Stadsfestival WONDER verlegt de grenzen van je verbeelding

Na een succesvolle derde editie met 5.000 bezoekers is WONDER dit jaar terug van 19 oktober tot 5 november. Met tal van expo’s en activiteiten op meer dan 25 locaties in centrum Kortrijk, in samenwerking met meer dan 275 ontwerpers of kunstenaars, belooft het een topeditie te worden. Het stadsfestival van de creativiteit pakt dit jaar zelfs uit met een opmerkelijke installatie aan het Belfort.

 

Met WONDER Creativity Festival brengen Designregio Kortrijk en Stad Kortrijk een ode aan de creativiteit en innovatieve ideeën van jong talent. WONDER daagt de grenzen van onze verbeelding uit, en blikt vol vertrouwen vooruit naar de toekomst. Het festival geeft een forum aan inventieve geesten die opmerkelijke oplossingen bedenken voor de maatschappelijke uitdagingen waar we vandaag en in de toekomst voor staan.

 

Het kloppende hart van WONDER ligt in de Budafabriek. Onder de noemer ‘We Are The Next Generation’ brengt Designregio Kortrijk er de meest toonaangevende afstudeerprojecten van het voorbije jaar aan de Belgische ontwerpscholen samen. Met de expo ‘Eye on Design’ matchen Kortrijk Xpo en Designregio Kortrijk 10 deelnemende bedrijven aan Design Nation (het exclusief B2B-evenement voor professionals op 19 en 20 oktober in Kortrijk Xpo) met het werk van een inspirerende designer. De opleiding Industrieel Productontwerpen van Howest bestaat dit jaar 20 jaar en zal dit vieren met de expositie INSIDE OUT. Ze brengen een fragment industriële ontwerpgeschiedenis tot leven, aan de hand van producten van de bedrijven waar hun alumni werken, of aan hebben meegewerkt.

 

Het Kortrijkse stadscentrum vormt het decor voor de rest van het festival. Op een dertigtal locaties presenteren Belgische publieke en private partners er gratis expo’s, lezingen, workshops of evenementen die verbeelding en creativiteit via een scala aan disciplines in de meest brede zin vieren. Denk aan galeries, shops, bedrijven, maar ook enkele unieke locaties, zoals het Belfort of de verlaten feestzaal/hotel Dam71. Aan het Belfort worden omstaanders ondergedompeld in een verwonderende, digitale ervaring van beeld en geluid, in samenwerking met collega UNESCO City of Design Geelong, Devine Howest en Urban Mapping. In Dam71 word je meegenomen langs werk van jonge artiesten met focus op circulariteit. Ook evenementieel is van alles te beleven. Tijdens het tweede WONDER weekend vindt bijvoorbeeld voor de allereerste keer het Kortrijk Art Weekend plaats, een initiatief van 20 privé en publieke kunstorganisaties, alle info op kortrijkartweekend.be

 

WONDER is een uniek platform waar werk, ideeën en projecten van zowel kunstenaars, ontwerpers, studenten, burgers als bedrijven, scholen en organisaties samenkomen en verbonden worden. WONDER inspireert en nodigt bezoekers uit om samen de toekomst met lef en creativiteit vorm te geven.

Het WONDER-programma is dit jaar ruimer en gevarieerder dan ooit met maar liefst 54 initiatieven, meer dan 31 events en 29 locaties in de Kortrijkse binnenstad. 275 ontwerpers of kunstenaars uit heel België en 45 bedrijven hielpen mee. Verwacht je opnieuw aan tonnen inspiratie, kleurrijke inzichten en vernieuwende ideeën.  Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk
Kunst en creativiteit zijn altijd verbonden. Daarom zetten we tijdens WONDER ook dankzij het Kortrijk Art Platform onze beeldende kunsten in de schijnwerpers. Het Kortrijk Art Platform bestaat uit meer dan 20 enthousiaste publieke en privé organisatoren van hedendaagse beeldende kunst. Zij gooien tijdens het Kortrijk Art Weekend van 27-29 oktober hun deuren open! Zo kan je je laten verwonderen door beeldende kunst doorheen de stad.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Praktisch

Alle WONDER locaties zijn gratis te bezoeken tussen donderdag 19 oktober en zondag 5 november. Elke dag toegankelijk, behalve op maandag. Openingsuren: tijdens schoolweken van 9:00 tot 18:00, in de weekends en herfstvakantie van 10:00 tot 18:00. Maandag gesloten.
Je start je WONDER bezoek in de hoofdlocatie, de Budafabriek, Dam 2a in Kortrijk. Daar bevindt zich het onthaal en registratie. Zo goed als alle locaties bevinden zich op wandelafstand van elkaar. Je ontvangt in de Budafabriek een stadsplannetje, maar ook op alle andere locaties zijn plannetjes te verkrijgen.

 

Pre-registreren is vandaag ook mogelijk, dan hoef je niet aan te schuiven aan het onthaal. Pre-registreer je nu via de website wonderkortrijk.be

 

Voor scholen biedt WONDER gratis workshops aan, meer info op de website.

Favicon for drive.google.com Download hier het volledige persdossier van WONDER 2023 drive.google.com

Met dank aan de hoofdpartners Aluvision, Domaine De Graux, Zorggroep Heilig Hart en Nationale Loterij.

 

Contact

Lisa Declercq, Designregio Kortrijk, lisa@designregio-kortrijk.be , 056 51 91 83

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL