Ontdek het programma van Spinrag

Spinrag is hét kinderkunstenfestival in Kortrijk boordevol podiumvoorstellingen, concerten, ateliers en films. De krokusvakantie is dan ook een week waar de creativiteit van af spat, waar dromen werkelijkheid worden en waar elk kind kunst mag ontdekken. Want om echt te groeien heb je, naast broccoli natuurlijk, gewoon lekker veel verbeelding nodig.

In 2021 was er om bekende redenen geen volwaardige editie van Spinrag, maar de komende editie wordt er zeker één om niet te vergeten. Nieuw dit jaar is het (gratis) stadsparcours 'Voor één keer' en de première van de zelfgemaakte voorstelling 'PIEPSHOW'.

Belgisch podiumwerk & internationale toppers

INSTAGRAM POST-FOTO 2 (1).png
  • png
INSTAGRAM POST-FOTO 2 (5).png
  • png
INSTAGRAM POST-FOTO 2 (3).png
  • png

Voor deze editie heeft het Spinragteam extra aandacht besteed aan het Belgisch podiumwerk. Na de minder evidente coronaperiode voor veel Belgische gezelschappen, willen de organisatoren hen expliciet tonen op de Spinragpodia. Van circus, over theater tot dans: voor elk wat wils. Op de website kan je handig filteren op leeftijd.

  • Het magische theater van Tim Oelbrandt & De Studio verovert gegarandeerd alle harten.
  • De nieuwe voorstelling 'kladderadatsch' van het Gentse 4Hoog gaat tijdens Spinrag in première.
  • Sinds hun ontstaan volgt Spinrag het dansgezelschap Tout Petit. Ook nu charmeren ze met 'niet vallen': een voorstelling tussen dans en film.
  • Withwit brengt met 'De Stad' een unieke theaterervaring voor 7+.
  • Hanneke Paauwe heeft met 'Klauw' een hilarische én spannende griezelvoorstelling gemaakt.
  • Zonzo Compagnie bouwt een muzieklabyrint in Muziekcentrum Track. Dit Belgische gezelschap reist de wereld rond met eigenzinnige muziekinstallaties. Kinderen gaan zelf aan de slag met verschillende muziekinstallaties op verborgen plekjes in het muziekcentrum. Uniek!
  • Je ontdekt ook werk van Klankennest, het paleis, Post uit Hessdalen, dOFT, Laika en Michai Geyzen,
'Dummies' van dOFT
  • png
'Klauw' van Hanneke Paauwe
  • png
'Spirals' van Tim Oelbrandt en De Studio
  • png

Maar ook nu weer worden er enkele straffe internationale acts gepresenteerd.

  • Guy Waerenburgh zegt je qua naam misschien niet zo heel veel? Maar hij speelde wél 700 keer mee in 'Zaia' van Cirque du Soleil. Op Spinrag presenteert hij zijn eerste solovoorstelling: 'Der Lauf'. Een must-see.
  • De absolute topvoorstelling tijdens deze Spinrageditie is 'Du bout des Doigts' van de Italiaanse Gabriella Iacono en de Fransman Grégory Grosjean. Een intrigerende voorstelling waarbij er wordt gedanst met... handen in miniatuurdecors.
Teaser 'Du bout des Doigts'

Een gratis stadsparcours: 'Voor één keer'

De artiest in je loslaten en aan een groot kunstwerk meewerken? Dat kan, voor één keer. Op plaatsen binnenglippen waar je anders nooit mag komen? Het kan, voor één keer. Iets doen wat je anders niet mag doen? Ook dat mag, hoor. Tenminste, voor één keer. Waar? Tijdens Spinrag natuurlijk. Op vier plekken in de stad kan je met je gezin terecht voor artistieke gekkigheid. In vier verschillende ateliers word je op sleeptouw genomen door verschillende artiesten. Dit uniek stadsparcours beleef je alleen in Kortrijk én het is bovendien helemaal gratis. Je haalt je gratis wandelplan op in Schouwburg Kortrijk tijdens het festival. Je kan het parcours ook downloaden en ontdekken op onze website.

Het stadsparcours is doorlopend open van zaterdag 26.02 t.e.m. vrijdag 04.03 van 13u30 tot 18u00.

PIEPSHOW voor en door kinderen

In een Spinrag-atelier hebben een tiental kinderen de afgelopen maanden samen met artiesten Sofie Van den Bossche & Christiaan Mariaman gewerkt aan een voorstelling die de stoutste dromen van kinderen vervult. Het resultaat is een leuk theaterparcours geworden. ‘PIEPSHOW’ is een ondeugende voorstelling én een tocht door de stad. Op onverwachte plekken in de stad tonen kinderen het resultaat van een theatertraject rond wat ze normaal gezien niet mogen, maar wel altijd al wilden doen: heerlijk stout zijn. Kom zeker eens kijken. En vooral: niet verder vertellen.

Van dinsdag 1.02 t.e.m. donderdag 03.03 - verschillende toonmomenten - Tickets reserveren kan hier.

Kidsconcert met Radio Oorwoud

Radio Oorwoud is een waanzinnig leuke kidsband en brengen beestige liedjes. Radio Oorwoud staat dan ook helemaal klaar om het podium op volledig biologisch verantwoorde wijze af te breken! Zet je schrap want daar komen ze: tuimelende otters en slechtgezinde pissebedden terwijl overenthousiaste olifanten over de scène denderen en de kinderen oproepen om lekker mee te trompetteren.

Een ideale eerste concertervaring voor koters.

Vrijdag 4.03 - 15:00 - Tickets reserveren kan hier.

Radio Oorwoud in concert
  • png
Radio Oorwoud in concert

Spinrag matcht lokale handelaar en artiest

Dit jaar heeft Spinrag een lokale handelaar gematcht met een artiest. Samen hebben ze een doorlopende installatie gemaakt die je kan ontdekken tijdens Spinrag. Het theewalhalla van Pan's Kruidbar in Marke inspireerde Sofie Joan Wouters en Hanne Struyf van HIRNGESPINST & Jolan Moonen van OOGST. Het resultaat is een thee-postkantoor. Je vult een theezakje met jouw speciaal gekozen kruidenmengeling en maakt hierbij een tekening, of misschien schrijf je wel liever een brief of een verhaal? Steek alles samen in een enveloppe, kleef er een speciale theepostzegel op en deponeer ze in onze brievenbus. Wij zorgen ervoor dat jouw TheeposT op het juiste adres aankomt. Spannend!

Doorlopend (en gratis) te ontdekken tijdens Spinrag van 02.03 tot 04.03 van 14:00 tot 17:00.

Spinrag ondersteunt artiesten tijdens lockdown

Tijdens de lockdown heeft Spinrag Klankennest ondersteund bij de creatie van hun nieuwste voorstelling 'Manta'. Klankennest neemt een unieke plaats in binnen het kinderkunstenlandschap. Ze maken namelijk belevingsvoorstellingen voor de allerjongsten (van 6 maand tot 2 jaar). Spinrag volgt hun werk op de voet. In de Concertstudio van Muziekcentrum Track hebben ze de voorstelling afgemonteerd. Podiumtechnicus Peter van Schouwburg Kortrijk/Spinrag heeft mee het lichtplan ontworpen. Ook 4Hoog heeft een week lang gewerkt in Schouwburg Kortrijk aan hun voorstelling 'Kladderadatsch'. De voorstelling gaat in première tijdens Spinrag.

De voorstelling 'Manta' van Klankennest ontdek je tijdens Spinrag. De voorstellingen zijn helemaal uitverkocht.

Kladderadatsch - 4hoog - 27.02 om 14:00 & 16:30 - tickets koop je hier.

Cinema tijdens Spinrag dankzij samenwerking met kunstencentrum BUDA en J.E.F.

Er ligt opnieuw een sterk programma. Dit kunnen we realiseren door een intense samenwerking tussen heel wat cultuurhuizen in Stad Kortrijk. Schouwburg Kortrijk prospecteert intens wat er leeft op podiumgebied voor jeugd (0-13). Kunstencentrum BUDA werkt samen met JEF Jeugdfilmfestival om een straf en uitdagend filmaanbod te presenteren. De samenwerking tussen Spinrag en JEF is een absolute meerwaarde voor het publiek. Zo kan je iedere dag film combineren met een voorstelling. De participatiegraad verhoogt dankzij de gezamenlijke campagne.

EXTRA VOOR PERS

We organiseren geen specifiek persmoment of perstour. We nodigen jullie uit om het programma te bekijken en na te gaan welke momenten jullie in beeld willen brengen. Indien gewenst zorgen we voor een persbegeleiding op maat. Wil je als journalist een interview of een bezoek brengen aan het festival? Bel, mail of whatsapp met Dries.VanRobaeys@kortrijk.be of 0492 91 93 59.

Spinrag Kinderkunstenfestival
  • png
Spinrag Kinderkunstenfestival

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL