Reveil wordt meerdaags festival

Meer hoop en troost in donkere dagen

Kortrijk wordt dit jaar het epicentrum van Reveil. Reveil organiseerde de voorbije jaren al honderden ingetogen troostconcerten op begraafplaatsen, maar organiseert in samenwerking met de stad het allereerste meerdaagse troostfestival op Vlaamse bodem. Een sterk teken in deze uitzonderlijk eenzame en verwarrende tijden.

Reveil 2020
  • jpg
Reveil 2020

Reveil is intussen een vaste waarde geworden op Allerheiligen. De organisatie die de rouwcultuur warmer en boeiender wil maken heeft haar vleugels intussen uitgespreid naar 1 op de 3 Vlaamse gemeenten en won daarvoor de Vlaamse Cultuurprijs voor immaterieel erfgoed. Op 1 november organiseerde Reveil vorig jaar op meer dan 100 begraafplaatsen ingetogen herdenkingsmomenten met muziek, poëzie, beeld, dans en levensverhalen.

Kortrijk vergeet je niet

Reveil ging dit jaar een vaste samenwerking aan met Kortrijk en kreeg de opdracht om een stadsfestival te organiseren in aanloop naar 1 november, een festival van troost en hoop. Zo ontstond het troostfestival onder de naam ‘Kortrijk vergeet je niet’. Het vindt plaats van 15 oktober tot 1 november.

We zijn vertrokken vanuit onze Verhalenbank. Dat is een digitale verzamelplaats op onze website waar iedereen een verhaal, herinnering of anekdote kan plaatsen over een overleden dierbare. Zo willen we de verhalen achter de grafstenen laten ontdekken. Voor ons is een begraafplaats geen kille plek, maar een warme verzamelplaats vol verhalen die de wortels vormen van onze Vlaamse gemeentes. Pieter Deknudt, oprichter Reveil 
We wilden met de stad een herdenkingsmoment organiseren voor alle mensen die tijdens deze coronaperiode zijn overleden. Maar dit project is veel ruimer, het wordt een ingetogen festival voor alle Kortrijkzanen die het moeilijk hebben in deze eenzame en verwarrende tijd. Een moment waar we mekaar een hart onder de riem kunnen steken. Ruth Vandenberghe, burgemeester
Muziekstukken, gedichten en verhalen brengen troost bij het herdenken van onze dierbaren. We mogen trots zijn dat Reveil vzw in Kortrijk haar intrek heeft genomen en hier meteen een meerdaags troostfestival organiseert. Onze Kortrijkse culturele organisaties gaan graag in op het samen bouwen aan een intiem, maar mooi herdenkingsmoment. Axel Ronse, schepen van Cultuur

Voortrajecten vanaf 15 oktober

Het troostfestival begint op 15 oktober met verschillende voortrajecten verspreid over de stad. Muzikanten, schrijvers en dichters trekken naar de Kortrijkse woonzorgcentra, psychiatrische ziekenhuizen, palliatieve tehuizen e.d. Zo wil Reveil de inwoners een hart onder de riem steken. Er is ook een kinderfilm over afscheid in open lucht, verschillende concerten op plaatsen waar mensen het de voorbije maanden hard te verduren kregen, en een heus soul repair café. Daar zet illustratrice Flore Deman jouw herinneringen aan een dierbare om in een prachtige tekening, kan je een gratis 1-op-1 sessie boeken met een soul repair singer-songwriter, of kan je onder een kop koffie herinneringen ophalen over een dierbare met een rouwbegeleider. Daarnaast loopt er in BK6 de expo Sweet Memories over afscheid door de Academie.

Pand.A
  • jpg
Pand.A
Nog een laagdrempelig project is ‘Boodschap naar de Overkant’. Onder het mom Wat zou je nog willen zeggen als je nog 1 sms’je (sm mis je) mocht sturen naar een overleden dierbare? kunnen Kortrijkzanen op de website van Reveil een korte boodschap achterlaten voor een overleden opa, maatje of lief. De boodschappen worden dan in de week voor 1 november geprojecteerd in het Kortrijkse stadsbeeld. Pieter Deknudt, oprichter Reveil
Sweet Memories
  • jpg
Sweet Memories

De initiatieven worden grotendeels gedragen door Kortrijkse organisaties en vrijwilligers: Wilde Westen, Buda, Refu Interim, Woonzorgcentra, LZSB, Cinemobiel, Blockbusters, VormingPlus, PandA, Conservatorium, Vives, Howest, Palliatief Centrum Ten Oever, Letterzetters, stad Kortrijk, BK6, De Koffietaffel, Hilde Ingels, verhalencurator Joost Devriesere, Postkantoor 00/00/00, Academie Kortrijk ...

1 november

Op 1 november klinkt op alle begraafplaatsen tussen 10 en 11 uur ingetogen muziek, gespeeld door studenten van het conservatorium. Zij krijgen daarbij ondersteuning van studenten eventmanagement van hogeschool VIVES. ‘s Avonds monden de voortrajecten uit in het orgelpunt van Reveil20 Vlaanderen, een ingetogen slotmoment op de begraafplaats van Hoog Kortrijk. Lieve Blancquaert verzorgt de presentatie. De volledige line-up wordt later meegegeven, maar onder andere Tourist LeMc en Klaas Delrue (Yevgueni) brengen troostende muziek. Het slotmoment wordt bovendien integraal gefilmd en zal live te volgen zijn op Focus & WTV.

Wil je er live bijzijn? Tickets zijn gratis, maar inschrijven is verplicht per bubbel. Volg www.facebook.com/reveilkortrijk of https://www.kortrijk.be/uitinkortrijk/uit-kortrijk. De lijnen gaan open op donderdag 15 okt stipt om 8 uur.

Begraafplaats Hoog-Kortrijk
  • jpg
Begraafplaats Hoog-Kortrijk

Programma

(08/10- ...) Reveil Film Corpus Christi - Budascoop

(16/10) Schrijfnamiddag Verhalenteam - Vormingplus (16u-18u)

(17/10) Soul Repair Café - PandA (14u-17u)

(23/10) Verhalenteam naar palliatief centrum Ten Oever

(24/10 - 6/11) EXPO Sweet Memories - Academie (BK6)

(25/10) Buitenfilm - Vuurplaats Kortrijk Weide (LZSB) 18u30

(25/10 – 31/10) Projecties Boodschap Naar De Overkant in stadsbeeld (Cinemobiel)

(27/10) Blockbusters - WZC De Pottelberg (Radio Gaga)

(.../10) Myrddin & Imre De Cauter - PZ Heilige Familie (ism Wilde Westen) → uitgesteld (CoviD)

(.../10) Gianni Marzo - WZC De Ruysschaert (ism Wilde Westen) → uitgesteld (CoviD)

(01/11) 10u-11u Reveilconcerten in alle deelgemeentes (ism Conservatorium & VIVES)

(01/11) 17u-18u Slotmoment Reveil Vlaanderen - BP Hoog Kortrijk (Lieve Blancquaert, Tourist LeMC, Klaas Delrue (Yevgueni))

Flexibele timings

Het programma en alle updates kan je vinden op de Facebookpagina Reveil Kortrijk. Sommige events hebben een flexibele timing door de snel veranderende Covid- en weersituatie. Data kunnen dus kleine aanpassingen ondergaan, afhankelijk van de veranderende maatregelen.

Wij mensen zijn in staat tot mooie dingen als we samenwerken. We weigeren ons hoofd te laten hangen en willen bewijzen dat we ook op een veilige manier troost en hoop kunnen brengen. Pieter Deknudt, oprichter Reveil

Veiligheid

Voor de veiligheid gaat Reveil verder dan wat de coronamaatregelen voorschrijven. Zo wordt er bijvoorbeeld 2 meter tussen elke bubbel gelaten op het slotmoment. Op elke begraafplaats in Kortrijk is het in de week voor en na 1 november bovendien verplicht om een mondmasker te dragen. Infoborden zullen de bezoekers op deze maatregel wijzen. Op 1 november zal handgel aan de ingang staan en worden in- en uitgangen van begraafplaatsen van elkaar gescheiden.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL