Be-Part Kortrijk presenteert nieuw werk van Ruben Bellinkx

Be-Part Kortrijk presenteert een belangrijke solotentoonstelling van de Belgische kunstenaar Ruben Bellinkx. De expo toont in primeur 3 films en een 20-tal tekeningen. De tentoonstelling loopt van 19 maart tot en met 5 juni 2022 in de Paardenstallen.

We hebben er lang naar uitgekeken om deze tentoonstelling op te zetten en was de moeite om te wachten. Zo tonen we opnieuw een primeur van toptalent van eigen bodem. Ruben Bellinkx toont ons nooit gezien werk in de Paardenstallen, die lijkt omgetoverd tot een cinema.  Axel Ronse, schepen van cultuur
Persvoorstelling expo Ruben Bellinkx (c) Kortrijk
  • jpeg
Persvoorstelling expo Ruben Bellinkx (c) Kortrijk

In zijn tekeningen, films en installaties schept Ruben Bellinkx (°Wilrijk, 1975, woont en werkt in Brussel) omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen totaal verschillende elementen. Hoewel de sfeer sereen is, ontspint zich diep verankerd in het schijnbaar vertrouwde tafereel een existentieel drama, onverschillig en doofstom voor de buitenwereld. Door van heel nabij het trage proces van de interactie tussen dingen en levende wezens vast te leggen, laat de kunstenaar de meest eenvoudige en alledaagse realiteit omkantelen naar een andere dimensie. Wat zich afspeelt, is niet zozeer een verwarrende blik op de realiteit, maar eerder het blootleggen van ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie.

In deze solotentoonstelling toont Ruben Bellinkx in primeur drie nieuwe films, waaronder Black Sun, een filminstallatie die bestaat uit twee projecties, waarin vogels en drones een choreografie vliegen boven een dubbelbed. Daarnaast toont hij ook zijn eerste 35mm-film, Double Bind, waarin drie werkmannen geleidelijk aan een noodzakelijk onderdeel van een rolsteiger worden. Double Bind wordt uitzonderlijk voor deze tentoonstelling getoond met een analoge 35mm-projector, wat een bijzondere magie teweegbrengt. 

De tentoonstelling bevat ook een twintigtal tekeningen en stereofoto’s, waarvan de meeste nooit eerder werden getoond.

Ruben Bellinkx Black Sun

19 maart – 5 juni 2022

Opening zaterdag 19 maart om 15:00

Be-Part Kortrijk, op locatie Paardenstallen, Korte Kapucijnenstraat, 8500 Kortrijk

Organisatie: Stad Kortrijk & Be-Part

Curator: Patrick Ronse

Black_Sun_filmstill_birds_300DPI_DEF_01.jpg
  • jpg

Ruben Bellinkx, Black Sun 2022 16mm film, zwart-wit, 2 channel, geluid, 12’ Courtesy the artist en Geukens & De Vil

Ruben Bellinkx

Ruben Bellinkx creëert in zijn films, tekeningen, installaties en maquettes omstandigheden voor merkwaardige ontmoetingen tussen levende en levenloze elementen van zeer verschillende aard. Hij is geïnteresseerd in grensvervagingen en voert performances op die duwen tegen de grenzen van het onmogelijke. Ze dompelen de kijker onder in bevreemdende situaties die verrassend en betekenisvol zijn en vaak een existentieel drama in zich dragen. Ruben Bellinkx legt daarbij ongelijke verhoudingen en mechanismen van conditionering en domesticatie bloot.

Ruben Bellinkx nam deel aan tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland zoals Beaufort 21 in Knokke-Heist, Tripostal in Lille, SMAK in Gent, Be-part in Waregem, Z33 in Hasselt, WIELS in Brussel en Marta Museum in Herford. Daarnaast werden zijn films getoond in onder andere Flaherty Museum New York, Festival du film sur l’art Bozar Brussels, Courtisane kortfilm festival Gent, kortfilm festival Hamburg.

Meer info:

Be-Part curator Patrick Ronse: 0497 51 09 96

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL