Fast team zorgt voor veilige bladvrije voetpaden in de herfst

De stadsmedewerkers staan dagelijks paraat om de fiets- en voetpaden bladvrij te maken. Ook de 188 bladkorven in de stad worden frequent gebruikt door de Kortrijkzaan.

In Kortrijk staan er ongeveer 25.000 stadsbomen. De meest voorkomende soorten zijn esdoorn, populier, wilg en plataan. Die bomen spelen een belangrijke rol voor het klimaat en gaan de opwarming van de stad tegen. Uiteraard vallen er heel wat bladeren af in de herfst. De najaarsstorm Ciaran zorgde er bovendien voor dat er in korte tijd extra veel bladeren afvielen.

16 stadsmedewerkers staan dagelijks paraat om de fiets- en voetpaden bladvrij te maken. De combinatie van regen en afgevallen bladeren zorgt immers voor gladheid en kan gevaarlijke situaties veroorzaken. De veegwagens van de stad pakken daarom eerst de meest precaire zones aan. We werken ook met bladblazers om grote zones bladvrij te maken. Net als voor sluikstorten experimenteren we met een fast team dat direct na een melding van een gevaarlijke situatie uitrukt om de bladeren te verwijderen.

In het bladvalseizoen zetten we bovendien ongeveer 188 bladkorven uit in heel Kortrijk. Op die manier kunnen inwoners zelf hun voetpad en straatgoot bladvrij houden. Wekelijks laten we de korven legen.

Stadsparken en andere groenzones werden daarom wat minder frequent bladvrij gemaakt. Dit vormt geen probleem, want de bladeren zorgen voor extra voeding voor de bodem.

Door de storm, regen en winddagen hebben de meeste bomen ondertussen al hun bladeren al verloren. Onze stadsdiensten zullen daarom in stadszones waar dit het geval is vanaf half december de bladkorven ophalen.

Dagelijks zijn onze stadsmedewerkers al vroeg in de weer om gevaarlijke situaties door bladval te vermijden. De 188 bladkorven, die trouwens goed gebruikt worden door Kortrijkzanen, zorgen voor een duwtje in de rug en ontlasten onze stadsploegen. Daarnaast hebben we een Fast team dat uitrukt zodra er een gevaarlijke situatiemelding is bij het meldpunt 1777.  Ruth Vandenberghe, 1ste schepen
bladkorf.jpeg
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL