Kortrijk is kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Stad Kortrijk heeft van alle 300 Vlaamse gemeenten en steden de meeste aandacht voor kmo’s bij overheidsopdrachten. De stad ontving daarvoor woensdag de award ‘Kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’, die wordt uitgereikt door Bouwunie. Het waren de aannemers zelf die het laatste woord hadden bij de toekenning. Kortrijk scoorde op alle beoordelingscriteria het beste.

KMO2
  • jpeg
KMO1
  • jpeg

Bouwunie, een organisatie van 8.000 zelfstandigen en kmo’s uit de bouwsector, baseerde zich voor de prijsuitreiking op cijfers van Tender Experts en een eigen rondvraag bij aannemers. De organisatie keek specifiek naar kleinere overheidsopdrachten tot 500.000 euro, de zogenaamde erkenningsklassen 1 tot 3. Niet enkel het aantal opdrachten tussen 1 januari 2016 en 31 juli 2022 werd bekeken, maar ook de mate waarin de overheden de opdrachten opsplitsten. Ook de verhouding tussen het aantal opdrachten (voor Kortrijk een 100-tal) en het aantal inwoners speelde een rol. Zo konden de 300 grote en kleine Vlaamse steden en gemeenten op dezelfde manier worden vergeleken.

Kortrijk op alle punten de beste

Uiteindelijk waren het de aannemers zelf die het laatste woord hadden. Zij kozen op basis van acht beoordelingscriteria de winnaar. Die criteria waren: een correcte budgettering, de opsplitsing in opdrachten waar mogelijk, een correcte betaling, een vlotte communicatie, een parkeerbeleid, een goede afhandeling van de vergunningen en ook nog enkele kmo-vriendelijke selectiecriteria zoals werkreferenties en omzetvereisten. “Kortrijk scoorde op alle punten het beste”, aldus Bouwunie.

We zijn heel trots op deze erkenning, want in Kortrijk investeren we veel middelen in werken om onze stad beter te maken. Dat we daarbij ook rekening houden met kleinere en lokale ondernemingen, en hen ook een goede service bieden, is het resultaat van uitstekend teamwerk. Ruth Vandenberghe, burgemeester Kortrijk

Kortrijks burgemeester Ruth Vandenberghe mocht de Bouwunie-award ‘Kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’ woensdagavond in naam van het stadsbestuur ontvangen. Ze kreeg de prijs uit handen van gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens en minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. Ook de Kortrijkse schepen van Openbare Werken Axel Weydts en schepen van Stadsvernieuwing Wout Maddens zijn heel blij met de erkenning.

Het doet ons heel veel plezier om deze erkenning te krijgen. Het zijn vaak kleine en grote inspanningen achter de schermen die het voor onze ondernemingen allemaal veel makkelijker werken maken. Zo maakten we werk van een goed team dat instaat voor een uitermate vlotte aflevering van de vergunningen voor inname van het openbaar domein. Maar ook ons parkeerbeleid wordt blijkbaar gewaardeerd. Uiteraard werken we zelf ook heel erg graag samen met lokale ondernemingen voor het onderhoud en de heraanleg van onze wegen en pleinen.  Axel Weydts, schepen van Openbare Werken
In Kortrijk zetten we de stadsvernieuwing consequent verder. Daarvoor lanceren we heel wat overheidsopdrachten. We zijn een echte investeringscoalitie en hebben hierbij aandacht voor lokale ondernemers en kmo's. Het doet deugd dat deze aanpak wordt beloond.  Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing

Samenwerken met kmo's loont

Bouwunie hoopt dat andere steden en gemeenten het goede voorbeeld van Kortrijk volgen. “De overheid is voor de bouw een belangrijke opdrachtgever. Een derde van de activiteiten in de bouw bestaat uit overheidsopdrachten. Maar helaas geldt de regel ‘hoe groter de opdracht, hoe minder haalbaar voor bouwkmo’s’. Met enkele ingrepen kunnen overheden overheidsopdrachten wel toegankelijk maken voor kmo’s, zoals het opdelen in verschillende loten”. Samenwerken met kmo’s loont ook, aldus de organisatie. “Kmo’s zijn flexibel, hebben een persoonlijk aanspreekpunt, spelen kort op de bal en zijn lokaal verankerd. Voor overheden speelt dat alleen maar in hun voordeel.”

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL