'Ziro met Saïke' terug aan OC Bissegem

Onlangs werd het beeld Ziro met Saïke van de kunstenaar José Vermeersch teruggeplaatst aan OC De Troubadour in Bissegem. Het beeld was even uit het stadsbeeld verdwenen omdat het door de sokkel gezakt was. 

Ziro met Saïké_Plaatsing op nieuwe sokkel.jpg
  • jpg

Het beeld in brons vervaardigd, stelt een geknielde naakte vader voor die met open armen, balancerend, een kind op de schouders draagt. Het beeld stond jarenlang in de tuin van het Broelmuseum waar het bij de sluiting in 2015 werd weggehaald. Voor elk beeld zoekt de kunstcel, verantwoordelijk voor kunst in de publieke ruimte, een geschikte plek rekening houdend met enkele criteria. In 2019 werd het beeld als ode aan de meester Vermeersch - geboren in Bissegem - bij OC De Troubadour geplaatst. Een jaar later zakte het beeld door de sokkel.

We zijn blij dat het beeld van José Vermeersch opnieuw in zijn geboortedorp staat. Aan het OC De Troubadour kunnen alle Bissegemnaren en bezoekers van het beeld genieten. Kunst in de publieke ruimte brengt een absolute meerwaarde voor de Kortrijkzanen. Daarom brengen we geschikte beelden in het openbaar domein en laten we ze niet onzichtbaar in ons Erfgoeddepot Trezoor. Axel Ronse, schepen van cultuur

Het beeld werd onlangs terug geplaatst op een nieuwe massieve sokkel op zijn oorspronkelijke plek in Bissegem. Op 1 juli 2022 organiseert het OC een kleine huldiging.

Ziro met Saïke

Het beeld uit 1969 markeert een mijlpaal in het oeuvre van Vermeersch. Hij kwam los van zijn schilderijen en begon succesvol te experimenteren met klei waarbij hij gebruik maakte van eenzelfde beeldtaal en zeggingskracht als in zijn schilderijen. Net als in zijn schilderkunst bouwt hij de onbestemde beelden op, beginnend bij de voeten en de benen. De sporen van het bouwproces zijn zichtbaar en via openingen in de holle beelden toont hij de lichtheid ervan. Zijn beelden voelen bevreemdend en tegelijk vertrouwd aan.

In 1970 kocht het stedelijk museum de sculptuur Ziro met Saïke aan. Vermeersch maakte het beeld in 1969 oorspronkelijk in klei. Pas begin 2000 maakte Vermeersch in samenwerking met de Stedelijke musea van Kortrijk acht exemplaren van het beeld in brons. De stad kreeg de ‘épreuve d’artiste”, m.a.w. het eerste gegoten bronzen beeld in het bezit. Vermeersch ontwikkelde een patina op brons die erg dicht de huid van de vroegere keramische beelden uit zijn oeuvre benaderde. Ook Ziro met Saïke werd met deze patina afgewerkt.

De namen Ziro en Saïke verwijzen niet naar specifieke figuren, maar zijn gekozen omwille van de sonoriteit die aansluit bij het karakter van de beelden. Ze roepen de sfeer op van een oude sage zonder concreet verhaal.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL