Erkenning voor ouders die vroeg in de zwangerschap een kindje verloren

Ouders die een kindje verliezen in de eerste 140 dagen van de zwangerschap krijgen voortaan de kans om hun sterrenkindje symbolisch te laten registreren. Dit kan in het stadhuis of online. De voornaam van het kindje en de datum van stilgeboorte wordt bijgehouden in een sterrenregister.

Vorige week startte symbolisch de heraanleg van de sterrenweide met een aanplantactie. Na een voorstel van gemeenteraadslid Maxim Veys gaat de stad nu nog een stap verder in de erkenning van het verlies van een kindje in de prille zwangerschap. Ouders van een kindje dat binnen de eerste 140 dagen van de zwangerschap sterft, krijgen de kans om hun kindje symbolisch te laten registreren. De voornaam van het sterrenkindje en de datum van stilgeboorte komt in een sterrenregister. De ouders ontvangen ook een vrijblijvende uitnodiging voor de aanplant van het geboortebos. Het sterrenregister staat open voor alle sterrenkindjes van ouders die in Kortrijk wonen. Ook wie al langer geleden een kindje verloor in de prille zwangerschap kan het sterrenkindje dus alsnog laten registreren.

Bij kindjes die stilgeboren worden tussen 140 en 179 dagen zwangerschap wordt een aangifte geregistreerd indien de ouders dit wensen en krijgt het kindje een voornaam.  

Bij sterrenkindjes die stilgeboren worden na een zwangerschapsduur van 180 dagen of meer wordt altijd een aangifte geregistreerd en krijgt het kindje een naam en voornaam. 

Een gezin dat een kind verliest, moet zich kunnen focussen op de verwerking. Met het sterrenregister komt verdriet en verwerking op de eerste plaats, niet het juridische gedoe. Kortrijk geeft om haar inwoners. Dit is een heel mooie aanvulling bovenop de sterrenweide, het Koesterhuis in het centrum en de Koestertuin bij AZ Groeninge. Maxim Veys, gemeenteraadslid 
Het verlies van een kind is afschuwelijk. Om het even op welke termijn. We willen als stad dit verlies erkennen en zullen dus ook sterrenkindjes die heel vroeg in de zwangerschap sterven registreren. Op die manier willen we ouders en familie een hart onder de riem steken.  Ruth Vandenberghe, 1ste schepen 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL