Litouwse designer brengt boodschap van eenheid en solidariteit op K-totem Designregio Kortrijk

Op donderdag 31 maart werd het nieuwe ontwerp van de K-totem bij het station in Kortrijk onthuld. Het design is dit keer niet van een regionaal talent, maar wel van ontwerper Mantas Kuginis uit de Litouwse stad Kaunas dat niet alleen partnerstad is van Kortrijk binnen het UNESCO Creative Cities Network, maar momenteel ook Culturele Hoofdstad van Europa. Designregio Kortrijk gaat er in oktober op inspiratiereis.

Elke drie maanden geeft Designregio Kortrijk de mogelijkheid aan regionaal creatief talent om haar kunnen te tonen door de K-totem in een nieuw jasje te stoppen. Dit keer valt de eer niet te beurt aan een Vlaams ontwerper, maar wel aan een designer uit Litouwen. Sinds 2017 maakt de regio Kortrijk namelijk deel uit van het internationaal gerenommeerde UNESCO Creative Cities Network.

Ook Kaunas, de tweede grootste stad van Litouwen, mag zich lid noemen van dit netwerk. Bovendien is het in 2022 Culturele Hoofdstad van Europa, een ambitie die ook Kortrijk in 2030 koestert .

De UNESCO-erkenning brengt ons in een heel inspirerende internationale omgeving. We hebben met verschillende steden al goede banden uitgebouwd, zoals met Saint-Etienne bijvoorbeeld waar we binnenkort weer op bezoek gaan. Ook tussen Kortrijk en Kaunas groeiden nu vriendschapsbanden. Dominiek Callewier, voorzitter

Die vriendschapsbanden resulteren nu ook in een artistieke uitwisseling. Zo kleedt ontwerpster Elise Vandeplancke binnenkort de K-totem aan die intussen in Kaunas prijkt; nu krijgt de Litouwse ontwerper Mantas Kuginis een forum in Kortrijk.

Mantas Kuginis raakte als designer geïntrigeerd door moderne architectuur. Zo viel het hem op dat in Kaunas vooral hoekige structuren heersen. Slechts 1 plein opteert expliciet voor ronde vormen: het Kaunas Unity Square. Het is op dat plein dat Mantas zich baseerde bij het uittekenen van zijn ontwerp voor de K-totem.

Unity of Eenheid staat dan ook centraal in zijn denken. Eenheid tussen Kortrijk en Kaunas, maar ook eenheid tussen Kortrijk, Kaunas, Europa en Oekraïne. Het kan volgens hem geen toeval zijn dat Europa en Oekraïne de blauw-gele kleuren delen; kleuren die ook terugkeren in dit ontwerp van Mantas Kuginis…

Een uitgebreider interview met de ontwerper vind je op de site van Designregio Kortrijk.

Het doet plezier dat de internationale design vibe meer en meer fysieke uitingen krijgt in onze stad. Internationale designers die hier resideren, Franstalige ontwerpers die Kortrijkse winkels aanpakken, een stadsprogramma tijdens Interieur en nu ook een buitenlandse designer die de K-totem onder handen neemt; het zorgt meer en meer voor een doorleefd verhaal in onze stad. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Naast deze artistieke uitwisseling lopen ook andere projecten met Kaunas. Zo wordt daar op dit ogenblik ook de Kortrijkse 5x5-methodiek uitgerold waarbij 5 ontwerpers aan 5 bedrijven gekoppeld worden om samen een boeiende ondernemerscase aan te pakken.

Het mag duidelijk zijn dat er heel wat gelijkenissen zijn tussen beide steden en dat er ook heel wat interessante ervaring kan uitgewisseld worden, bijvoorbeeld over de manier waarop Kaunas het aanpakte om Culturele Hoofdstad van Europa te worden.

Designregio Kortrijk neemt daarom het initiatief om voor haar jaarlijkse inspiratiereis Kaunas als bestemming te nemen. Van 4 tot 7 oktober van dit jaar trekken een 25-tal ondernemers, creatievelingen, beleidsmakers en onderwijsmensen naar Kaunas om er inspirerende voorbeelden en cases te ontdekken.

Op het programma staan onder meer culturele activiteiten als een bezoek aan het bekende art deco-museum van Kaunas of enkele exposities in kader van Kaunas Culturele Hoofdstad, maar ook interessante bedrijfsbezoeken aan bedrijven als hoogtechnologisch bedrijf Elinta, Verifo of Barker Textiles.

Wil je zelf mee naar Kaunas? Alle informatie vind je hier.

Contact

Stijn Debaillie, coördinator Designregio Kortrijk, stijn@designregio-kortrijk.be , 0474/93.02.95

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL