Jong schrijverstalent Salma Nachi waagt de sprong bij De Arbeiderspers

De Kortrijkse Salma Nachi (°1997) tekende onlangs een contract bij de prestigieuze Nederlandse uitgeverij De Arbeiderspers. Nachi maakt sinds 2019 deel uit van het collectief van de Letterzetter van Kortrijk.

Salma Nachi (c) Jeroen Mylle.jpg
  • jpg

Het talentontwikkelingsprogramma Letterzetter, ingericht door Stad Kortrijk en gecoördineerd door Openbare Bibliotheek Kortrijk, is een eigentijdse invulling van het stadsdichterschap in Kortrijk. Het blijkt een ware kweekvijver voor jong talent. Zo maakten eerder al Siel Verhanneman en Mattijs Deraedt de overstap naar de literaire wereld. Nu is het de beurt aan de 23-jarige Salma Nachi.

Nachi tekende bij de prestigieuze uitgeverij De Arbeiderspers, de thuishaven van grote namen in de lage landen zoals Christophe Vekeman, Charlotte Van den Broeck, Siel Verhanneman, Radna Fabia en Ilja Leonard Pfeiffer. Ze zal er haar debuutroman publiceren. Zelf beschrijft ze haar stijl als beeldend en poëtisch. In haar werk komen diepgaande thema’s aan bod zoals menselijke relaties en migratie.

Nachi zag na een periode waarin ze niet meer schreef tijdens een bibliotheekbezoek een uitnodiging om deel te nemen aan het jaarlijkse zomerkamp van de Letterzetter van Kortrijk. Ze besloot het schrijven weer op te pikken. Via het project nam ze nieuwe opdrachten aan. Ze werd intensief begeleid door Letterzetter Anneleen Van Offel en de Kortrijkse Bibliotheek. Tijdens een uitwisseling tussen Letterzetter en het Nederlandse talentontwikkelingsprogramma WOLK in Tilburg kwam ze in contact met de Nederlandse uitgeverij die haar een contract aanbood.

Als schepen van cultuur kan ik enkel fier zijn op de resultaten die voortvloeien uit het Letterzetterproject. Dat jonge mensen als Salma via het zomerkamp van de Letterzetter kunnen doorgroeien om uiteindelijk een contract te krijgen bij een grote uitgeverij, is een teken dat het project zijn vruchten afwerpt. De samenwerking met Tilburg is hierin een belangrijke schakel en zetten we graag verder op in. Axel Ronse, schepen van cultuur

Memento woordfestival

Salma Nachi is te zien op het Memento Woordfestival in Kortrijk. Ze deelt er het podium met Stefan Hertmans, één van de vijf festivalambassadeurs van het woordfestival op 20 maart 2021 om 19.30 uur. Voorts werkt ze nog als jonge schrijver mee aan een hommageprogramma rond Paul Snoek en Stijn Streuvels later dit jaar.

Meer info

Vincent Coomans, projectcoördinator Letterzetter / Memento Woordfestival, 056 27 75 47

Salma Nachi, 0475 59 59 89, salma-nachi@hotmail.com

www.letterzetterkortrijk.be

https://mementowoordfestival.be/programma/stefan-hertmans-en-salma-nachi/

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL