Leiefeesten zetten Vlaamse Feestdag opnieuw feestelijk in!

De Zomer van Kortrijk start met gratis Leiefeesten op zaterdag 6 juli. Het Schouwburgplein vormt dit jaar het decor voor een resem optredens en dj's. Absolute topper op de affiche is 2 Unlimited. Op 10 juli vindt naar goede traditie de Guldensporenviering plaats en van 11 t.e.m. 14 juli kan je terecht in de Sint-Annazaal voor een gratis tentoonstelling over de Guldensporenslag.

De feestdag van de Vlaamse Gemeenschap is feest voor iedereen! In Kortrijk laten we dat niet onopgemerkt voorbijgaan. De Guldensporenviering is al jaar en dag traditie in onze stad en enkele jaren geleden richtte ik ook de Leiefeesten op om er een extra groot feest van te maken. Dit jaar vindt het feestgebeuren plaats op 6 juli op het Schouwburgplein en hebben we opnieuw enkele top-dj's kunnen strikken. De viering vindt naar goede gewoonte plaats op 10 juli waarbij het in verkiezingsjaar extra uitkijken is naar de speech van de minister-president. Uniek is dat we dit jaar ook mogen genieten van een tentoonstelling rond de Guldensporenslag georganiseerd door de Vrienden van 1302! Kelly Detavernier, schepen van evenementen

Leiefeesten op 6 juli

Het Schouwburgplein wordt op zaterdag 6 juli omgetoverd tot een mini festivalterrein met om 19.30 uur als eerste band Audiowave. Verwacht je aan een mix van hiphop, house en afrobeats. Deze Kortrijkzaan stond al op Rock Werchter en is een geliefde gast bij Studio Brussel. Om 21 uur gooit Flavour Drop de dansbeentjes los. Hij is een gevestigde waarde bij Studio Brussel waar hij samen met Flo Windey elke vrijdag het weekend in ‘draait’ met energieke beats. Je kon hem recent nog bezig zien in de Kompass Klub met een drum ’n bas set. Deze zomer draait hij op Tomorrowland, Suikerrock en Maanrock. Maar dus eerst nog in Kortrijk.

Om 22.45 uur neemt 2 Unlimited de draaitafel over. Dit Nederlands-Belgische duo zette elektronische dansmuziek op de kaart. Ze verkochten wereldwijd meer dan 20 miljoen platen. 2 Unlimited is niet weg te denken op elk respectabel 90’s feestje en wij halen ze nog eens op het podium in Kortrijk. Maak je klaar voor een mega dansfeest, ‘No Limits’! Arthur Lewis ft. Gerben Tuerlinckx sluit het dansfeest af met een laatste dj-set om 23.30 uur. Twee jonge gasten, een dj en een TikTok fenomeen, maakten samen een single ‘Ik wil feesten’. Het werd het themalied van het Grote Bevrijdingsfeest dat niet is kunnen doorgaan en leverde meer 80.000 Spotify streams op. Sindsdien zijn ze razend populair en treden ze samen op als duo.

Guldensporenviering

Op woensdag 10 juli, de vooravond van 11 juli, wordt iedereen uitgenodigd om af te zakken naar de Groeningekouter voor de officiële Guldensporenviering. Vanaf 17.00 uur is iedereen welkom, de officiële viering start om 17.30 uur. Het Guldensporencomité heeft voor deze editie Rik Torfs uitgenodigd als gastspreker. Daarna volgt de uitreiking van de jaarlijkse Groeningeprijs, een prijs die wordt uitgereikt aan een nieuwe zaak met een originele Nederlandstalige benaming, die inmiddels aan zijn negende editie toe is. Na de bloemenhulde volgt de traditionele 11-julitoespraak door de minister-president.
Zoals gebruikelijk eindigt de avond met een receptie en frietjes. Gedurende de gehele viering en tijdens de receptie zorgt The Leftovers voor muzikale begeleiding.

De Guldensporenviering is voor iedereen gratis toegankelijk, maar om organisatorische redenen is inschrijven noodzakelijk. Dit kan via https://www.kortrijk.be/formulieren/guldensporenviering

Unieke tentoonstelling rond Guldensporenslag

Twee jaar geleden opende het multimediale museum 1302 in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, een museum dat volledig gerund wordt door vrijwilligers. Die vrijwilligers verenigden zich intussen in de vzw 'Vrienden van 1302' en brengen dit jaar zelf een unieke tentoonstelling in de Sint-Annazaal. De tentoonstelling 'Guldensporenslag Kortrijk 1302, door de jaren heen' is gratis te bezichtigen op 11, 12, 13 en 14 juli, telkens van 10u tot 17u. Op vrijdag 12 juli is er bovendien een nocturne van 18u tot 20u.

De tentoonstelling brengt meer dan 100 foto's en affiches en meer dan 50 unieke voorwerpen, waaronder een ets van James Ensor over de Guldensporenslag en een film uit 1952 die ook vertoond zal worden.

Het wordt een eenmalige tentoonstelling die uniek genoemd mag worden in zijn soort, door het grote aantal bezienswaardigheden die nog nooit samen op een tentoonstelling te zien waren. De bezoeker zal meegesleept worden in hoe de Guldensporenslag herdacht werd doorheen de geschiedenis.  Jan Ocula, voorzitter van Vrienden van 1302
Leiefeesten (c) Kortrijk
  • jpg
Leiefeesten (c) Kortrijk

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL