OPROEP: Beeld in jouw buurt

Stad Kortrijk laat inwoners kiezen waar ze beeldhouwkunst in de publieke ruimte integreren

Stad Kortrijk wil haar inwoners betrekken bij kunst in de openbare ruimte. Voor maar liefst 27 sculpturen die vandaag in het Regionaal Erfgoeddepot TREZOOR bewaard worden, wordt een passende plek in de stad of deelgemeenten gezocht. Inwoners kunnen ideeën aanleveren over plaatsen in de openbare ruimte die hen geschikt lijken voor deze sculpturen. Een leuk plekje in je buurt of misschien wel in je voortuin? Laat het ons weten!

Wie Kortrijk en deelgemeenten doorkruist, merkt onderweg tal van kunstwerken in de publieke ruimte op. Denk bijvoorbeeld aan La Grande Caille van Georges Grard bij Kortrijk Xpo of Het Minneke van Jef Claerhout op het dorpsplein van Bissegem. Recent werd ook Groot Gebonden Marmer van Paul Van Rafelghem terug in de openbare ruimte gebracht op de begraafplaats van Hoog Kortrijk en sinds de zomer duiken in het centrum van Kortrijk overal ZieMie-beeldjes op.

De sculptuur 'FIGUUR' van José Vermeersch kreeg in 2019 een definitieve bestemming op het José Vermeerschplein in Heule.
  • jpg
De sculptuur 'FIGUUR' van José Vermeersch kreeg in 2019 een definitieve bestemming op het José Vermeerschplein in Heule.

En toch staan er in TREZOOR, het Regionaal Erfgoeddepot voor Zuid-West-Vlaanderen, nog heel wat verborgen parels die zeker ook de aandacht van het publiek waard zijn. Sculpturen die ook een plek in de stad verdienen. Met het project 'Beeld in jouw buurt' wil de stad de beelden van de Kortrijkzaan teruggeven aan de Kortrijkzaan. Door samen met hen op zoek te gaan naar mogelijkheden en plekken waar we die beelden op een passende, toegankelijke, maar tegelijk ook veilige manier kunnen ontsluiten. Zo was het nieuwe José Vermeerschplein in Heule een ideale plaats om enkele sculpturen van José Vermeersch, waaronder FIGUUR (zie foto) een plaats te geven. Maar er zijn nog heel wat andere beelden die een leuke plaats in onze stad verdienen, en daarbij kan jij helpen.

We trekken heel bewust de kaart van kunst in de publieke ruimte. Eerder kochten we bijvoorbeeld al Moeder Aarde in het Albertpark aan, we brachten Gebonden Marmer terug in de openbare ruimte, binnenkort komt de Vlaskapel na jaren terug in het straatbeeld... Ik vroeg me als schepen van cultuur al altijd af waarom zoveel steden en gemeenten kunstwerken in hun depots houden. Het is zonde dat er nog steeds zoveel beelden in Trezoor staan en wil deze nu absoluut teruggeven aan de Kortrijkzanen! En daarbij geven we iedereen de kans om mee te denken over geschikte locaties. Een idyllisch plekje in een park in één van de deelgemeenten? Of toch maar in een etalage in een drukke winkelstraat? Laat het ons weten waar deze beelden volgens jou het beste passen. Bij deze ook een oproep aan andere cultuurschepenen om kunstwerken uit de archieven te halen. Axel Ronse, schepen van cultuur

Wat zijn de basisprincipes?

De hoofdopzet is dus dat de beelden opnieuw worden geïntegreerd in de publieke ruimte. Bedrijven die op hun terrein nog plaats hebben, winkeliers die een beeld zien passen in hun etalage, particulieren die hun voortuin willen opfleuren met een sculptuur, ... Alles is mogelijk zolang de beelden door passanten kunnen bezichtigd worden. Dit zijn de vier basisprincipes waarmee rekening wordt gehouden:

  • Iedereen mag voorstellen doen, liefst gemotiveerd en in overleg met de beheerder van de voorgestelde locatie.
  • De voorgestelde locaties moeten publiek (en gratis) toegankelijk zijn; een zekere mate van toezicht of controle is nodig.
  • Sommige beelden moeten binnen of op een overdekte plaats opgesteld worden, omwille van de materiaalsoort.
  • Voor sommige beelden is een extra beveiliging nodig (achter glas bijvoorbeeld).

Wie een eigen locatie ter beschikking stelt, kan daarbij ook opgeven voor welke periode hij/zij dit wil doen. Al is het wel de bedoeling dat de sculpturen minstens enkele jaren kunnen blijven staan op dezelfde plaats.

Campagnebeeld Beeld in jouw buurt. Op de foto zie je van links naar rechts Gepantserd wezen (Gerard Holmens), Nepomucenus (vermoedelijk Koos Van der Kaaij) en De muze (Paul Van Rafelghem).
  • JPG
Campagnebeeld Beeld in jouw buurt. Op de foto zie je van links naar rechts Gepantserd wezen (Gerard Holmens), Nepomucenus (vermoedelijk Koos Van der Kaaij) en De muze (Paul Van Rafelghem).

Welke beelden werden geselecteerd?

In totaal werden 27 beelden geselecteerd. Gaande van Kompositie van Roger Bonduel tot Compositie van Jean Luc Verpoucke. Of wat te denken van De Donkere Verloofde van Roland Monteyne of Jogging van Marsa? En zo werden nog ruim 20 andere beelden uitgekozen. Benieuwd wat er allemaal op de shortlist staat? Je kan ze alle 27 bekijken op de website van ErfgoedInzicht.

Favicon for eur02.safelinks.protection.outlook.com Bekijk hier de 27 geselecteerde werken op de website van ErfgoedInzicht eur02.safelinks.protection.outlook.com
Monteyne - De Donkere Verloofde
  • jpg
Roger Bonduel - Kompositie
  • jpg
Marsa - Jogging
  • jpg
Jean Luc Verpoucke - Compositie
  • jpg

Hoe kan je een voorstel indienen om een 'Beeld in jouw buurt' te plaatsen?

Trekt één van de geselecteerde sculpturen jouw aandacht? Heb je een ideale plek in gedachten waar je dit werk kan laten schitteren? Grijp je kans en laat van je horen. Een voorstel indienen kan nog tot uiterlijk zondag 14 februari 2021 in de stedelijke musea Kortrijk:

  • via het webformulier dat je terugvindt op de website van Stad Kortrijk
  • per brief aan Texture, museum van vlas en textiel (Noordstraat 28, 8500 Kortrijk)
  • per mail op musea@kortrijk.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL