Zwembad LAGO Lagaeplein sluit vanaf maandag tot het einde van het jaar

Recent werd vastgesteld dat de verflaag van de zwembadkuipen in Heule begint los te komen. Ondanks dat de waterkwaliteit hier geen negatieve gevolgen van ondervindt, beslisten het stadsbestuur en uitbater LAGO om zo snel mogelijk de vernieuwingswerken aan de kuipen op te starten. Deze werken gaan van start maandag 25 oktober. Dit wil zeggen dat zondag 24 oktober de laatste openingsdag is van 2021 in LAGO Lagaeplein.

Geen daling in waterkwaliteit

De voorbije dagen stelde het personeel van LAGO vast dat de verflaag van de grote zwembadkuip hier en daar begon los te komen. Er werd ondertussen uitvoerig onderzocht of dit negatieve gevolgen heeft voor de waterkwaliteit. Uit verschillende testen bleek dat de waterkwaliteit op hetzelfde uitstekende niveau zit zoals anders het geval is.

Tijdens de voorbij zomer werden de kuipen in Heule voorzien van een nieuwe laag verf. Er werd dus in eerste instantie van uitgegaan dat deze verf loskomt. Na verder onderzoek door experten blijkt echter dat het niet deze verf is die loskomt. Eén van de onderliggende verflagen laat los, dit door de spanningsverschillen die er zijn tussen de verschillende lagen. De nieuwe laag is zeer elastisch, terwijl de oude lagen star zijn van aard. De opbouw van meerdere lagen zorgt voor massa en bijgevolg ook voor meer spanning.

De werken gaan maandag al van start

Hoewel een onmiddellijke sluiting niet noodzakelijk is, zijn zwembaduitbater LAGO en het stadsbestuur van oordeel dat de werken best meteen worden opgestart. Het probleem zal niet vanzelf weggaan, de werken moeten dus vroeg of laat uitgevoerd worden. De aannemer werd bereid gevonden om meteen op te starten.

Vanaf zondagnamiddag starten de voorbereidingen. Dinsdag of woensdag kunnen de baden dan leeglopen. Vrijdag start de aannemer op. In eerste instantie zullen de zwembadkuipen gezandstraald worden om alle historische verflagen laag per laag te verwijderen. De baden worden dan waar nodig gerestaureerd zodat de basis van het zwembad weer perfect in orde is. Hierna worden de kuipen opnieuw geschilderd.

Met droogtijd en heropstart van het bad erbij komen we uit op een heropening bij het begin van het nieuwe jaar. Tot die tijd zijn zwemmers hartelijk welkom in LAGO Kortrijk Weide of LAGO CLUB Zwevegem Fitpunt. Beide zwembaden zijn dagelijks geopend met ruime openingsuren. Houders van een beurtenkaart voor LAGO Kortrijk Lagaeplein kunnen hiermee in beide sportbaden komen zwemmen. Er wordt ook gekeken om de zwemlessen en de uren van zwemsportclubs zoveel mogelijk elders in te richten.

Extra werken worden meteen meegenomen

Tijdens de renovatiewerken wordt er meteen ook een nieuwe warmtewisselaar geplaatst die ervoor zorgt dat het zwemwater aangenaam warm zal aanvoelen bij heropening. Verder wordt er extra ingezet op veiligheid door de installatie van een centrale voor gasdetectie en de aansluiting van een splinternieuw brandalarmsysteem.

Contact

Wouter Allijns, toekomstig schepen van Sport, 0496 52 65 26

Elewin Werbrouck, centrummanager LAGO, 0468 11 03 60

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL