Belgisch componist François Glorieux op 91-jarige leeftijd overleden

François Glorieux, ere-burger van Kortrijk en één van de grootste Belgische componisten aller tijden, is vrijdagnacht in zijn slaap overleden. Hij verwierf als pianist, componist en dirigent internationale faam en was een krak in improvisatie. Als muziekvirtuoos was hij thuis in vele muziekgenres, van klassieke muziek en popmuziek tot wereldmuziek en jazz. De stad Kortrijk opent een rouwregister.

François Glorieux werd geboren op het Plein in Kortrijk in 1932. Zijn geboortehuis was in 1854 de brouwerij Le Fort van Verscheure en vanaf 1912 wijnhandel De La Croix. Als 5-jarige improviseerde hij al thuis op de piano. Naar eigen zeggen was hij met die gave geboren. Later studeerde hij verder aan het Conservatorium van Gent bij pianist Marcel Gazelle en componist George Longue. Al snel bouwde hij als componist en pianist een internationale carrière uit. Hij had een groot talent voor improvisatie en werd internationaal geroemd voor zijn virtuositeit. Hij mocht onder andere Michael Jackson onder zijn fans rekenen. Hij ontmoette hem meermaals in LA en bewerkte op zijn vraag zelfs enkele van zijn stukken.

Glorieux schreef meer dan 300 nummers en werkte samen met grote dirigenten en choreografen zoals Bejart, Panov en Correlli. Volgens zijn muziekuitgeverij bleef hij tot op het einde bijzonder actief als pianist en componist. Hij gaf tijdens zijn carrière meer dan 6.000 concerten in steden over de hele wereld. Vooral zijn improvisaties werden gesmaakt. 'Viva bomma' in de stijl van Bach of The Beatles in de stijl van Mozart. Altijd met een kwinkslag en veel gevoel voor humor.

In oktober vorig jaar keerde hij nog terug naar zijn geboortestad om naar aanleiding van zijn 90ste verjaardag een concert te geven in Buda Kitchen. Er werden ter plekke nog plannen gesmeed voor een vervolgoptreden in zijn geboortestad, want de Kortrijkzanen lagen hem nauw aan het hart. Het typeerde de wereldster en joviale man die hij was.

De stad Kortrijk opent een rouwregister in het historisch stadhuis vanaf maandag om 11u en dan telkens van 9u tot 17u.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL