Open Monumentendag in Kortrijk

Op 11 september is het Open Monumentendag, het grootste culturele ééndagsevenement van Vlaanderen en hét feest van het onroerend erfgoed. In Kortrijk ben je welkom op zeven locaties in en rond het stadscentrum. Alle activiteiten zijn gratis en staan gepland van 10 tot 18 uur. Rode draad is het Europese thema "duurzaam erfgoed". Door monumenten en historische sites een andere bestemming te geven, met respect voor het verleden, maken we ze klaar voor de toekomst.

Stad en OCMW Kortrijk zijn eigenaar van tal van monumenten en historische sites, die we niet alleen willen behouden maar ook een nieuw leven geven. De nieuwe Deelfabriek is nog een werf maar kon op dit programma niet ontbreken. Het wordt een toonvoorbeeld van duurzaamheid. De oude brandweerkazerne wordt ecologisch verbouwd en zal plaats bieden aan tal van initiatieven uit de deel-, ruil- en hersteleconomie. Een andere grote werf die momenteel loopt is de restauratie van het Augustinessenklooster op het Buda-eiland, een historische zorgsite die op termijn een nieuwe, gepaste invulling zal krijgen.   Philippe De Coene, schepen van Onroerend Erfgoed
In Kortrijk trekken we de kaart van de stadsvernieuwing, maar tegelijkertijd koesteren we ook ons waardevol erfgoed. Dat samenspel merk je op de locaties die we openstellen voor Open Monumentendag. Het gaat om historische gebouwen die we een nieuwe, moderne invulling gaven, telkens met respect voor hun rijke geschiedenis. De duurzame meerwaarde is dat we via die bestaande gebouwen het sociale en culturele leven een boost geven. En niet enkel in Kortrijk, maar ook in deelgemeenten als Aalbeke en Bissegem. Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten
Op open monumentendag ontdek je niet alleen historische erfgoedsites, maar ook heel wat cultuur! Hedendaagse kunst is te bezoeken in de Sint-Rochuskerk, het koetshuis én LOF. Ze vormen tijdelijke toonplekken voor design en creativiteit. Daarnaast kreeg de Onze-Lieve-Vrouwekerk een permanente nevenbestemming met museale presentatie waarbij de erfgoedwaarde van de site volledig bewaard bleef. Daar ontdek je dankzij multimediale technieken het verhaal van het graafschap Vlaanderen, de Guldensporenslag en de daarop volgende beeldvorming. Een uiterst cultureel geïnspireerd programma dus op Open Monumentendag! Axel Ronse, schepen van cultuur

Nieuw leven in landschapstuin en koetshuis

Van het empire landhuis, gelegen achter Doorniksewijk nummer 146, is helaas niet veel meer te zien. De achtergevel werd illegaal gesloopt in 1985. De tuin in Engelse landschapstijl is bewaard en wordt omgevormd tot stadspark. De koetshuizen in neo-Vlaamse renaissancestijl naar ontwerp van Leopold De Geyne zijn eveneens bewaard en hebben momenteel een tijdelijke invulling als toonplek voor creatief design. In de tuin zijn een tuinpaviljoen (gloriette) en uitkijktorentje (mirador) bewaard. 

Een kapel voor creatieve zielen

In 1903 werd een kapel voor de congregatie van Sint-Rochus gebouwd in de Wolvenstraat. Architect was Jules Carette, die de kapel in neogotische stijl ontwierp. Na de Eerste Wereldoorlog werd de kapel als patronaat ingericht voor de “jongelingenkring” die er vanaf 1925 actief was. Er werd toen een verdieping aangebracht. Vanaf de jaren 1960 was er het Chirolokaal. Tegenwoordig is er een tijdelijke invulling als LOF, een ruimte waar creatieve zielen in de spotlights gezet worden. 

Kazerne wordt deelfabriek

Deze site in de Rijkswachtstraat 3 heeft gedurende jaren de brandweer van de stad Kortrijk gehuisvest. Het utilitaire gebouw werd opgetrokken in 1940 naar een ontwerp van W. Dutoit, P.A. Pauwels en W. Van Spranghe. De stad laat de oude kazerne nu verbouwen tot een nieuwe Deelfabriek, een sterk uitgebreide versie van de Deelfabriek die nu nog in de Damastweverstraat op de Venning actief is. De restauratie van de beschermde gevel is bijna afgerond. De transformatie van brandweerkazerne tot deelfabriek vertrouwt sterk op de kwaliteiten van het bestaande gebouw dat een genereuze en dienende architectuur aanreikt. De site wordt integraal toegankelijk gemaakt en ecologisch verbouwd. Er zal sterk worden ingezet op ontmoetingen tussen verschillende gebruikers en de buurt. Een site waar delen, ruilen, herstellen, … gestimuleerd wordt, waar verschillende burgerinitiatieven elkaar vinden en versterken. De site is niet af en maar deels toegankelijk maar je krijgt een idee van de inrichting en hoe het er in de nabije toekomst zal gaan uitzien. Een unieke preview! 

Parochiekerk wordt kunsttempel

De Sint-Rochuskerk (Doorniksewijk 85) onderging onlangs een ware metamorfose. De kerk kwam in handen van een kunstminnende familie. Het gebouw is niet beschermd maar de afspraak bij verkoop was om de authenticiteit van de neogotische kerk uit 1870 te behouden.Het interieur is helemaal herschilderd. Heel wat slecht plakwerk is van de muren weggehaald. Bij analyse vond men tot zes verfsoorten boven elkaar. Een gespecialiseerde ploeg van acht mensen is gedurende drie maanden in de weer geweest. De verf is speciaal ontwikkeld voor deze kerk. Het resultaat is spectaculair. De verwijdering van nogal wat kerkmeubilair laat de ruimte nog beter tot zijn recht komen. De behouden historische relicten zijn sereen en smaakvol gedoseerd. Sint-Rochus Art biedt ruimte aan tentoonstellingen en culturele activiteiten. Onder meer volgende kunstenaars komen aan bod: Tezz Kamoen, Antoine Carbonne, Jean-Michel, Ronny Aryn, Ghislain Dewilde. Daarnaast zullen ook werken te zien zijn van Delphine de Saxenburg-Coburg (Delphine Boël).

Museale beleving in historische kerk

Recent kreeg de Onze-Lieve-Vrouwekerk een nevenbestemming als museale presentatie ‘1302. Opstand, Slag, Keerpunt.’ Via vooral multimediale technieken wordt het verhaal van het graafschap Vlaanderen, de opstand in 1302 en de beeldvorming hieromtrent getoond. Uitdaging daarbij was de uitzonderlijke erfgoedwaarde van de kerk en in het bijzonder de Gravenkapel te respecteren. Tegelijk laat een nieuwe bezoekersgids je kennis maken met het verleden en de schatten van deze unieke locatie. 

Een geheime tip: verleden, heden en toekomst van een zorgsite

Door de Leiewerken ontstond een nieuw stukje Buda-eiland, de zogenaamde Buda-tip, recent als park ingericht en opengesteld. Het verdwijnen van de kliniek op de Reepkaai biedt kansen voor nieuwe ontwikkelingen. Daartoe is een masterplan in de maak. Nieuwe paden laten toe het historische Onze-Lieve-Vrouwehospitaal te herontdekken. Dit waardevolle complex zal na herbestemming een centrale rol krijgen in de omgeving. Maar ook andere erfgoedplekken zijn verborgen in dit stadsdeel. Onder begeleiding van een gids gaan we op verkenning en lichten we een tip op van geschiedenis en toekomstplannen. Er is een rondleiding om de 20 minuten. Laatste rondleiding start om 17.20 uur. Een rondleiding duurt ongeveer 40 minuten. 

Ook Preetjes molen draait

De molenaars van Preetjes molen verwelkomen je tussen 14 en 18 uur graag in de enige nog bewaarde en werkende vlaszwingelmolen in Europa. Hier ontdek je hoe windkracht aangewend wordt om vlas te zwingelen. Van duurzaamheid gesproken... 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL