Weer of niet, corona of niet: Sinksen zorgde voor eerste feestmoment

Sinksen ontbrak niet in de agenda van de Kortrijkzanen afgelopen weekend! Met 6.000 picknickers, 2.200 lopers, 500 kampbouwpakketten, 150 speeddaters, 1.000 chocolaatjes, 40 concerten, meer dan 60 adressen voor de Vitrine Rommelmarkt, 60 uur live radio en 40 quizploegen toonden de Kortrijkzanen zich present op hun jaarlijkse volksfeest. 

Picknicken bij de paters

Zaterdag kwamen donkere wolken en stortbuien opdagen en moest de picknick afgelast worden. Wat helemaal goedgemaakt werd op zondag met grote strepen zon en rustig weer. Om maandagmiddag opnieuw te starten met regen, maar af te sluiten in schoonheid met een laatste picknick. Van de aanvankelijk 6.000 inschrijvingen, konden 3.000 mensen genieten van hapjes en drankjes. Verspreid over 10 locaties zoals Kloostertuin Fatima, tuin van de Sint-Michielskerk, de Dubbele Haagjes, tuin van de V-TEX, Spoorwegtuin en Openluchtzwembad werden picknickdekentjes uitgerold en picknickmanden vol lekkers geopend. Een gezellig terugzien na meer dan een jaar waarin we elkaar niet spontaan konden ontmoeten.

Veiligste Picknick (c) Jonas Vebeke
  • jpg
Veiligste Picknick (c) Jonas Vebeke
Deze Sinksen editie lieten we mensen ongekende plaatsjes ontdekken en het regenweer kon de meeste mensen niet afschrikken. Alle plaatsjes waren op voorhand volzet en de Kortrijkzanen hadden veel zin om via dit unieke concept elkaar opnieuw of zelfs voor het eerst te ontmoeten! Ook de terrasjes genoten ten volle mee. Ondanks de coronamaatregelen was Sinksen een schot in de roos en waren de Kortrijkzanen met veel enthousiasme van de partij! Kelly Detavernier, schepen van evenementen

Concertje meepikken en live radio

De Spoetnik Sessies, met 40 miniconcerten op 4 locaties voor telkens 50 toeschouwers, waren zo goed als uitverkocht. Lokaal talent als hoofdingrediënt en een Idiots als uitblinker op de affiche zorgden voor de onvergetelijke eerste concertervaring sinds lang voor de vele bezoekers.  

In het verlengde van vorig jaar tekende Radio Sinksen opnieuw present op Sinksen. Deze keer met live uitzendingen centraal vanuit BK6, wisten ze nieuwsgierige mensen naar hun mobiele studio te lokken om een plaatje aan te vragen. Samen met Kortrijkse verenigingen als Operatiekwartier, w.ith., Ochtendhoren, Durf2030, De Stroate en vele andere stond Radio Quindo garant voor 60 uur live radio via zowel 92.2FM als online.  

(c) Gregory Vlieghe
  • jpg
(c) Gregory Vlieghe

Meer dan 2.000 sporters  

2.200 lopers waagden zich langs de Leie en doorheen centrum Kortrijk aan een parcours van 5 of 11 km. Organisator Golazo, die ook Dwars door Brugge en Gent Marathon organiseert, toonde zich sterk in het coronaproof organiseren van het sportevenement met start en aankomst op het Nelson Mandelaplein. Een andere manier om te bewegen was in Sport in the Box. Het nieuwe concept van Team Sport kende met 120 inschrijvingen voor het Sinksenweekend een goede start. Je meten aan de groten is mogelijk tot 13 juni. De allerkleinsten toonden zich sterk door mee te doen met de Wandelzoektocht naar de Verborgen Vrucht. Samen met Koji werden op het parcours bij het Geboortebos en het Don Boscocollege raadsels opgelost die kans geven op een mooie prijs. De tiktokkers ontdekken dit weekend het gloednieuwe TikTok kanaal van de Stad Kortrijk met een dansje om zich aan te wagen.  

Sinksen speeddate 

De Sinksen speeddate was een unieke beleving voor de deelnemers. De inschrijvingen waren dan ook in een mum van tijd volzet. 3 keer per dag op zaterdag en zondag waagden telkens 25 personen zich aan de Sinksen Speeddate, om een match te vinden op 13 romantische hoekjes zoals een nagebootst Parijs cafeetje, een happy married setting en het bomma-salon. Zo gaven we hen de kans om de ware te ontmoeten en maar liefst 75 potentiële koppels te vormen! Ondertussen vloeiden daar al 38 matches uit voort.

Kampen bouwen, chocolaatjes eten, de stad bevruchten en de Ludieke Sinksen Quiz  

Nog enkele cijfers: 500 kampenbouwpakketten waren voor het Sinksenweekend de deur uit. Iedereen die een pakket gereserveerd had, kon dit afhalen aan Wildernis en zich er thuis of in een van de 9 speelstraten mee uitleven. Maar liefst 1.000 chocolaatjes, verzorgd door Nibies, werden uitgedeeld aan buren, vrienden en kennissen allerlei om elkaar te bedanken voor de soms evidente dingen die we voor elkaar doen. En meer dan 200 mensen hebben binnenkort reuzezonnebloemen in hun tuin, met de zaadjes van Bevrucht De Stad die ze konden ophalen bij Radio Sinksen aan BK6. Dit jaar ging Ludiek op zoek naar de Slimste Bubbel. 'Welcome to Saint Trwapé' wist zich tot winnaar te kronen na drie dagen quizzen en vragen als het geluid, de zevensprong, netflix & chill goed te beantwoorden.  

Vitrine Rommelmarkt 

De rommelmarkt zoals we die kennen, kon voor het tweede jaar op rij niet. Maar het is niet aan de Kortrijkzanen om bij de pakken te blijven zitten. Maar liefst meer dan 60 mensen schreven zich op voorhand in om hun rommel aan hun raam, op hun oprit of in hun voortuin te etaleren en zo deel te nemen aan de Vitrine Rommelmarkt. De deelnemende adressen op de website gaven rommelzoekers richting in hun zoektocht om de vaas waar ze al zo lang naar op zoek zijn eindelijk op de kop te tikken. 

Nagenieten? 

De sfeerfoto’s kan je bekijken op de facebookpagina van Sinksen Kortrijk. Bedankt aan alle deelnemers. Tot volgend jaar voor een ongetwijfeld wilde Sinksen! 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL