Boekvoorstelling 'Het uitzicht der dingen'

In 2021 is het 150 jaar geleden dat Stijn Streuvels geboren werd. Naar aanleiding hiervan zette Openbare Bibliotheek Kortrijk vanuit het project Letterzetter, en in coproductie met het Lijsternest, een project op met jonge woordkunstenaars en illustratoren. Het resultaat is een geïllustreerd boek en een reizende expo. 

Het werk van Streuvels spreekt ook vandaag nog tot de verbeelding. Zeven jonge schrijvers lieten zich inspireren door Streuvels’ oeuvre en schreven elk twee nieuwe teksten. Eén waarin de essentie van het werk van Streuvels wordt weerkaatst en één over de figuur, de persoon, het karakter van Stijn Streuvels. De teksten gingen vervolgens door de handen van acht jonge talentvolle illustratoren die de teksten mochten voorzien van beeld. Het resultaat werd gebundeld in het boek 'Het uitzicht der dingen'.

We vieren dit jaar de 150ste verjaardag van Stijn Streuvels. Dat laten we niet onopgemerkt voorbijgaan: we organiseren heel wat activiteiten samen met de regio! Ook onze bibliotheek springt gretig mee op de kar en zet het werk van Streuvels op een vernieuwende manier terug in de kijker. Het collectief van onze Letterzetter zet alweer sterk werk neer! We zetten ons steeds meer op de kaart wat literatuur betreft. Axel Ronse, schepen van cultuur
Jong talent uit Kortrijk en omstreken

De deelnemers aan het project werden geselecteerd uit het Collectief van de Letterzetter, maar ook daarbuiten. Deelnemende auteurs zijn Hans Depelchin, Loeke Vanhoutteghem, Joke De Kerpel, Martijn Verhelst, Salma Nachi, Alice Spinoy en Laura Nollet. Bij de illustratoren maken Toon Delanote, Klaas De Baere, Willem Moreel, Larissa Viaene, Flore Deman, Lara Jakoba Breine, Shanna Coppens en Xavier Truant hun opwachting.

Ambassadeurs

Zowel het literaire als het grafisch deel werden ondersteund door een ambassadeur. Illustrator Gerda Dendooven volgde het grafische spoor en journalist Joost Devriesere het literaire. Schrijfster Anneleen Van Offel, Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk tot 2022, begeleidde het volledige proces. Ze debuteerde in 2020 met ‘Hier is alles veilig’ bij Uitgeverij Lebowski. Dankzij de professionele begeleiding krijgen deze jonge kunstenaars een podium om hun talenten te tonen en de kans om hun werk gepubliceerd te zien.

Boekvoorstelling en reizende expo

Op zaterdag 27 november zullen de jonge schrijvers zelf hun teksten voorlezen op de boekvoorstelling 'Het uitzicht der dingen.' Vanaf december zal een kleine rondreizende expo te zien zijn in de bibliotheken van Zuid-West-Vlaanderen.

Tickets voor de Boekvoorstelling kosten € 12 en zijn verkrijgbaar via Ticketservice in Kortrijk. Het boek is te koop vanaf 29 november in de boekhandel en in de openbare bibliotheek van Kortrijk.

Dit project wordt gerealiseerd door Stad Kortrijk, openbare Bibliotheek Kortrijk en Het Lijsternest, met ondersteuning van Het Letterenhuis, de Lage Landen, Literatuur Vlaanderen en De Vlaamse Overheid.

Meer info

Thomas.jacques@vlaanderen.be (Coördinator Het Lijsternest)

Vincent.coomans@kortrijk.be (projectcoördinator Letterzetter, Openbare Bibliotheek Kortrijk)

www.hetuitzichtderdingen.be

www.150jaarstreuvels.be

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan