Inschrijvingen voor het Conservatorium en Academie van start

Het deeltijds kunstonderwijs in Kortrijk herleeft na een lange periode zonder tentoonstellingen en openbare toonmomenten. Zowel de beeldende als de podiumkunstenaars van de toekomst staan te popelen om ons hun kunsten te tonen. Vanaf 13 mei kan iedereen zich inschrijven om hun eigen talent te ontwikkelen.

Ons Conservatorium en onze Academie pakken altijd met iets spectaculairs uit om het jaar mooi af te sluiten. Alle leerlingen zijn terecht heel trots op hun werk van het voorbije jaar. Vanaf mei kan je je ook of opnieuw inschrijven om jouw talent verder te ontwikkelen onder goede begeleiding van onze leerkrachten! Grijp je kans en maak deel uit van een ongelofelijk toffe bende! Kelly Detavernier, schepen van deeltijds kunstonderwijs
Conservatorium

De afgelopen maanden gonsde het opnieuw van activiteit in het Conservatorium. Matinee- en Wonderlandconcerten, openbare toonmomenten, workshops, expo 150 jaar, deelnames aan Memento Woordfestival en binnenkort ook Sinksen en Musical 1302 … Het Conservatorium is zoveel meer dan alleen maar muziek-, woord- of dansles. Twijfel dus niet en schrijf jezelf of je kind in vanaf 13 mei!

Conservatorium Kortrijk is een school voor deeltijds kunstonderwijs. Een degelijke opleiding blijft dan ook het belangrijkste uitgangspunt. Maar vergis je niet, het Conservatorium is al lang niet meer de school waar je enkel klassieke instrumenten leert bespelen. Die vormen nog altijd een belangrijk deel van het aanbod, maar er is intussen véél meer.

Eigentijds aanbod

De school heeft bijvoorbeeld een richting Jazz-Pop-Rock, waar je met je medeleerlingen een band of een combo vormt. Of een opleiding Musical, waar je je passie voor zang, dans en acteren kan combineren. In het domein woord kies je vanaf de vierde graad voor opleidingen zoals Comedy, Singer-Songwriter, Radiomaker en Theatermaker.

Voor iedereen

Met de Opmaatjes, Plankgastjes en Springveertjes maken kinderen vanaf 6 jaar (eerste leerjaar) kennis met respectievelijk muziek, woord en dans. Sinds vorig schooljaar kunnen zij ook proeven van instrumenten met de Instrumentencarrousel. Dat maakt hun instrumentkeuze voor de tweede graad makkelijker. Maar er zijn evengoed mogelijkheden voor volwassenen om een traject op te starten. Dus ben je op zoek naar een leuke hobby of heb je plannen voor een professionele carrière? Een enthousiast en gedreven lerarenteam staat klaar om je te begeleiden.

Op het podium

Naast de reguliere lessen, biedt het Conservatorium een hele reeks extra’s aan. Leerlingen krijgen de kans om concerten en voorstellingen met korting bij te wonen in de Concertstudio, Schouwburg Kortrijk, De Kreun … Zelf betreden ze het podium tijdens toonmomenten op school, maar ook daarbuiten.

Leerlingen en leerkrachten dans namen aan het begin van dit schooljaar deel aan Dansstorm. Onze woordkunstenaars zijn dan weer elk jaar van de partij op Memento Woordfestival. Binnenkort, op maandag 6 juni, is het Conservatorium present op Sinksen. Leerlingen van de drie verschillende domeinen geven er het beste van zichzelf. Rode draad is Sesamstraat, waarvoor Toots Thielemans het themaliedje componeerde en speelde. Tot slot vermeld ik ook graag nog eens Musical 1302, het audiovisuele spektakel op de verlaagde Leieboorden van 1 tot 13 juli. De muziek wordt live vertolkt door een orkest met daarin zowel leerkrachten als leerlingen van onze school. Ikzelf neem de dirigeerstok ter hand. Erik Desimpelaere, directeur Conservatorium Kortrijk
Academie

De Academie herleeft en organiseert tal van tentoonstellingsmomenten. Beginnen doet de Academie met Atelier in Beeld op zaterdag 14 mei. Van 10 tot 18 uur houden de leerlingen van de vierde graad een open atelier. Enkele dagen later, op dinsdag 17 mei opent het Atelier Illustratie een tentoonstelling in het Crematorium Uitzicht in samenwerking met Koesterhuis en Crematorium Uitzicht. Ondertussen loopt tot 26 juni ook de expo ‘I’m Nobody! What are You?’ van hun tentoonstellingsplatform Dash, in samenwerking en te bezoeken in Rhizome. Daarna is het uitkijken naar de zomermaanden voor een fototentoonstelling in het André Demedtshuis in Sint-Baafs-Vijve met studenten uit het atelier Fotokunst.

Op zaterdag 4 en zondag 5 juni volgt met Sinksen het hoogtepunt van het schooljaar in de Academie: de eindejaarstentoonstelling. Alle leerlingen van zowel de hoofdschool en de afdelingen van het Groeningeheem, Heule, Marke, Bissegem en Kooigem stellen hun creaties van het afgelopen jaar voor op de Houtmarkt.

Samen met het team en alle studenten kijken we uit naar de eindejaarstentoonstelling. Deze jaarlijkse hoogmis gaat alweer door op Sinksen. Meer dan 1900 studenten gaven dit schooljaar terug het beste van hunzelf. Met gepaste trots zwaaien we onze deuren open voor het grote publiek om jullie te laten meegenieten van een fijne selectie van hun kunstwerken Petra Flamand, directeur Academie Kortrijk

Uitdagende lessenreeksen

Ook in de academie kan je terecht vanaf 6 jaar. Onder begeleiding van een artistieke leerkracht kom je in het beeldatelier in contact met kunst en veelzijdige kunstenaars. Je leefwereld wordt er verruimd en je neemt die wereld en jezelf waar met een verscheidenheid aan materialen en technieken. Vanaf 12 jaar kan je je verdiepen in architectuur, striptekenen, het digitaal beeldatelier of zelfs het audiovisueel atelier (animatie). Voor de volwassenen zijn er uiteraard de klassieke tekenkunst, schilderkunst en fotokunst, maar ook de verrassende cross-over, interieurontwerp of illustratie. Of wat dacht je van de kunstambacht steen-beeld? Alle lessenreeksen vind je online terug op de website.

Ook voor personen met een beperking hebben we een beeldatelier en projectatelier. We hebben in deze ateliers de doelstelling om volwassen personen met verstandelijke en/of fysieke beperkingen de mogelijkheid te bieden een opleiding beeldatelier te volgen waardoor zij zich via de beeldtaal kunnen uiten, en de kans krijgen zich artistiek te ontplooien.

Praktisch

De inschrijvingen voor schooljaar 2022-2023 gaan van start op vrijdag 13 mei. Huidige leerlingen kunnen al herinschrijven vanaf vrijdag 6 mei. Het inschrijvingsproces verloopt volledig digitaal en kan online via respectievelijk www.mijnacademie.be/academiekortrijk en www.mijnacademie.be/conservatoriumkortrijk. Medewerkers van het Conservatorium en de Academie bieden indien nodig ondersteuning per telefoon of in de school en de afdelingen zelf. Alle praktische details zoals tarieven en lessenroosters, ontdek je op de algemene website www.kortrijk.be/conservatorium en www.kortrijk.be/academie.

  • jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL