Geen Buren bij Kunstenaars in 2020? Kortrijk neemt heft in eigen handen!

Kortrijk neemt het heft in eigen handen om Buren bij Kunstenaars dit jaar toch te laten plaatsvinden in Zuid-West- Vlaanderen. Verschillende kunstenaars uit de regio stellen er tentoon in hun eigen huis, atelier of bij een lokale handelaar. In 2020 stond normaal geen editie gepland, maar op initiatief van Kortrijk en in samenwerking met zuidwest wordt Buren bij Kunstenaars nu toch in 12 gemeenten georganiseerd.

Kunstwerk Lieven Demunter
  • jpg
Kunstwerk Lieven Demunter

Sabbatjaar

Tot 2019 was Buren bij Kunstenaars het jaarlijkse open atelierweekend in West-Vlaanderen. Wat oorspronkelijk een project was van de provinciale dienst cultuur van West-Vlaanderen, werd vanaf 2018 verdergezet vanuit de Vlaamse overheid. Kunstwerkt, het steunpunt voor de beeldende kunsten in Vlaanderen kreeg de opdracht om aan een nieuwe formule te werken die vanaf 2021, niet alleen in West-Vlaanderen, maar in heel Vlaanderen uitgerold wordt. Kunstwerkt laste dit jaar een sabbatjaar in om de nieuwe formule voor te bereiden.

12 gemeenten, 300 kunstenaars

Omdat heel wat kunstenaars dus in 2020 op hun honger dreigden te blijven zitten, opperde Stad Kortrijk het idee om een Kortrijkse versie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Na overleg met de andere steden en gemeenten in de regio -binnen de schoot van zuidwest, de intergemeentelijke samenwerking rond culturele materies - bleek al snel de interesse om dit gezamenlijk aan te pakken. Twaalf gemeenten slaan zo de handen in elkaar om voor het eerst een regionale editie van Buren bij Kunstenaars te organiseren. Met succes zo bleek, want er schreven zo’n 300 kunstenaars in.

Toen we hoorden dat er in 2020 geen editie zou plaatsvinden, hebben we niet getwijfeld om zelf het heft in handen te nemen. De voorbije edities in Kortrijk waren steevast een succes. We hebben heel wat talent in Kortrijk en zo kregen onze kunstenaars de kans om hun werken te tonen daar waar ze ook gecreëerd worden. Uniek is ook dat steeds meer handelaars meestappen in het verhaal. Zo brengen we kunst in al haar vormen nog dichter bij de mensen. Axel Ronse, schepen van Cultuur

De meeste deelnemers stellen hun werk thuis tentoon of in het eigen atelier. Daarnaast zijn er kunstenaarscollectieven en een aantal individuele kunstenaars die mekaar vonden en samen in groepstentoonstellingen deelnemen of zelfs een stek kregen bij een handelaar die een deel van zijn zaak ter beschikking stelt aan één of meerdere kunstenaars.

Het is een meerwaarde dat we met zuidwest dit evenement kunnen coördineren en dit jaar toch laten plaatsvinden zodat we volgend jaar opnieuw op Vlaams niveau met Buren bij Kunstenaars de draad weer kunnen oppikken Griet Vanryckegem, voorzitter zuidwest

De deelnemers aan Buren bij Kunstenaars zijn heel divers, zowel wat disciplines als ervaring betreft. Beeldhouwers, schilders, keramiekers, glaskunstenaars, fotografen, tekenaars… We hebben het allemaal in onze regio en Buren bij Kunstenaars is hét evenement bij uitstek om dit te tonen. Sommigen zijn ervaren kunstenaars die al aan heel wat kunstprojecten deelnamen. Voor anderen is het een vuurdoop en de eerste keer dat ze hun werk laten zien aan het publiek. Voor sommigen is het hun beroep, voor anderen eerder een hobby. Maar wat alle deelnemers gemeen hebben is hun grote passie voor kunst.

Het belang van Buren bij kunstenaars is dat het een drempelverlagend project is en dit gebracht op een professionele manier. Zo kan iedereen kennis maken met de belangrijke rol die het atelier speelt in het creatieproces. Indien ik aan mijn atelier een naam zou moeten geven, zou ik het benoemen als ‘de levensnoodzakelijke nutteloosheid’. Voor mij is het creëren het belangrijkste onderdeel in het ganse proces, levensnoodzakelijk! Lieven Demunter, beeldend kunstenaar, neemt deel aan Buren bij Kunstenaars

In de overzichtelijke brochure vind je zowel in de gedrukte als de digitale versie een mooi overzicht van de deelnemende kunstenaars gerangschikt per gemeente. Je vindt er ook alle groepstentoonstellingen en de kunstenaars die bij een handelaar exposeren. Op www.uitinzuidwest.be/burenbijkunstenaars toont een kaartje alle deelnemende kunstenaars en kan je gericht zoeken per discipline.

Coronamaatregelen

Voor de bezoekers zijn de geldende coronamaatregelen van toepassingen. Dit betekent concreet dat bezoekers zich bij elk bezoek ter plaatse moeten registreren, mondmaskers verplicht zijn en de afstandsregel van 1,5m geldt. Op elke locatie wordt ontsmettingsgel voorzien.

Praktisch

zaterdag 17 en zondag 18 oktober van 10u tot 12u en van 14u tot 18u

Deelnemende gemeenten: Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem.

Organisatie: Stad Kortrijk en zuidwest

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL