone. Onderweg passeer je horecaplekjes waar je kan genieten van de Expo Autisme in Beeld.

Festivals en feesten in deelgemeenten

Uiteraard heeft de Kortrijkse zomer haar vaste afspraken met de grote festivals. Zo zijn Kamping Kitsch en Alcatraz er weer. Maar ook in de deelgemeenten valt er deze zomer heel wat te beleven, met onder andere Heule Congé, Marke Boem Boem, de volksfeesten in Kooigem,...

Kortrijk ontdekken

Voor wie de stad op eigen houtje wil ontdekken, is er het stadsdetectivespel. Er zijn 62 plekjes te vinden, voor elke dag van de zomervakantie één. Maar ook de begeleide stadstochten zijn erg in trek. Verschillende thema’s komen aan bod tijdens de zomervakantie zoals Kortrijk als Guldensporenstad, Kortrijk in de 18e eeuw of illustere Kortrijkzanen. Reserveer hiervoor snel je plekje op www.visitkortrijk.be

En ook op en aan het water is het heerlijk vertoeven. Kortrijk heeft al deze troeven: waterrecreatie, zwemmen in open lucht en vertoeven op terrasjes aan het water gaan er hand in hand.

De historische toppers zijn trouwens allemaal gratis te bezoeken. Van het historisch stadhuis (elke dag open in juli en augustus), UNESCO-werelderfgoed het Begijnhof, de Broeltorens, Kortrijk 1302. Texture doet de deuren gratis open op de museumzondagen.

Zomermarkten

Ook de Zomermarkten, met vier muzikale zomeravonden op de pittoreske pleintjes rond de Sint-Maartenskerk, zijn terug. Op donderdag 4 juli, 11 juli, 22 augustus en 29 augustus treden telkens twee livebands op en zorgt DJ Klara voor muzikaal entertainment. Naast de optredens kan je genieten van heel wat eet- en drankstanden en een uitgebreid aanbod van lokale specialiteiten. Deelnemen aan de Zomermarkten van 2024 is helaas niet meer mogelijk, omdat de pleintjes hun volle capaciteit bereikt hebben, maar bij interesse kan er steeds een mail gestuurd worden naar mathieu.dhantschotter@kortrijk.be. Mocht er een stand afwezig zijn of onverwacht wegblijven, kan dit plaatsje alsnog opgevuld worden.

De zomermarktjes zijn al lang een Kortrijkse traditie geworden. Onze 2 pittoreske pleintjes rond de Sint-Maartenskerk lopen dan vol en het is een feest voor jong en oud. Een gezonde mix van lokale bieren, heerlijke wijnen en verrassende cocktails maar ook aan eten geen gebrek. Je waant je in de Provence, genieten maar! Wouter Allijns, schepen van Ondernemen

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL