Buren bij Kunstenaars zwaait de deuren opnieuw open

In 2022 is Buren bij Kunstenaars in Zuid-West-Vlaanderen aan zijn 19de editie toe. Méér dan 250 kunstenaars stellen in het weekend van 15 en 16 oktober tentoon in eigen atelier of in groepstentoonstellingen op diverse locaties in onze regio. Buren bij Kunstenaars is dus hét evenement om een kijkje te nemen achter de schermen in de bewonderenswaardige wereld van al deze creatieve duizendpoten en om tegelijk de grote scène van onze (amateur)kunstenaars tenvolle in de spotlights te plaatsen.

Buren bij Kunstenaars_2022.PNG
  • PNG
Buren bij Kunstenaars_2022.PNG

Grote deelname

We klokken af op 150 tentoonstellingen. 131 ervan gaan door in het atelier van de kunstenaar zelf en 19 expo’s worden op locatie georganiseerd. Deze groepsexpo’s zijn samen goed voor nog eens 126 deelnemende kunstenaars. 257 kunstenaars nemen dus deel aan Buren bij Kunstenaars 2022. 

Het laagdrempelig concept van het evenement is dan ook een garantie voor het beleven van een topweekend door zowel de participerende kunstenaars zelf als de vele bezoekers aan het evenement. In totaal openen in Kortrijk 118 deelnemers de deuren over 53 locaties, waarvan 6 groepstentoonstellingen.

Kortrijk bruist van talent: maar liefst 118 van de 257 kunstenaars komen uit Kortrijk! Dankzij Buren bij Kunstenaars tonen heel wat inwoners hun kunnen en het concept wordt gesmaakt. Het is het meest laagdrempelige en effectieve kunstenaarsevent doorheen het jaar. Ik kijk opnieuw uit naar oktober, om nieuw talent te ontdekken en talent te zien groeien!  Axel Ronse, schepen van cultuur Kortrijk

Historiek

Tot 2019 was Buren bij Kunstenaars, het jaarlijkse open-atelier-weekend in West-Vlaanderen, het paradepaardje van de provinciale dienst cultuur van de provincie West-Vlaanderen. De Vlaamse overheid nam dan over en gaf Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten, de opdracht om een nieuw concept uit te werken dat vanaf 2021 in heel Vlaanderen zou uitgerold worden. Corona besliste er echter anders over en Kunstwerkt diende de 1ste editie van haar open atelierdagen, gepland in het voorjaar 2021, noodgedwongen door te schuiven naar 2022.

Onze kunstenaars dienden echter in het tussenliggende jaar 2020 al niet op hun honger te blijven zitten. In volle coronaperiode, rijpte de idee bij de stad Kortrijk en Zuidwest om het concept Buren bij Kunstenaars verder te ontwikkelen met de bedoeling onze (amateur)kunstenaars terug een weekend in de spotlights te plaatsen. Zuidwest trok mee de kar en dat zette meteen ook de bovenlokale ambitie op scherp. De inbreng van Zuidwest zorgde ervoor dat 12 van de 13 gemeenten in de regio instapten in het unieke evenement en het kreeg voor het eerst een plek in de regionale evenementenkalender tijdens het 3de weekend van oktober 2020. Het werd een memorabele editie, niet in het minst door corona, die in oktober 2021 een verlengstuk kreeg in een samenwerking Zuidwest en alle 13 de steden en gemeenten in de regio.

Met Zuidwest zetten we in op Buren bij Kunstenaars omdat we met dit evenement de grote groep creatieve kunstenaars die onze regio rijk is, in de kijker plaatsen. Door dit in samenwerking met alle gemeenten te organiseren, worden de deuren nog méér open gezet om te Buren bij onze Kunstenaars!  Griet Vanryckegem, voorzitter Zuidwest

Ondertussen zijn we aan een 3de editie toe. Ook nu weer lanceerden Zuidwest en de 13 steden en gemeenten in de regio een gezamenlijke oproep tot deelname via alle gemeentelijke en regionale communicatiekanalen. De intercommunale Leiedal zorgde voor een online inschrijvingsmodule die half april beschikbaar was en in de 1ste week van juli werd afgesloten met het bekende resultaat.

Uit de inschrijvingen bleek meteen de grote diversiteit van de deelnemers zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars,… We hebben het allemaal in onze regio en allen erkennen Buren bij Kunstenaars als hét platform bij uitstek om hun kunnen te tonen, zowel thuis als in groepsexpo’s.

Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen. Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat hun werk getoond wordt aan het publiek. Voor sommigen is het een beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

Totaal overzicht

De handige webpagina https://burenbijkunstenaars.uitinzuidwest.be/#/ biedt een mooi overzicht in kaartvorm van alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline. Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen op terug die in de regio een plek krijgen. De site is een goed hulpmiddel om vooraf je zoektocht in de regio wat uit te stippelen. We houden haar bovendien actueel en plannen tot op de dag voor het evenement nog een laatste update.

UiTPAS Zuidwest

Buren bij Kunstenaars is een UiTPASactiviteit. Dit betekent dat UiTPAS-houders een UiTPASpunt kunnen sparen bij de participerende kunstenaars of bij bezoek aan een groepstentoonstelling. Bij elke locatie is voorzien in een affiche van het evenement met een QR-code die je met je smartphone kan inscannen.

Voor wie tijdens Buren bij Kunstenaars een punt spaart voorziet Zuidwest in ruil voor 10 UiTPASpunten nog een extra. UiTPAS Zuidwest heeft 10 tickets veil voor de tentoonstelling  Open Hart van Wim Opbrouck in het Museum Dr. Guislain. In Open Hart ontsluit hij zijn beeldend werk. Zijn bonte collectie aan tekeningen en notitieboeken vol hersenspinsels schetsen een beeld van de man als tekenaar. Tickets opvragen kan via mail naar uitpas@zuidwest.be na een punt sparen tijdens het evenement.

Buren bij Kunstenaars praktisch

Wanneer: zaterdag 15 en zondag 16 oktober 2022 van 10u tot 12u en van 14u tot 18u

Deelnemende gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Regie:  Zuidwest

Vormgeving: Flore Deman

Website: Intercommunale Leiedal

Eindredactie/social media/UiTPAS: Zuidwest

Contactgegevens verantwoordelijken

Anzegem: Chantal Demeulemeester, 0476 34 26 84 | chantal.demeulemeester@anzegem.be

Avelgem: Kristl Lambert, 0474 43 20 71 | kristl.lambert@avelgem.be

Deerlijk: Freek Depraetere, 0475 78 44 32 | freek.depraetere@deerlijk.be

Harelbeke: Judith De Koning, 056 73 34 20 | judith.dekoning@harelbeke.be

Kortrijk: Jan Balcaen, 0498 90 91 34 | jan.balcaen@kortrijk.be

Kuurne: Saraï Sabbe, 0474 48 29 57 | saraï.sabbe@kuurne.be

Lendelede: Wim Dierick, 0478 91 51 22 | wim.dierick@lendelede.be

Menen: Lotte Depauw, 056 52 94 19 | lotte.depauw@menen.be

Waregem: Janne Gysels, 056 62 13 72 | janne.gysels@waregem.be

Wervik: Jos Descamps, 056 95 24 15 | jos.descamps@wervik.be

Wevelgem: William Devoldere, 056 43 35 50 | william.devoldere@wevelgem.be

Zwevegem: Ewout Impe, T 056 76 55 73 | ewout.impe@zwevegem.be

Zuidwest: Marnix Theys, 0476 24 94 72 | marnix@zuidwest.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL