Leieboorden opnieuw strijdtoneel van CAPS Urban Cross

Komende zaterdag 27 november vindt in het centrum van Kortrijk de derde editie van de CAPS Urban Cross Kortrijk plaats. De unieke veldrit op en rond de Leieboorden is de tweede manche van het regelmatigheidscriterium X2O Badkamers Trofee. In tegenstelling tot vorig jaar zijn opnieuw supporters toegelaten langs het parcours.

Sfeerbeeld CAPS Urban Cross 2019 (c) Kortrijk - fotograaf: David Barbe
  • JPG
Sfeerbeeld CAPS Urban Cross 2019 (c) Kortrijk - fotograaf: David Barbe

De allereerste editie van de CAPS Urban Cross Kortrijk twee jaar geleden was meteen een schot in de roos. Bijna 10.000 toeschouwers waren toen langs de Leieboorden getuige van de onversneden klasse van Lucinda Brand en Mathieu van der Poel. Door corona waren vorig jaar geen supporters toegelaten op het terrein. Het weerhield Eli Iserbyt er niet van om op de Groeningebrug naar de overwinning te ploeteren voor Lars van der Haar en Wout Van Aert. Bij de dames kon Lucinda Brand voor een tweede opeenvolgende maal zegevieren door de maat te nemen van 2 landgenotes in een prangend spurtje op de brug. Ook dit jaar staan heel wat toppers aan de start in Kortrijk zoals de winnaar van vorig jaar Eli Iserbyt, Europees kampioen Lars van der Haar, Toon Aerts, Quinten Hermans en Michael Vanthourenhout.

Covid Safe Ticket+

Zij zullen opnieuw aangevuurd worden door een horde vurige supporters. Want dit jaar is opnieuw publiek welkom. Tickets kosten € 10 in voorverkoop en € 12 aan de kassa. Wie toegang wil tot het parcours moet wel een Covid Safe Ticket voorleggen en eenmaal binnen moet iedereen boven de 10 jaar een mondmasker dragen. Opgelet: samen met je QR-code wordt ook je ID gecheckt. Zorg er dus voor dat je ook je identiteitskaart bij je hebt.

Na een jaartje zonder publiek verwelkomen we voor de derde editie opnieuw de veldritfans in Kortrijk voor onze - nu al iconische - urban cross. Er zal dus heel wat meer sfeer zijn op en rond het parcours en daar draait het in de cross toch ook voor een groot deel rond. Daarom  zou ik ook graag van harte onze sponsors willen bedanken met op kop hoofdsponsor G&V Energy Group. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn. Voor de liefhebbers die er niet geraken, de ontknoping van de dames- en herenwedstrijd wordt zoals elk jaar live uitgezonden op Sporza. Wouter Allijns, schepen van Sport

Technisch parcours

Parcours Caps Urban Cross.jpg
  • jpg

De setting van de CAPS Urban Cross, pal in het centrum van de stad, is uniek. Op twee plaatsen kruist het parcours de Leie, via de Collegebrug en de Groeningebrug. Op de top van die laatste brug ligt ook de finish. De CAPS Urban Cross mag dan wel een ‘stadscross’ zijn, toch ontbreken ook de typische ingrediënten van een klassieke veldrit niet: passages door het zand, korte heuveltjes, ... afgewisseld met snelle grasstroken die de Leieboorden sieren. Noem het gerust een tactisch en technisch parcours, waar alle topveldrijders reikhalzend naar uitkijken.

Er zijn strengere coronamaatregelen sinds vorige week, maar we zijn tevreden dat deze urban cross kan plaatsvinden. We hebben nog enkele bijkomende maatregelen genomen zoals het maximaal spreiden van cateringmogelijkheden in open lucht op de event site. We volgen alle protocollen strikt op en kunnen daarom absoluut een veilig verloop garanderen. We zijn Stad Kortrijk en de lokale partners enorm dankbaar dat deze tweede manche van de X2O Badkamers Trofee opnieuw kan genieten van hun steun. Ik kijk alvast uit naar een wedstrijd met een sterk deelnemersveld. De vonken zullen ervan afspatten op dit uitdagende, technische parcours. Christophe Impens – director cycling Golazo sports

Het terrein van de CAPS Urban Cross is op beide oevers van de Leie bereikbaar via verschillende ingangen (zie plannetje). Parkeren kan op de parking van Kortrijk XPO (President Kennedylaan 100) . Van daaruit rijden tussen 8u en 18u45 shuttles van en naar het parcours.

Programma

11u: junioren mannen

12u: beloften mannen

13u45: elite vrouwen

15u: elite mannen

De wedstrijden van de mannen en vrouwen elite worden live uitgezonden op Sporza.

Sfeerbeeld CAPS Urban Cross 2019 (c) Kortrijk - fotograaf: David Barbe
  • JPG
Sfeerbeeld CAPS Urban Cross 2019 (c) Kortrijk - fotograaf: David Barbe

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL