Dierenplezier in het Schilderskwartier

Wie van dieren, kunst en wandelen houdt, kan vanaf 17 april zijn hart ophalen in het zogenaamde ‘Schilderskwartier’, de wijk tussen het station en het justitiepaleis. Enkele straten zijn er genoemd naar befaamde Kortrijkse dierenschilders. Abby, het nieuwe museum voor beeldende kunst dat in 2024 de deuren opent, bombardeert de buurt met het betere beestenwerk van Roelandt Savery, Vincent Joos De Vos, Louis Robbe, Edmond De Pratere en co. Bereid je voor op een historisch weerzien met een bonte schare dieren die voor het eerst in bijna tien jaar het veilige nest van het collectiedepot mag verlaten – en ontdek en passant het beest in jezelf.

Dierenplezier-Campagnebeeld.jpg
  • jpg
Het worden beestige weken in Kortrijk! Terwijl de bouw van Abby op volle toeren loopt, wachten we niet om onze collectie te laten uitbreken. Met een raam- en salonexpo kan de Kortrijkzaan onze Kortrijkse dierenschilders (her)ontdekken. Een aanrader voor een leuke stadswandeling met het gezin! Axel Ronse, schepen van cultuur

Kortrijkse dierenschilders

In de tweede helft van de 19e eeuw vormde zich in Kortrijk een heuse school van dierenschilders. Het succes en de invloed van Louis Robbe speelden daarbij een belangrijke rol, en ook de context zat goed. De hoogconjunctuur van de Kortrijkse nijverheid zorgde immers mee voor een artistieke bloei. Burgerij, industriëlen en handelaars lieten in het centrum van de stad ruime en luchtige woningen optrekken die vroegen om een rijke opsmuk. Kunstenaars vonden er een belangrijk afzetgebied voor hun schilderijen. Als een reactie tegen de toenemende verstedelijking en in de geest van de 19e-eeuwse Romantiek ontstond een tendens om de natuur te herontdekken, en waren landschaps- en dierenschilderijen erg in trek. Mogelijk leefde nog de herinnering door aan 17e-eeuwse meesters als de in Kortrijk geboren Roelandt Savery en Bernaert De Rijckere. De Kortrijkse dierenschilders van de 19e eeuw hielden die fakkel brandend en vormden een nauw samenhangende groep, zowel in artistiek opzicht als in onderlinge verbondenheid.

Buiten: de raamexpo

De raamexpo ‘Dierenplezier in het Schilderskwartier’ loopt van 17 april tot en met 1 mei, met startpunt aan het Louis Robbeplein. Grote raamstickers op meer dan dertig ramen in negen straten brengen het werk van Kortrijkse dierenschilders in dialoog met historische foto’s over de relatie mens-dier.  Vanaf 17 april kan je in het toeristisch infopunt (Grote Markt 44) een kaartje ophalen met de route van de expo. Meer info en alle locaties vind je ook op www.abbykortrijk.be en via de erfgoedapp. 

Binnen: de salonexpo

In het weekend van 22 en 23 april toont Abby een selectie van originele dierenschilderijen uit de stadscollectie en private collecties in een huiskamer langs het parcours, in het gezelschap van enkele opmerkelijke opgezette dieren. Deze beestige salonexpo is vrij toegankelijk, op zaterdag en zondag doorlopend van 10u tot 17u in de Hendrik Consciencestraat 1.

Erfgoeddag wordt beestig

Nog op 23 april kan je je op het Louis Robbeplein tussen 14-16u gratis laten schminken in je favoriete dier, onder het goedkeurend oog van Kortrijks bekendste dierenschilder.

Alle info vind je op www.abbykortrijk.be/dierenplezier-in-het-schilderskwartier

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL