Stad verwerft panden in kader van Masterplan Bissegem

De stad heeft via voorkooprecht een pand aangekocht in de Meensesteenweg 312. Het ligt aan het druk gebruikte kruispunt Meensesteenweg-Gullegemsesteenweg-Heulsestraat. Ook voor het handelspand KAVA aan de overkant van het kuispunt en het oud gemeentehuis en de naastgelegen slagerij aan Bissegemplaats heeft de stad plannen die het centrum van Bissegem moeten opwaarderen.

Pand Blondeel in de Meensesteenweg
  • png
Pand Blondeel in de Meensesteenweg

Meensesteenweg 312: facelift kruispunt

Wie vanuit Kortrijk, Heule of Gullegem naar de dorpskern van Bissegem rijdt, passeert langs het pand in de Meensesteenweg 312. In 2015 werd naast dit gebouw muziekclub De Kreun gesloopt voor de heraanleg van het kruispunt. De onafgewerkte wachtgevel en de naastgelegen elektriciteitskabine zorgen voor een onaantrekkelijk beeld. Daar wil de stad verandering in brengen. Doordat het handelspand op de benedenverdieping op de leegstandslijst staat, kon de stad haar voorkooprecht uitoefenen. De stad betaalt 180.000 euro. Het gebouw is momenteel onbewoond.

Dit was een opportuniteit. Al sinds 2015, na de sloop van De Kreun, heeft de stad pogingen ondernomen om het pand aan te kopen. Het geeft een verloederd aangezicht voor wie de dorpskern van Bissegem binnenrijdt. We verwerven nu een strategische positie waardoor we het kruispunt mooier en efficiënter kunnen inrichten. Dat gaan we nu verder onderzoeken. Deze aankoop past binnen het masterplan om het centrum van Bissegem op te waarderen. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing

KAVA: groene doorsteek naar Neerbeekvallei

Aan de overkant van het kruispunt ligt de vroegere wijnhandel KAVA. De stad kocht het gebouw in 2018 voor 280.000 euro. Dit leegstaande pand wordt gesloopt. De bestaande doorsteek voor fietsers en voetgangers langs het gebouw wordt verbreed en vergroend. Die doorsteek verbindt het kruispunt met de parking Rietput en de groene Neerbeekvallei. De sloop van de KAVA is voorzien voor begin 2022. Tegen dan moet ook vaststaan wat gaat gebeuren met het pand Meensesteenweg 312. Indien dat afgebroken wordt, kunnen beide sloopopdrachten gebundeld worden.

Deze aankoop en afbraak kadert in het stadsvernieuwingsproject Konnector. Door de KAVA af te breken maken we een bredere en groenere fiets- en voetgangersdoorgang naar de Rietpunt en het natuurgebied van de Neerbeek.Vanuit het kruispunt moet deze doorsteek een uitnodiging zijn om de Neerbeekvallei te ontdekken. Achterliggend zullen we nog eens 4.000 m² extra kunnen verwerven die we willen inlijven bij het natuurgebied. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing

Oud gemeentehuis en slagerij: doorsteek naar park OC

Verderop aan Bissegemplaats zijn er ook plannen voor het oud gemeentehuis en de naastgelegen voormalige slagerij. Daar wordt onderzocht hoe op deze plaats een bredere doorsteek kan gemaakt worden tussen Bissegemplaats en het park rond OC De Troubadour. Er wordt ook bekeken hoe de wachtgevels op een goede wijze kunnen worden afgewerkt. Ook de slagerij wordt begin 2022 afgebroken.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL