Tijdelijke invulling LOOF bekend

Sinds deze zomer beweegt er iets aan de voormalige ziekenhuissite AZ Groeninge in de Loofstraat. Projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute en Kortrijk willen de site rond de historische parktuin, inmiddels omgedoopt tot LOOF, transformeren tot een groene plek waar Kortrijkzanen zullen kunnen wonen, werken en ontspannen. Nu de sloop van de bovengrondse gebouwen achter de rug is, worden het park en enkele leegstaande gebouwen opengesteld voor de buurt via een tijdelijke invulling.

Tijdelijke invulling voormalig ziekenhuis Loofstraat.
  • png
Tijdelijke invulling voormalig ziekenhuis Loofstraat.

In afwachting van het definitieve RUP wil Compagnie Het Zoute de troeven en het potentieel van deze locatie naar voren schuiven.

Met LOOF willen we inzetten op harmonie en joie de vivre. De Engelse parktuin in combinatie met een aantal mooie historische panden lenen zich er toe om een mooie verwevenheid tussen natuur en recreatie en in latere fase, wonen en werken, te creëren. Joris Vrielynck, algemeen directeur van Compagnie Het Zoute

Het park wordt stap voor stap in zijn volle glorie hersteld en ondertussen werden zeven creatieve ondernemers geselecteerd om minstens één jaar deze groene plek tijdelijk vorm te geven. Elke bezetter kreeg een uitvalsbasis op de site toegewezen en staat klaar om tal van activiteiten en diensten voor de buurt te organiseren.

Aan de entrée van het park zal je bij de KoffieQueen’s Garden elke laatste zondag van de maand kunnen genieten van een koninklijk ontbijt of een aperitiefconcert. Nog niet voldoende inspiratie opgedaan in het park, dan kan je je groene hart ophalen in de deels gerenoveerde kapel waar Ympa klaar staat met een prachtige, duurzame plantenmarkt. OperatieKwartier leidt jullie dan weer harmonieus doorheen het lokale muzikale landschap en Woordoord zorgt voor familievriendelijke boekenpicknicks in het historische park. Volg individuele coaching, begeleiding en groepssessies bij re-view of laat je begeleiden bij spraak-, taal-, en leerstoornissen in het Therapeutisch centrum ‘De villa’ van vzw Soetkin. Het Koetshuis, dat in de toekomstige ontwikkeling een centrale rol zal vervullen, zal nu reeds een inspiratiebron zijn als ontmoetings- en co-workingplaats rond kunst, design en cultuur. Een nieuw fietspad zal zorgen voor een perfecte verbinding tussen de verschillende activiteiten en op stedelijk niveau zal dit een aangename doortocht creëren langsheen de parktuin tussen de stationsomgeving en Hoog Kortrijk.

Nu pas valt op hoe groot deze site is. De historische beschermde tuin zat wat verscholen achter de gebouwen van het ziekenhuis. Deze unieke plek zal voor veel Kortrijkzanen een ontdekking zijn. Dit wordt komende zomer een culturele hotspot. Ik nodig iedereen, onder voorbehoud van corona, uit om te komen genieten van een aperitiefconcert, een boekenpicknick of een van de andere tijdelijke invullingen. Ondertussen werken we verder aan een goed ontwerp voor LOOF. Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen

De opening is voorzien voor begin mei. Meer nieuws over de opening en de bezetters kan je volgen via de website loof.be.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen