Inwoners Marke maken 144 vuurtorens voor 50ste verjaardag OC Marke

In OC Marke loopt nog tot eind augustus een unieke, kleurrijke expo. Er zijn meer dan 100 zelfgemaakte vuurtorens te zien, gemaakt door de inwoners van Marke, zowel jong als oud. De tentoonstelling kadert binnen de viering van de 50ste verjaardag van het ontmoetingscentrum.

Persmoment vuurtorens met schepen Wouter Allijns (rechts) (c) Kortrijk
  • jpeg
Persmoment vuurtorens met schepen Wouter Allijns (rechts) (c) Kortrijk

Vuurtoren als symbool van het jubileumjaar

OC Marke viert dit jaar zijn 50-jarig bestaan. Voor dat gouden jubileum hebben de OC-raad en de stad een feestelijk jaarprogramma samengesteld. Centraal thema in de festiviteiten: de vuurtoren. Een vuurtoren staat voor een baken, herkenningspunt, geeft een positie en richting aan en nog zoveel meer… In films wordt de vuurtoren een ontmoetingsplaats, een plaats delict of een liefdesnestje? Met het beeld van de vuurtoren wil de OC-raad de fantasie en creativiteit van de Markenaren prikkelen.

De vuurtoren was al te zien tijdens LICHTding. Dat spectaculaire openingsevenement van het jubileumjaar was een schot in de roos met 1.500 bezoekers. Op 24 mei was er de familietheatervoorstelling Vuur / Toren in samenwerking met de Schouwburg. En er werd ook een oproep gelanceerd, via de dorpskrant, website en flyers, naar de inwoners van Marke om zelf een vuurtoren te maken. Zij mochten daarbij hun verbeelding en creativiteit de vrije loop laten. Een maquette, schaalmodel, een tekening, schets of schilderij... alles was mogelijk zolang de creatie +/- 50 centimeter groot was.

vuurtorens (c) Kortrijk
  • JPG
vuurtorens (c) Kortrijk
  • JPG
vuurtorens (c) Kortrijk
  • JPG
vuurtorens (c) Kortrijk
  • JPG

Van leerlingen tot rusthuisbewoners: iedereen doet mee

De oproep werd massaal beantwoord door de Markenaren. Heel jonge creatievelingen zoals de leerlingen van de lokale scholen Het Open Groene en de Vrije Centrumschool, maar ook iets oudere zoals de bewoners van woon- en zorgcentrum De Ruysschaert, staken de handen uit de mouwen. In totaal werden 144 vuurtorens binnengebracht in alle materialen, vormen en kleuren. Al deze werken zijn tot eind augustus te bewonderen in een tentoonstelling in de foyer van het ontmoetingscentrum. De tentoonstelling is vrij toegankelijk iedere dag (uitgezonderd feestdagen en weekends) tussen 9u en 16u.

Fotowedstrijd: mooiste plekjes en tofste momenten in Marke

De vuurtorenexpo is niet het einde van het feestjaar 50 jaar OC Marke. Zo is er ook nog een fotowedstrijd waar iedereen aan kan deelnemen. Het thema is deze keer niet vuurtorens, maar wel 'de mooiste plekjes en tofste momenten in Marke'. Er is een afzonderlijke sectie voor kinderen (tot 12 jaar) en jongeren (tot 18 jaar). De winnende werken worden in het najaar geëxposeerd in het ontmoetingscentrum. Alle info over de fotowedstrijd is te vinden op www.kortrijk.be/fotowedstrijdmarke.

Mijn mooiste plekje of tofste moment in Marke? Er zijn er zoveel. Het Preshoekbos, natuurgebied 't Schrijverke, het binnengebied... Aan toffe momenten ook geen gebrek. Marke Boem Boem komt er binnenkort aan, de Septemberkermis en er waren heel recent ook sportieve hoogtepunten: de titel van Marke-Webis, de promotie van KFC Marke... De Markenaren maken ongetwijfeld iets heel mooi van de fotowedstrijd. Deze expo van vuurtorens bewijst alvast dat er veel creativiteit aanwezig is. Wouter Allijns, schepen van ontmoetingscentra
De vuurtoren is het ‘symbool’ van 50 jaar OC Marke. De vuurtoren dient als een baken van licht, een symbool van oriëntatie en veiligheid in ruwere wateren. Door het uitzenden van een helder en regelmatig signaal, kunnen we mensen waarschuwen voor gevaarlijke gebieden en hen helpen hun weg te vinden. Voor zeelieden die lange reizen maakten, kon de vuurtoren een geruststellend teken zijn dat ze bijna thuis waren. De vuurtoren is als het ware een welkomstgroet, een teken van opluchting en zelfs van triomf na een vermoeiende reis. De keuze om het licht te volgen, geeft de mogelijkheid een doel te bereiken.  Rik Desmet, coördinator OC-raad Marke

Meer info

OC Marke, oc.marke@kortrijk.be of 056 24 08 22, www.ocmarke.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL