Unieke tattoo-expo in balzaal van Schouwburg Kortrijk

Vanaf dinsdag 6 april kan je in de balzaal van Schouwburg Kortrijk 80 werken ontdekken van lokale tattoo-kunstenaars. Op deze manier brengt het Schouwburgteam twee werelden samen: tattoo-en podiumkunsten. Opvallend is een unieke video-installatie.

Schouwburgteam als curator

Tijdens de tweede culturele lockdown zit het cultuurteam van Schouwburg Kortrijk alweer niet stil. Binnen de strenge beperkingen en maatregelen hebben ze hun volledige werking omgegooid.

We hebben samen als team gebrainstormd, ideeën geformuleerd en uitgewerkt. Dit resulteerde in heel wat interessante cultuurproducten en unieke samenwerkingen. De tattoo-expo ligt het meest buiten onze comfortzone, maar is immens uitdagend. Bovendien zijn we heel trots om op deze originele manier een hart onder de riem te steken van de getroffen tattoo-sector Alexander Ververken, directeur Schouwburg Kortrijk 

Schouwburger Sofie De Jonghe werkt sinds half november voor Schouwburg Kortrijk. Zij kent de tattoo-wereld goed en kwam met het idee op de proppen om deze kunstvorm centraal te plaatsen in de balzaal.

Het is heel motiverend, zeker als nieuwkomer, om te voelen dat ideeën gewaardeerd en opgepikt worden. En iedereen 'smijt' zich. Want zonder een straf team kan je iets dergelijks niet realiseren op zo'n korte tijd. Sofie De Jonghe, medewerker Schouwburg

De tattoo-expo sluit naadloos aan op de eerdere foto-expo in Schouwburg Kortrijk: 'Atmosphere' i.k.v. Track & Trace Kortrijk. Deze expo kan je nog bezoeken tot en met zondag 4 april.

Lokale tattoo-artiesten in een unieke setting

In de expo ontdek je 80 werken van o.m. vier verschillende Kortrijkse Tattoo-shops: Cindy Frey Tattoo Studio, Louis' Tattoo Boutique, Tattoo Eddy en Flyer Tattoo. Iedere shop heeft zo zijn eigenheid en unieke elementen.

Tatoeëren houdt nooit op. Tattoo-artiesten werken niet van nine to five. Ook na de uren ben ik bezig met mijn craft. We willen ons altijd maar verbeteren en zoeken naar iets nieuws. Tatoeëren is een levensstijl. Kevin Hemeryck, Cindy Frey Tattoo Studio

Deze expressie- en kunstvorm wint aan kracht. Kortrijk kent immens heel wat getalenteerde inkslingers. Het cultuurcentrum houdt met deze expo de vinger aan de pols. Daarnaast is de samenwerking tussen het cultuurcentrum en de verschillende tattooshops een ideale manier om een breed publiek te bereiken. Ook de kruisbestuiving is interessant en spannend: de klassieke grandeur van de zaal ontmoet de enorme creativiteit en diversiteit van de lokale inkmasters. De balzaal van Schouwburg Kortrijk vormt het decor voor verschillende eilanden waar werken worden getoond. Die eilanden zijn opgebouwd uit stellingmateriaal, wat een industrieel cachet geeft. Als extra laag is er een uitgekiende belichting waardoor de kunstwerken volledig tot hun recht komen.

Ontwerp: Jan Deweerdt (Flyer Tattoo)
  • jpg
Ontwerp: Jan Deweerdt (Flyer Tattoo)
  • jpg
Ontwerp: Jan Deweerdt (Flyer Tattoo)
  • jpg

Ontwerpen: Jan Deweerdt, Flyer Tattoo Shop

In het oog springt zeker en vast de videowall: op tonen van de rock-'n-rollband Chiff Chaffs wordt er live getatoeëerd(*). Luc Leplae was een van de tatoeëerders.

Het was een aangename maar toch uitdagende opdracht. Wetend dat we gefilmd werden terwijl we 'live' aan het tekenen waren, brengt enige stress met zich mee in vergelijking met aan de tekentafel werken in de shop of thuis. Onze collega Jan, die tijdens het tekenen live met zijn band de Chiff Chaffs aan het spelen was, bracht wel enige vorm van rust en sfeer terug die we kennen uit de shop. Luc Leplae, tatoeëerder

(*) De opnames voor deze video vonden plaats voor de huidige coronamaatregelen

Tattoo expo in Schouwburg Kortrijk

Praktisch

  • De tattoo-expo is gratis te bezoeken van 6 april t.e.m. 22 april in de balzaal van Schouwburg Kortrijk.
  • Reserveren is verplicht via www.schouwburgkortrijk.be/tattoo

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL