Beeld van Verpoucke krijgt plaats in vroegere spinnerij De Stoop

Het beeld 'Zonder Titel' dat Jean-Luc Verpoucke in 1989 vervaardigde krijgt terug een plek in de openbare ruimte. Het is zo al het derde beeld dat uit het archief wordt gehaald en terug publiek wordt gesteld na de succesvolle oproep 'Beeld in jouw Buurt'.

Stad Kortrijk wil haar inwoners betrekken bij kunst in de openbare ruimte. Daarom lanceerde de stad in 2020 de oproep Beeld in je Buurt waarbij bewoners of organisaties een passende plek konden voorstellen voor sculpturen uit het Regionaal Erfgoeddepot TREZOOR. Met het project ‘Beeld in je Buurt’ wil de stad de beelden teruggeven aan de burgers door samen met hen op zoek te gaan naar mogelijkheden en plekken waar we die beelden op een passende, toegankelijke, maar tegelijk ook veilige manier kunnen ontsluiten. 

Kunst hoort thuis in de publieke ruimte en niet in een archief. Dat was mijn motto om het project 'Beeld in jouw buurt' te lanceren. Het is dan ook schitterend dat we nu al een derde beeld kunnen matchen met de ideale locatie ervoor. De verborgen parels verdienen door het project Beeld in je Buurt hun plek in de stad en bouwen mee aan de identiteit en leefbaarheid ervan! Op die manier ontstaat er een verbinding tussen de kunst in de publieke ruimte en de inwoners van de stad.  Axel Ronse, schepen van cultuur

Zowel ‘Gepantserd wezen’ van Gerard Holmens als ‘Le Conscient’ van Octave Landuyt kregen op die manier al een nieuwe stek in respectievelijk De Branding in de Leeuw Van Vlaanderenstraat in Kortrijk en het Guldensporencollege Kaai. Bij de oproep worden zowel de voorgestelde plek, de maatschappelijke draagkracht als de technische aspecten bekeken vooraleer de beelden worden toegekend aan de ideale locatie. En die toewijding merk je, het lijkt of de beelden er al altijd gestaan hebben. Ze matchen perfect in hun nieuwe omgeving.

Het derde beeld dat geplaatst wordt is het werk ‘Zonder titel’ (1989) van de West-Vlaamse kunstenaar Jean-Luc Verpoucke. Het beeld stond tot de sluiting van het Broelmuseum in de tuin van het museum. Het abstracte beeld bestaat uit twee op elkaar liggende volumes in ruw bewerkte blauwe hardsteen. Typisch voor het werk van Verpoucke is de confrontatie tussen het ongevormde natuurlijke materiaal in ruwe steen en de strakke of vloeiende soms geometrische vormgeving. Gepolijste delen versterken het contrast.  

Jean-Luc Verpoucke

Het werk wordt geplaatst in de voortuin van de vroegere spinnerij ‘De Stoop’ in de Spinnerijkaai in Kortrijk. Het abstracte werk van Verpoucke past bij de industriële look van de Spinnerij in Manchesterstijl. De voortuin is vanop straatzijde zichtbaar voor het publiek.

Jean-Luc Verpoucke (°Ieper, 1957) studeerde beeldhouwkunst aan het Sint-Lucas instituut in Gent en woont en werkt in Harelbeke. In 1982 werd hij leraar aan de Koninklijke Academie van Kortrijk en Brugge. Er zijn nog werken van Verpoucke te vinden in de streek, waaronder het werk ‘Composiet’ in Hulste en een lichtsculptuur in het Begijnhofpark in Kortrijk. Dat laatste werk werd in 2010 gerealiseerd naar aanleiding van 250 jaar Academie in Kortrijk. De lichttekening verbeeldt de twee hersenhelften die twee aspecten van de persoonlijkheid vertegenwoordigen.

Persvoorstelling 'beeld in je buurt' (c) Kortrijk
  • jpg
'Zonder titel' van Jean-Luc Verpoucke krijgt terug een plaats in de publieke ruimte
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL