Meerstemmig en avontuurlijk stadsfestival Memento in de binnenstad

Op 17, 18 en 19 maart organiseert de Openbare bibliotheek het Memento Festival. Memento brengt kunstenaars, culturele spelers, boekhandels en lezers met elkaar in contact rond het actuele thema 'werk & productiviteit'. Astrid Haerens , Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk en festivalambassadeurs Wim Opbrouck, Radna Fabias en Zarissa Windzak zorgen voor een gevarieerd programma.

In aanloop naar het festivalweekend verschijnen in de binnenstad op gevels, borden en stickers vragen die de voorbijgangers uitnodigen om na te denken over werk en productiviteit. Ook op sociale media komt het thema tot leven.

We leven in een tijd waarin productiviteit belangrijk is. We hebben het altijd ‘druk’, tonen op sociale media waar we allemaal mee bezig zijn, vinden onze identiteit en onze eigenwaarde in ‘wat we doen’, we tracken hoeveel we sporten en wat we eten. Er zijn veel burn-outs. Tegelijk is er – zeker sinds corona – een bewustwording over productiviteit en werk. Er wordt opgeroepen tot vertraging, meer tijd, stilte, offline gaan en een betere work-life balance. Astrid Haerens, Letterzetter

Muziekliefhebbers kunnen op vrijdag 17 maart naar Roosbeef (Wilde Westen) en een urban night of hiphop met De Stroate. Op zaterdag 18 maart is er het Jeugdboekenfeest (Bibliotheek) met auteursontmoetingen, voorleesmomenten, een fantasy boekenmarkt en workshops rond world building en collagekunst. 's Middags nodigen Wim Opbrouck en Wilfried De Jong het publiek uit te praten over wat hun job boeiend, verrijkend of onderbelicht maakt in Boekenhuis Theoria. ’s Avonds is er een ontdekkingsparcours in de binnenstad met voorstellingen, panelgesprekken, installaties, slam poets en expo’s op unieke plaatsen zoals het voormalige woonhuis van Guido Gezelle, de Broeltorens en de Begijnhofkapel. Op zondagochtend eindigt het festival met een auteursontmoeting van Het Penhuis.

De eerste editie van Memento onder het curatorschap van onze nieuwe Letterzetter Astrid Haerens belooft meteen een schot in de roos te worden. Ze kiest bewust voor het thema 'Werk en Productiviteit', actueler dan ooit en zeer toepasselijk voor onze regio. Ook in ons traject naar Culturele Hoofdstad van Europa 2030 zijn we met dit thema aan de slag. Ik nodig iedereen uit om van 17 tot 19 maart zich te laten onderdompelen in al het mooie wat Memento te bieden heeft! Axel Ronse, schepen van cultuur

De ticketverkoop van Memento Festival start op 15 februari 2023. Wie meerdere voorstellingen combineert, krijgt korting. Je ontdekt het volledige programma op www.mementofestival.be. Daar kan je zélf je weekend samenstellen of kies je voor een smaakprogramma van de ambassadeurs. Wie zich hierbij wil laten helpen, kan terecht bij Ticketservice of in de Openbare Bibliotheek van Kortrijk.

Meer info

Vincent Coomans, vincent.coomans@kortrijk.be , 056 27 75 46 (Projectcoördinator & programmator)

Letterzetter Astrid Haerens is beschikbaar voor foto/interview na afspraak.

 

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL