'Loopbanen' laten werknemers bewegen en sporten in Kortrijk

Kortrijk is sinds vandaag in drie stadsdelen 'loopbanen' rijker. Een loopbaan is een bewegwijzerde route in de buurt van bedrijvenparken of ziekenhuizen, bij voorkeur met een link naar de natuur. Werknemers kunnen er wandelen en lopen tijdens een pauze of voor of na het werk. Samen met Sport Vlaanderen en lokale bedrijven opende Kortrijk loopbanen bij Howest-campus The Penta, op Hoog-Kortrijk en Evolis.

Loopbanen (c) Kortrijk
  • jpg
Loopbanen (c) Kortrijk

Sport Vlaanderen doet er alles aan om sport zo dicht mogelijk bij ieders leven te brengen. De werkplek leent zich daar perfect toe. Sport Vlaanderen en de bedrijvensites Howest, Hoog Kortrijk met AZ Groeninge en Evolis openen om die reden de loopbanen op hun site. De drie sites met verschillende loopbanen op Kortrijks grondgebied en een stukje Harelbeke zijn de elfde, twaalfde en dertiende site die in Vlaanderen worden opengesteld.  

Loopbaan, een uniek concept

De bewegwijzerde ‘loopbanen’ om te wandelen, joggen en lopen bestaan uit één of meerdere lussen. In Kortrijk gaat het om 13 lussen verdeeld over 3 sites. Ze vertrekken altijd aan een bedrijf of in een bedrijventerrein. Een startbord geeft aan hoe de route eruitziet en hoe lang ze is. Alle routes en lussen zijn aangegeven met een aparte kleur. Geen betere plek leent zich er beter toe om zitgedrag te doorbreken dan de werkplek. Door vlak bij die werkplek lichte sport- en beweeginfrastructuur te voorzien, krijgt de werknemer niet alleen de mogelijkheid maar ook extra impulsen om te sporten en te bewegen. De ‘loopbanen’ lenen zich uitstekend om er te gaan joggen, lunchen, sporten én vergaderen.

Fittere werknemers zijn betere werknemers

Fittere werknemers zijn betere werknemers. Daarvan zijn we rotsvast overtuigd. Samen sporten voor, tijdens of na het werk brengt collega’s dichter bij elkaar. Het helpt de teamspirit vooruit, en zeker ook de gezondheid. Werknemers die bewegen en sporten, ook op werkdagen, zitten beter in hun vel en zijn vaak productiever op het werk. Net omdat ze zich er even van loskoppelen. Sport Vlaanderen ontsluit goede en laagdrempelige praktijken die als inspiratie kunnen dienen om duurzaam te sporten en te bewegen.

Samenwerking gemeente, bedrijf en Sport Vlaanderen

Hoe werkt het? Sport Vlaanderen reikt steeds de hand aan lokale besturen en bedrijven om samen sportproducten en infrastructuren te realiseren. Bedrijven die interesse hebben en de ruimte hebben voor een ‘loopbaan’ doen dan een voorstel van mogelijke lussen op en rond het terrein. Ondanks de vaak industriële omgeving is het de bedoeling om een zo groen mogelijke route te maken. Sport Vlaanderen bekijkt alle routes en stemt deze af met de betrokken gemeente, andere bedrijven en lokale partners, en voorziet een basispakket met een startzuil, kunststoffen palen en gekleurde wegwijzers. Een fietsenstalling en zitbank kunnen worden aangekocht.

Met de loopbanen willen we werknemers de mogelijkheid geven om te sporten en te bewegen vlakbij hun werkplek. We slagen erin om steeds meer bedrijven te overtuigen van het belang van fitte en gezonde werknemers. Geen betere plek leent zich er beter toe om zitgedrag te doorbreken dan de werkplek. Dankzij deze Loopbaan krijgen ook hier de werknemers niet alleen de mogelijkheid, maar ook extra impulsen om te sporten en te bewegen.  Ben Weyts, Vlaams minister van Sport
Met de loopbanen op de verschillende sites komen we tegemoet aan de doelgroep die overdag wil sporten in de nabijheid van de werkomgeving. De verschillende afstanden zorgen ervoor dat er een challenge is voor elke werknemer die wil werken aan zijn conditie. Deze loopbanen, ook toegankelijk voor het brede publiek, vormen een mooie aanvulling naast de Finse looppistes en atletiekpistes die er al zijn.    Wouter Allijns, schepen van Sport stad Kortrijk
De nieuwe wandel- en looproutes tonen dat we met Howest inzetten op een actieve en gezonde levensstijl voor onze studenten en medewerkers. Dit initiatief brengt bovendien ook onze hogeschool en de inwoners van Kortrijk nog dichter bij elkaar. Door samen te werken met Sport Vlaanderen en Stad Kortrijk, moedigen we namelijk iedereen aan om te komen genieten van de prachtige, groene omgeving op de Howest-campus Kortrijk Weide. Deze routes linken zo niet alleen onze gebouwen aan elkaar, ze zorgen ook voor verbondenheid tussen mensen onderling. Frederic D'hulster directeur Howest
Als parkmanager voor zowel Hoog Kortrijk als Evolis ben ik fier op deze samenwerking. In haar parkmanagement streeft Leiedal zowel naar ruimtelijke kwaliteit, samenwerking tussen bedrijven en bevordering van het welzijn van de mensen die er werken. Dit gezamenlijke initiatief rond de loopbanen is hier een mooi voorbeeld van. Maarten Bullens, Leiedal
'Heel mooi dat het initiatief voor de opstart van een loopomloop komt uit de bedrijven zelf. Het toont aan dat men meer en meer begaan is met de gezondheid van de werknemers'. Dominique Windels, schepen van Sport Harelbeke.

Meer info

https://www.sport.vlaanderen/sporten-in-mijn-omgeving/vind-een-route/vind-een-looproute/

of https://www.kortrijk.be/loopbanen

  • Loopbaan Howest: The Penta, St-Martens-Latemlaan 1B
  • Loopbaan Hoog Kortrijk: Kortrijk Business Park, Beneluxpark 26
  • Loopbaan Evolis: Wever & Ducré, Evolis 118

Sportbedrijf worden? Meld je aan via https://www.sport.vlaanderen/sportbedrijf/

Deelnemen aan Strava challenge en 10.000 stappen

Binnen de campagne Kortrik Olympic lopen 2 uitdagingen waarmee de stad haar inwoners en bedrijven wil doen sporten: de Strava Challenge van 1 tot 15 mei en de 10.000 stappen van 1 tot 31 mei. Met de loopbanen kan elke werknemer zijn/haar steentje bijdragen. Registreren is nodig en kan gemakkelijk via www.kortrijk.be/kortrikolympic.

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL