Afbraak hoogbouw vroeger ziekenhuis Loofstraat gestart

Site krijgt tijdelijke invulling

De afbraak van de voormalige ziekenhuiscampus AZ Groeninge in de Loofstraat gaat een nieuwe fase in. Na de voorbereidende werken en de sloop van de kleinere bovengrondse constructies gaat nu ook de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat tegen de vlakte. Na de afbraakwerken krijgt de site ook een tijdelijke invulling tot aan de start van de bouwwerken.

De site van het voormalige ziekenhuis AZ Groeninge wordt door de Knokse projectontwikkelaar Compagnie Het Zoute in nauwe samenwerking met Stad Kortrijk getransformeerd tot een duurzaam en hedendaagse wijk met gemengd wonen, werken en ontspannen. Ook de aansluitende beschermde Engelse parktuin wordt in het project geïntegreerd en wordt in haar volle glorie hersteld. Het project kreeg de naam LOOF, een verwijzing naar het voormalige ziekenhuis dat bij de Kortrijkzanen gekend stond als “de Loofstraat”.

In juli startten de voorbereidende werken van dit project. Intussen zijn de kleine bovengrondse constructies al afgebroken. Nu kan ook gestart worden met de sloop van de hoogbouw aan de zijde van de Loofstraat. Net voor het verlof werden de gebouwen leeggehaald en gestript. Verwacht wordt dat de bovengrondse sloopwerken eind dit jaar zullen afgerond zijn. Na verdere archeologische onderzoeken kunnen de funderingen dan worden verwijderd.

LOOF wordt een topproject en een heuse meerwaarde voor de buurt van de Doorniksewijk. In afwachting van een definitief uitvoerbaar ruimtelijk uitvoeringsplan, en de eerste steenlegging wil Compagnie Het Zoute samen met de stad de Kortrijkzanen al laten kennismaken met het enorm potentieel van de site. Daarom wordt de site vanaf begin volgend jaar opengesteld voor de buurt om hier hun creatieve ideeën op los te laten rond thema’s als kunst en cultuur, gezondheid, ecologie, muziek, sport of spel en ontspanning. En het mag duidelijk zijn, de interesse tot op heden is voor deze tijdelijke invulling is groot.

Na de sloop van de oude kliniek zal pas opvallen hoe groot de site is tussen de Loofstraat, de Doorniksewijk en de Wolvenstraat. De tijdelijke invullingen in de kapel, het koetshuis en in diverse paviljoenen moeten uitnodigen om deze unieke plek te ontdekken. We werken ondertussen verder aan een mooi project rond de beschermde historische tuin dat past binnen onze ambitie om van de Doorniksewijk een aantrekkelijk boulevard te maken. Wout Maddens, schepen van Bouwen en Wonen 
Deze unieke locatie vlak bij het stadscentrum leent zich perfect voor de creatie van een nieuwe, bruisende stadsbuurt waar wonen, werken en ontspannen geclusterd zijn rond een beschermd stadspark. Binnenstedelijke reconversie is immers de toekomst en met dit project willen we hier als ontwikkelaar, in samenwerking met stad Kortrijk, hard op inzetten. Marco Schmidt, directeur projectontwikkeling Compagnie Het Zoute

Alles over de sloopwerken, de tijdelijke invulling en de nieuwe ontwikkeling kan je op de voet volgen op www.loof.be

  • jpeg
  • jpeg
  • jpg

Contact

Marco Schmidt, directeur projectontwikkeling Campagnie Het Zoute, 0479 25 65 99

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Schrijf je in en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Meld je aan

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL