Nieuw mountainbikeparcours op berm R8

Het aanbod aan mountainbikeroutes wordt uitgebreid in Kortrijk. Voortaan kunnen mountainbikers en crossers op een unieke plek hun skills aanscherpen want op de middenberm van de R8 wordt een nieuw MTB-parcours geopend.

mtb (c) Kortrijk
  • jpeg
mtb (c) Kortrijk
  • jpeg
mtb (c) Kortrijk
  • jpeg

Vraag naar uitbreiding mountainbikeroutes

Al jaren neemt de populariteit van fietsen toe in België, zeker in Vlaanderen. De wielerclubs schieten als paddenstoelen uit de grond en wielertochten zijn vaak in een mum van tijd uitverkocht. Ook mountainbiken en gravelen winnen aan populariteit, dat is de laatste jaren duidelijk te zien op fietsbeurs Velofollies. Zo groeit ook de nood aan parcours waar deze fietsers terecht kunnen. En daar komt nu eentje bij in Kortrijk-Noord.

De bal of eerder het wiel ging aan het rollen toen Stad Kortrijk gecontacteerd werd door initiatiefnemers Bram Decavel en Michaël Vannieuwenhuyze met het idee om van de middenberm van de R8 tussen Kortrijk en Kuurne een mountainbikeparcours te maken. Het gaat concreet over het stuk tussen de Heirweg en de Brugsesteenweg. Deze strook is ongeveer 750 meter lang en 100 meter breed en ligt pal op de grens van Kuurne en Kortrijk. Omdat er plannen zijn om op termijn de R8 door te trekken op deze strook is het parcours van tijdelijke aard en moet dit wijken eens de werken zouden starten.

Het is mooi dat de stad enthousiast meewerkt aan een persoonlijk initiatief van een burger en de samenwerking zoekt met Agentschap Wegen & Verkeer. Het was verrassend om te zien dat er zo snel een grote groep vrijwilligers was die letterlijk en figuurlijk bergen werk heeft verzet. Tien mensen die elkaar niet kennen, samenbrengen om een project van die omvang uit te voeren is een uitdaging, maar het is ons gelukt met een prachtig resultaat. Bram Decavel, initiatiefnemer

Na de goedkeuring van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Stad Kortrijk konden de initiatiefnemers aan de slag om een parcours te bouwen, maaien en snoeien. Het inrichten van het parcours kon pas van start gaan dit najaar omdat de snelle groei van het groen zou verhinderen dat het parcours lang zou standhouden. Tijdens deze herfst en winter is er voldoende tijd om het parcours in te rijden zodat het niet wordt overwoekerd in de lente en zomer.

Dit parcours komt er op initiatief van Bram en Michaël. Deze samenwerking bewijst dat met weinig middelen er toch heel wat gerealiseerd kan worden. Ik wil hen samen met de vrijwilligers die meehielpen met de inrichting van het parcours dan ook heel hard bedanken voor hun inzet. Chapeau! Wouter Allijns, schepen van Sport

Parcours moet een lus van 3km worden

Het parcours is momenteel nog 1 richting van de inrit aan de Heirweg tot aan de uitrit aan de Brugsesteenweg en is 1,6 km lang. Er wordt verder gewerkt om de lus helemaal rond te krijgen tegen het voorjaar van '24 zodat er finaal een parcours van 3 km zal zijn dat meerdere malen na elkaar kan afgelegd worden.

Het groen tussen de rijstroken van de R8 nodigt uit tot een avontuurlijke rit, het hoogteverschil is perfect voor een uitdagende beklimming of een intense afdaling, de bomen zijn ideale ijkpunten om in een mooie lus rond te kunnen draaien. Een uitstekende speeltuin dus voor mountainbikers of veldrijders die op zoek zijn naar een lang en technisch fietsparcours waar ze niet in aanraking komen met ander verkeer.

Momenteel wordt er van de Heirweg gereden tot aan de Brugsesteenweg. Binnenkort wordt de lus voltooid en kunnen liefhebbers naar hartenlust rondjes malen op het uitdagend technische parcours van 3 km. Een mooie aanwinst dus waar mountainbikers en crossers op een veilige manier en op een unieke locatie hun ding kunnen doen. Wouter Allijns, schepen van Sport

Veiligheid voor de gebruikers primeert. Het parcours is vlot en veilig bereikbaar, op alle hoeken van de berm staan verkeerslichten waardoor de oversteekplaatsen veilig zijn voor fietsers en er wordt steeds meer dan voldoende afstand gehouden van de rijstroken van de R8. Bovendien past deze route in een breder netwerk van fietsroutes in Kortrijk en Kuurne. Via Heule kan perfect aangesloten worden op de route door de Warande. Richting Kuurne kan een route uitgetekend worden door de Brugsesteenweg om dan via het Sportpark aansluiting te maken met het toekomstige bike park op de Hippodroom.

Een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen de stedelijke sportdienst, vrijwilligers en AWV om een stukje natuur op een veilige manier te delen met de MTB'ers, alvast tot de doortrekkingswerken aan de R8 starten. Lydia Peeters, minister van Mobiliteit

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL