Kortrijk lanceert 'Prikkelend Kortrijk' met zintuiglijke Prikkelroute en activiteiten

Kortrijk engageert zich al geruime tijd om een steeds toegankelijkere stad voor iedereen te zijn. De stad ontwikkelde een nieuwe zintuiglijke prikkelwandeling doorheen het centrum van Kortrijk, met focus op toegankelijkheid voor mensen die minder goed te been zijn en voor gezinnen met jonge kinderen. Van 30 maart tot 14 april organiseert de stad bovendien een resem activiteiten: de Prikkelarme Paasfoordag, de expo 'Autisme in Beeld' en het project 'KEI Voor Autisme'.

Prikkelend Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpeg
Prikkelend Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpeg
Prikkelend Kortrijk (c) Kortrijk
  • jpeg

De stad heeft de voorbije jaren aanzienlijk geïnvesteerd in het toegankelijk maken van verschillende aspecten van het stadsleven. Van heraangelegde zones tot aandacht voor toegankelijkheid in culturele instellingen, horecagelegenheden en winkels. Kortrijk streeft ernaar om een gastvrije en comfortabele omgeving te bieden voor iedereen. Op www.visitkortrijk.be vind je alle gebundelde info over toegankelijke adresjes en andere.

Zintuiglijke Prikkelroute

Toerisme Kortrijk ontwikkelde een zintuiglijke Prikkelroute die gedurende 4km verschillende toegankelijke horeca-adresjes aandoet. Deze route, die start bij het infopunt van Visit Kortrijk bij het Begijnhof, omvat onder andere bezoeken aan het nieuwe stadsdeel Kortrijk Weide, het museum Texture aan de Leie en het creatieve Buda-eiland. Ze biedt de perfecte afwisseling tussen plekken die de zintuigen prikkelen en rustpunten waar je even tot jezelf kan komen. Dat maakt ze ideaal voor mensen met autisme, maar net zo goed voor gezinnen met kinderen, ouderen, rolstoelgebruikers, … Onderweg kan je de expo ‘Autisme in Beeld’ bekijken. De route werd mee samengesteld door de Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap (SAPH).

Horen, ruiken, zien, voelen… de Prikkelroute is een toffe toeristische wandeling van 4 kilometer die alle zintuigen prikkelt. Ideaal ook voor mensen met autisme en bezoekers die minder mobiel zijn. De stadsroute combineert nieuwe hotspots, rustplekken en leuke en toegankelijke horecazaken. Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme

Prikkelend Kortrijk

In kader van de Wereld Autisme Dag op 2 april lanceert de stad 'Prikkelend Kortrijk'. De stad werkt hiervoor samen met partners zoals de Stedelijke Adviesraad Personen met een Handicap (SAPH). Van 30 maart tot 14 april beleef je tal van activiteiten, met focus op autisme. Enkele voorbeelden zijn de Prikkelarme Paasfoordag op maandagnamiddag 8 april, de expo ‘Autisme in Beeld’ op verschillende locaties en het project ‘KEI Voor Autisme’. Daarbij kan je zelf een kleurrijke kei maken en letterlijk jouw steentje bijdragen voor een inclusieve samenleving. De keien worden later tentoongesteld.

Op de vooravond van Wereld Autisme Dag lanceren we nieuwe initiatieven die de stad inclusiever maken en taboes doorbreken. De nieuwe wandelroute is de uitschieter. Die is extra toegankelijk voor mensen die minder goed te been zijn en voor gezinnen met jonge kinderen. Wie deze paasvakantie de wandeling doet, ontdekt dan ook de expo 'Autisme in Beeld'. Philippe De Coene, schepen van Toegankelijkheid

Meer info

www.visitkortrijk.be/nl/prikkelend-kortrijk

Het project 'Prikkelend Kortrijk' wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met talrijke partners, zowel binnen als buiten de stad. Dit omvat lokale instellingen, horecagelegenheden, winkels, scholen, en organisaties die zich inzetten voor toegankelijkheid en inclusie.

Kunstwerk hersenhelften (c) Jonas Verbeke
  • jpg
Kunstwerk hersenhelften (c) Jonas Verbeke

Bevoegd

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL