Actie 'Beeld in jouw buurt' is schot in de roos

Begin december lanceerde Kortrijk de actie ‘Beeld in jouw buurt’. Voor maar liefst 27 sculpturen die vandaag in het Regionaal Erfgoeddepot Trezoor bewaard worden, werd een passende plek in de stad of deelgemeenten gezocht. Inwoners kregen de kans om mee te bepalen waar ze beeldhouwkunst in de publieke ruimte willen integreren. De actie liep tot en met zondag 14 februari en leverde maar liefst 40 aanvragen op voor 17 kunstwerken.

Campagnebeeld Beeld in jouw buurt. Op de foto zie je van links naar rechts Gepantserd wezen (Gerard Holmens), Nepomucenus (vermoedelijk Koos Van der Kaaij) en De muze (Paul Van Rafelghem).
  • JPG
Campagnebeeld Beeld in jouw buurt. Op de foto zie je van links naar rechts Gepantserd wezen (Gerard Holmens), Nepomucenus (vermoedelijk Koos Van der Kaaij) en De muze (Paul Van Rafelghem).

Kunst in de publieke ruimte

We maken van kunst in de publieke ruimte een speerpunt en we zien dat het werkt. Zowel inwoners als bezoekers zijn verrast en verwonderd over de sculpturen in de stad, kijk maar naar de Zie Mie beeldjes van Mie Bogaerts! Ook de Vlaskapel vond zijn originele plek terug op de Vlasmarkt. Nu gaan we nog een stap verder door de Kortrijkzaan zélf de kans te geven om een kunstwerk uit ons erfgoeddepot Trezoor een verrassende plek in Kortrijk te geven. Maar liefst 29 unieke aanvragen, dat is een schot in de roos. Ook de locaties zullen voor verrassingen zorgen. Axel Ronse, schepen van cultuur

Schoolomgeving

Iedereen mocht voorstellen doen, op voorwaarde dat de sculpturen publiek en gratis toegankelijk zijn en op een veilige plaats staan. Het Guldensporencollege campus Kaai diende maar liefst 4 voorstellen in. Een van de 4 gekozen werken is “Le Conscient” van Octave Landuyt. Het is een monumentaal beeld in keramiek met een voorstelling van een hoofd rustend op twee handen. Het werk is gemonteerd op een marmeren sokkel. Het beeld mag niet buiten staan en krijgt nu de ideale en veilige locatie aan de voormalige inkom van het schoolgebouw aan de Diksmuidekaai. Zo zullen veel wandelaars langs de Leieboorden kunnen genieten van het kunstwerk.

Een school is een leeromgeving maar ook een kleine samenleving. Wij willen onze leerlingen opleiden tot jongvolwassenen met een open kijk. Kunst kan hierin letterlijk en figuurlijk een mooie rol spelen. Kunst doet jongeren even stilstaan: verwonderd, vragend, kritisch, genietend… Kunst helpt ze naar de wereld te kijken met andere ogen. Welkom dus, Le Conscient! Nicole Casteele, directeur
Le Conscient (copyright: Kortrijk)
  • jpg
Le Conscient (copyright: Kortrijk)

De stad werkt ondertussen verder aan alle aanvragen. Onder de aanvragers bevonden zich scholen, sociale organisaties, handelszaken, syndicussen en particulieren. Een leuke mix die mensen op niet voor de hand liggende locaties zal confronteren met kunst.

Sommige beelden werden dubbel aangevraagd, dan is het aan onze diensten om te bekijken welke locatie het best past voor welk beeld, denk maar aan beveiliging en toegankelijkheid. Ze gaan met alle aanvragers in gesprek. Sommige beelden werden niet aangevraagd. We bekijken om deze opnieuw open te stellen in een tweede interne ronde. Axel Ronse, schepen van cultuur

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL