Blauw Hart schenkt boekenpakket rond het thema ouderverstoting aan Kortrijkse bib

Daisy Lapeire van de organisatie Blauw Hart overhandigde vandaag een boekenpakket aan de Bibliotheek in Kortrijk. Het centrale onderwerp van de boeken Barst, Emotioneel Gevangen en Als je wieg op drijfzand staat, is ouderverstoting. Dit thema is heel actueel, zo weten de vele ervaringsdeskundigen, hulpverleners en magistraten.

WhatsApp Image 2022-02-03 at 09.26.31.jpeg
  • jpeg

Ouderverstoting is iets wat zelden in de actualiteit komt. Nochtans zijn er helaas teveel ouders die geen enkel contact meer hebben met kinderen of kleinkinderen. De redenen daarvoor zijn heel divers, soms zelfs legitiem. Empathie is nodig, broodnodig. Dit thema bespreekbaar maken en ons meer vertrouwd maken met de problematiek is de grote verdienste van Daisy. Als cultuurschepen ben ik zeer dankbaar met deze schenking. Ik ben ervan overtuigd dat deze mooie boeken het leven van een aantal Kortrijkzanen in de goeie zin zal veranderen.  Axel Ronse, schepen van cultuur

De medewerkers van Blauw Hart ontvangen zowat dagelijks verhalen van verstoten ouders en van voormalig verstotende kinderen. Zij weten als geen ander hoe fragiel het contact is tussen ouder en kind na relatiebreuk tussen ouders. Het contact kan heel snel verbroken worden en raakt heel dikwijls maar moeilijk hersteld. Dit kan veel beter, weet Blauw Hart.

Er bestaan heel wat preventieve stappen die de pijnlijke contactbreuk kunnen voorkomen en er zijn oplossingen als er dan toch ouderverstoting ontstaan is. Deze worden anno 2022 helaas veel te weinig ingezet. Ouderverstoting wordt nog te weinig herkend en ook de schadelijke en dikwijls levenslange pijnlijke gevolgen voor verstoten ouder en verstotend kind, worden nog te weinig (h)erkend. Dit kan en moet beter. Daisy Lapeire, Blauw Hart

Om het welzijn van deze ouders en kinderen te verhogen, draagt Blauw Hart bij om zoveel mogelijk nuttige en deskundige informatie over dit onderwerp zo veel mogelijk te verspreiden. De schenking van dit boekenpakket aan de bibliotheek van Kortrijk, maakt hier deel van uit.

·      Barst, geschreven door Roman van Strubarcq is het verhaal van een vader en zijn dochter, gebaseerd op de ongewenste contactbreuk tussen de twee.  

·      Emotioneel Gevangen is van de hand van Monique Meulemans, partner van een verstoten ouder. Zij ging actief en intensief op zoek naar informatie en meer kennis over het onderwerp. Ze baseert zich op eigen ervaring, informatie van ervaringsdeskundigen en van professionelen die zich ook grondig verdiepten in deze vorm van psychische terreur en intrafamiliaal geweld.

·      Als je wieg op drijfzand staat, geeft het relaas weer van het wel en wee van Irene die wegens ondraaglijk lijden goedkeuring kreeg voor euthanasie. Procureur Ine Van Wymersch leerde de verstoten moeder van dichtbij kennen en schreef haar schrijnende verhaal neer. De procureur nam de tijd om meer te leren over contactbreuk en zet zich nu gedreven in om haar bijdrage te leveren om dit probleem te voorkomen en op te lossen voor zoveel mogelijk betrokkenen. Dit onder meer omdat de procureur inziet dat dit al te dikwijls gaat om een intergenerationeel probleem. Ze maakt zich sterk om de spiraal te doorbreken in het belang van de kinderen die hieronder lijden.

Blauw Hart

De organisatie Blauw Hart streeft naar

·      Het vrijwaren van gegarandeerd onbezwaard en passend contact tussen kinderen en beide ouders bij relatiebreuk tussen ouders.

·      Het opzetten van een goed werkend systeem om sneller in te grijpen bij de eerste signalen van contactbreuk tussen kind en een ouder en/of grootouders.

·      Het invoeren van maximumtermijnen binnen elk dossier : tijd is kostbaar, het gaat om het leven van een kind.

·      De invoering van gepaste en goed werkende dwangmaatregelen voor ouders die de omgangsregeling en het recht van elk kind op volwaardig contact met beide ouders en met grootouders niet naleven.

·       Grondig onderzoek naar de dynamieken binnen het gezin en haar omgeving en deskundige begeleiding van de getroffen gezinsleden.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL