'Verdwalen’ in Kortrijk: het Memento Woordfestival 2021

In maart en april strijkt het Memento Woordfestival Kortrijk voor de zesde keer neer in het centrum van Kortrijk. Ambassadeurs zijn Lize Spit, Stefan Hertmans, Joost Vandecasteele, Dalilla Hermans en het Collectief van de Letterzetter. De bibliotheek van Kortrijk organiseert dit festival samen met curator en Letterzetter Anneleen Van Offel. Het festival wordt officieel op gang getrapt op vrijdagavond 19 maart met een voorstelling van Lize Spit.

Memento thema verdwalen
  • png
Memento thema verdwalen

Door de heersende pandemie belooft deze editie anders en speelser te worden dan de voorbije edities. Festivalcurator Anneleen Van Offel koos voor het thema ‘Verdwalen’, omdat net naast de paden de meest interessante literatuur ontstaat. Zo zal het Memento Woordfestival de vorm aannemen van een coronaveilig wandelparcours dat een deel van de stad doorkruist. Daarbij zoekt het festival naar vernieuwde digitale presentatievormen, in samenwerking met de studenten Devine van HoWest en wordt het debuut van de 90-jarige Jean Depreitere in de spotlights gezet. Net als vorig jaar is er een stevig online auteursprogramma. Door het festival te spreiden in tijd en locatie zorgt de organisatie voor een coronaveilige editie. 

Het Memento Woordfestival is een jaarlijks terugkerend initiatief dat veel mensen beroert. Ik ben blij dat we het dit jaar opnieuw kunnen organiseren en dat onze Letterzetter Anneleen Van Offel kan uitpakken met de jonge talenten die ze begeleidt. Veel mensen hebben het afgelopen jaren literatuur herontdekt. Ik nodig iedereen graag uit om te genieten van het boeiende programma dat onze bibliotheek samen met Anneleen in elkaar heeft gestoken! Axel Ronse, schepen van cultuur

Debutant van 90 jaar

Nieuw dit jaar is het actief betrekken van inwoners van rust- en verzorgingstehuizen en minder mobiele mensen bij het festival. Aanleiding is het debuut van de 90-jarige Jean Depreitere, inwoner van het RVT Sint-Vincentius. Hij schreef tijdens de lockdown zijn eerste boek. Bart Vanhee, student Vergelijkende moderne Letterkunde, greep deze gebeurtenis aan om op zoek te gaan naar het verhaal achter het verhaal.

Verdwaalpalen

Geen festival zonder ambassadeurs: Lize Spit, Stefan Hertmans, Joost Vandecasteele, Dalilla Hermans en het Collectief van de Letterzetter staan garant voor een bijzondere beleving. Zo is er de samenwerking van Joost Vandecasteele met Howest-studenten, die door middel van augmented reality, bewegingstechnologie en andere digitale toepassingen de beleving van literatuur vernieuwen. Atelier Ikke maakte ‘verdwaalpalen’, grote kijkdozen die het kloppende hart van het festival vormen en deel uit maken van een interactieve, tijdelijke woordroute in de stad. Daarnaast geven de ambassadeurs, samen met een pak andere literaire talenten, interessante lezingen en optredens.

Jong talent uit Kortrijk

De Bibliotheek van Kortrijk zet met een innovatieve invulling van het stadsdichterschap al jaren in op de begeleiding van jong schrijftalent in de stad. Onder de noemer Collectief van de Letterzetter krijgen beginnende kunstenaars de kans om zichzelf te ontplooien, podiumervaring op te doen en literaire interventies in de stad te brengen, aangevoerd door een jonge schrijver. Van 2019 tot 2022 neemt Anneleen Van Offel dit mandaat van stadsdichter op zich, waarbij ze ook het festival cureert. Zo is het Memento Woordfestival opnieuw een jaarlijks hoogtepunt van het literaire leven in Kortrijk waar beginnend en gevestigd talent elkaar ontmoet.

Festivalboek

Het festival kent een zwaartepunt op 19, 20 en 21 maart 2021, maar loopt verder door tot 24 april met eendaagse evenementen waar stapsgewijs meer informatie over volgt. Op 24 april 2021 is er dan de Schrijfdag van Creatief Schrijven. Het festival is helemaal gratis, zowel het parcours als het onlineprogramma, maar wie sympathie heeft voor het initiatief kan een donatie doen. In ruil voor een donatie verkrijg je het festivalboek, een bloemlezing met teksten van schrijvers en illustraties van illustratoren uit het collectief van de Letterzetter rond het festivalthema ‘Verdwalen’ of een totebag van één van de ambassadeurs.  Het voorlopige programma en alle informatie over hoe je erbij kan zijn, vind je op www.mementowoordfestival.be

Lize Spit
  • jpg
Lize Spit

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL