Stad pakt veiligheid van al haar sportcomplexen aan

Sportcentra kunnen in de late uren al eens het doelwit zijn van vandalisme en inbraken. De stad wil hier korte metten mee maken en investeert fors in de veiligheid van alle stedelijke sportcentra.

Ter Biezen en Wembley nog in 2020 voorzien van camera’s

De afgelopen maanden werden alle Kortrijkse sportcentra grondig gescreend. De sportcentrumbeheerders bezochten samen met leverancier RTS alle sportcentra en stelden samen een plan op om zowel de zwakste als de belangrijkste punten extra te beveiligen. Het plan werd afgelopen maandag door het stadsbestuur goedgekeurd en nu kan er tot actie worden overgegaan. SC Ter Biezen in Bissegem en SC Wembley in Heule zijn de eerste sportcentra die worden aangepakt.  In Bissegem komen eind december de eerste 3 camera’s van 10 in totaal, aansluitend wordt in de Wembley de eerste van 2 geïnstalleerd.

29 camera’s in totaal

In totaal worden maar liefst 29 camera’s geïnstalleerd, verdeeld over alle sportcentra. Goed voor een totaalbedrag van € 83.772,25. Komend voorjaar worden er 19 in werking gesteld waarna enkel nog SC Lange Munte moet worden aangepakt. De Lange Munte volgt later op het jaar. Hieronder een overzicht:

SC Ter Biezen, Bissegem

In dit sportcentrum is vooral de toegang tot het gebouw via de hoofd- en zijingang van belang. Verder moet ook de toegang tot de nevengebouwen en de brandladder bewaakt worden. Er is gekozen om voorlopig nog geen camera's te plaatsen in het lange pad naar het gebouw. Dit wordt bekeken na het vervangen van de verlichting. In totaal komen er in eerste instantie 8 camera’s en na het vervanging van de verlichting mogelijks nog 2 erbij.

SC Ter Biezen Bissegem
  • png
SC Ter Biezen Bissegem

SC Lange Munte

In dit sportcentrum is vooral de toegang tot het gebouw, de fietsenstalling aan de hoofdingang en de kleedkamers van belang. Hiervoor zijn 6 camera's nodig.

SC Lange Munte
  • png
SC Lange Munte

SC Mimosa

In dit sportcentrum is vooral de toegang tot het gebouw en fietsenstalling van belang. Met één camera kunnen beide bewaakt worden.

SC Mimosa
  • png
SC Mimosa

SC Wembley, Heule

In dit sportcentrum is vooral de toegang tot de site via de Leynvaalstraat en de looplijnen in het gebouw van belang. In Masterplan Wembley zal ook rekening gehouden worden met camerabeveiliging aan de kant Moorseelsestraat. In eerst instantie worden er 2 camera’s voorzien.

SC Wembley Heule
  • png
SC Wembley Heule

SC Lagaeplein, Heule

In dit sportcentrum is vooral de toegang tot het gebouw en de gang naar de kleedkamers van belang. Er worden 2 camera’s voorzien.

SC Lagaeplein Heule
  • png
SC Lagaeplein Heule

SC Olympiadeplein, Marke

Dit sportcentrum bestaat uit verschillende gebouwen. De toegang tot de volledig site is het belangrijkst, van daaruit kan het grootste deel van de site bewaakt worden. Aan de tennisclub komt ook een camera, wat het totaal op 3 brengt.

  • png
  • png

SC Weimeersen, Rollegem

In dit sportcentrum is vooral de toegang tot het gebouw via de hoofd- en zijingang van belang. In totaal worden 5 camera’s geïnstalleerd.

SC Weimeersen Rollegem
  • png
SC Weimeersen Rollegem

De eerste 4 camera’s worden nog dit jaar in werking gesteld. De andere 25 zullen snel volgen. De beelden zullen op een centrale server van de stad bewaard worden. Daardoor moesten we ook investeren in de connectiviteit van onze sportcentra. Los van de camera’s worden er plannen opgesteld door de sportcentrumbeheerders samen met team Preventie van de stad om de veiligheid verder te verhogen. Daarin zal voornamelijk aandacht zijn voor een aanpak van het groen, de verlichting en de toegangspoorten. Arne Vandendriessche, schepen van Sport

 

Eind september vond er bij ons een inbraak plaats. Uiteindelijk namen ze slechts één laptop mee, maar de schade die zo’n inbraak met zich meebrengt kost de club natuurlijk handenvol geld. De stad heeft nu een duidelijk veiligheidsplan klaar voor Ter Biezen, wat een hele goede zaak is voor KRC Bissegem en ook de andere Bissegemse clubs. We zijn ervan overtuigd dat de camerabewaking dieven en vandalen twee keer zal doen nadenken. Franky Doolaeghe – manager KRC Bissegem

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL