Track & Trace fotofestival lanceert wedstrijd voor professionele Belgische documentairefotografen

In het kader van het fotofestival Track & Trace lanceert Kortrijk een fotowedstrijd voor Belgische documentaire fotografen. Met deze open call zoeken we originele en samenhangende reeksen van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt. De werken van de vijf uiteindelijke laureaten zullen worden tentoongesteld tijdens het fotofestival dat in de lente van 2021 voor de eerste keer in Kortrijk plaatsvindt.

Track and Trace - copyright: Bieke Depoorter Magnum Photos
  • jpg
Track and Trace - copyright: Bieke Depoorter Magnum Photos

In 2021 lanceert Stad Kortrijk het fotofestival Track & Trace. Van 13 maart t.e.m. 25 april zal werk te zien zijn van hedendaagse fotografen op binnen- en buitenlocaties in de Kortrijkse binnenstad. Zowel bekende als onbekende, lokale als nationale en internationale fotografen komen aan bod rond het thema Track & Trace. Hierbij zal nauw worden samengewerkt met de lokale fotoclubs Fotoclub Groeninghe en de Koninklijke Kortrijkse Fotoclub, alsook met lokaal fotocollectief PxL. Nu lanceert het festival ook een oproep aan de Belgische documentaire fotografen om hun werk te laten zien tijdens dit gloednieuwe fotofestival.

Het zijn de documentaire fotografen die een vinger aan de pols houden bij de actualiteit en de maatschappij. Met deze wedstrijd zoeken we specifiek samenhangende series van hedendaagse fotografen, die een verhaal vertellen met de werkelijkheid als uitgangspunt. Bovendien is de rol en de positie van de documentairefotografie steeds in verandering.  Ook die veranderingen willen we tonen. 

Documentaire fotografie werd in het verleden vaak omschreven als een fotografisch genre. Anno 21ste eeuw wordt ‘het documentaire’ eerder benoemd als een attitude die dwars door alle fotografische genres heen snijdt. De rol en de positie van de documentaire fotograaf is blijvend in verandering, pendelend tussen journalistiek onderzoek en kunstwerk. Lieven Lefere, curator

Het fotofestival Track & Trace nodigt uit om een recent afgewerkt documentair fotoproject voor te leggen aan een professionele jury, bestaande uit  Jozef Lievens (voorzitter PxL en initiator van het festival), Gautier Plateau (uitgever Hannibal/Kannibaal), Lieven Lefere (fotograaf en curator T&T), Jan Desloover (chef beeldredactie/De Standaard), Sofie Crabbé (auteur, criticus Hart magazine) en Rein Deslé (curator FOMU). De inzendingen worden specifiek beoordeeld op hun actualiteit, oorspronkelijkheid en vakmanschap.

Roots

Het werk van de vijf laureaten wordt tentoongesteld tijdens de duur van het Fotofestival Track & Trace. De winnaar krijgt de ROOTS prijs (geschonken door Roots Advocaten, Kortrijk), ter waarde van € 5000. De tweede prijs is een geldprijs van € 1500. En de derde prijs is een printprijs, ter waarde van € 1500. 

Het fotofestival Track&Trace past perfect binnen onze kandidatuur tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2030. We combineren lokale fotografen met gerenommeerde fotografen uit binnen- en buitenland. Nu worden ook documentaire fotografen in het verhaal betrokken. Het wordt een hoogstaand fotofestival dat iedereen zal uitnodigen om in de Kortrijkse publieke ruimte de stiel van de fotografie te komen ontdekken. Axel Ronse, schepen van Cultuur

Inschrijven

Inschrijven voor deze wedstrijd kan van donderdag 8 oktober 2020 tot en met zondag 15 november 2020.  Elke inzender kan deelnemen met min. 5 - max. 15 werken. De afbeeldingen (2040 pixels langste zijde /72 dpi) van de werken (losse beelden) worden samen met een beschrijving (max. 1blz) van de reeks en een biografie, maar ook de presentatievorm (afmetingen, dragers, manier van inkaderen, materie) geüpload bij het inschrijvingsformulier. De inschrijving kost €15. Inschrijven kan via https://trackandtracekortrijk.be/open-call 

Meer info:

Anke D'haene, projectleider, 0473 13 34 95

Lieven Lefere, curator, 0474 75 94 91

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL