Coronaproof evenementenplein Depart XXL helpt evenementen- en cultuursector vooruit

Als eerste stad in Vlaanderen zal Kortrijk een coronaproof evenementenlocatie voorzien waar organisatoren kosteloos evenementen tot minstens 1.000 personen kunnen organiseren. Evenementenbouwers kunnen intekenen op een wedstrijd om een outdoor installatie te bouwen op Kortrijk Weide. Deze installatie wordt in september opgezet en zal minstens tot het einde van de zomer 2021 blijven staan. Samen met de indoor evenementenhal Depart wordt deze grote locatie ‘Depart XXL’ de plaats om het komende jaar coronaproof evenementen te organiseren. De Vlaamse regering kent een budget van 140.000 euro toe aan dit project.

Eventplein Corona
  • jpg
Eventplein Corona

Sinds de lockdown half maart zit de cultuur- en evenementensector zonder werk. Tijdens de veiligheidsraad van 20 augustus werd beslist om de capaciteit van evenementen opnieuw op te krikken en lokale besturen toe te laten om de capaciteit per locatie te gaan vastleggen in overleg met het Vlaamse evenementenloket. Op die manier kunnen er meer dan 200 personen indoor en 400 personen outdoor worden toegelaten op evenementen. Stad Kortrijk was intussen al bezig met de voorbereiding van een coronaproof evenementenplein. De stad staat in voor de kosten van de opbouw van een installatie die toelaat om evenementen op een veilige manier te organiseren volgens de geldende veiligheidsmaatregelen. De installatie komt op Kortrijk Weide en vormt een geheel met de indoor evenementenhal Depart. Onder de noemer ‘Depart XXL’ voorziet de stad zo een locatie waar zowel binnen als buiten evenementen kunnen worden aangeboden.

Wedstrijd voor professionele evenementenbouwers

Voor de opbouw van dit plein doet Stad Kortrijk een beroep op de professionele evenementenbouwers. Er wordt een wedstrijd uitgeschreven naar de evenementensector waarbij men tot 31 augustus tijd heeft om in te tekenen en zohet concept en de opbouw van het plein uit te werken. Een jury zal zich vervolgens buigen over het ontwerp dat het beste voldoet aan diverse criteria om te beslissen wie het plein mag opbouwen. De winnaar krijgt ook vrijblijvend de kans om de eerste twee weekends zelf gebruik te maken van het plein om evenementen te organiseren, waarbij bar- en ticketinkomsten voor de organisator zijn. Eenmaal de opdracht officieel is toegekend, is het de bedoeling om het plein zo snel mogelijk te bouwen. De stad mikt om tegen half september al evenementen te kunnen organiseren op Depart XXL. Evenementenbouwers kunnen zich aanmelden op www.kortrijk.be/departxxl

Depart XXL wil een breed scala aan evenementen kunnen onthalen. Naast muziekoptredens of theatervoorstellingen moet de locatie ook mogelijkheden bieden aan horecazaken die creatief uit de hoek willen komen of de vele lokale verenigingen die een evenement op poten willen zetten. Dat kan gaan van sportevenementen over soupers tot afterworks enz. De evenementenopbouwers krijgen dus de opdracht een plein te bouwen dat modulair is zodat het makkelijk omgebouwd kan worden naargelang de capaciteit en doelstelling van het evenement. Het plein moet een feestelijk en gezellig kader worden waar verenigingen en organisatoren gratis gebruik van kunnen maken. De installatie bevat ook onder meer een bar zodat elke organisator zelf een leverancier of cateraar kan aanstellen.

Evenementenplein op Kortrijk Weide

De keuze om het plein op te bouwen op Kortrijk Weide was evident. Het evenementenplein is optimaal uitgerust en bewees al dat grote evenementen er perfect passen, zoals eind 2019 nog met De Warmste Week. Bovendien is de connectie met evenementenhal Depart een ideale link. Ook voor Depart wordt bekeken wat de maximale capaciteit is binnen de veiligheidsrichtlijnen, zodat ook indoor evenementen in Kortrijk weer een breder publiek kunnen aantrekken.

Organisatoren die interesse hebben om op Depart XXL een evenement te organiseren, mogen alvast hun voorstel indienen via www.kortrijk.be/departxxl. Alle creatieve ideeën zijn welkom. Eenmaal de programmatie wordt opgesteld wordt iedereen gecontacteerd met meer info.

Stad Kortrijk investeert samen met de Vlaamse regering ruim 240.000 euro in Depart XXL. Hiermee zal enerzijds het plein eventklaar worden gemaakt en wordt ook ingezet op extra programmatie en technische ondersteuning voor de opbouw van de afzonderlijke evenementen.

Er was dringend nood aan perspectief voor de cultuur- en evenementensector. We staan in nauw contact met de diverse spelers uit de sector en het is duidelijk dat zij klaar zijn om op een veilige manier opnieuw evenementen te organiseren. Kortrijk is een pionier in Vlaanderen door nu zelf te investeren in een coronaproof evenementenplein dat door organisatoren kosteloos zal kunnen gebruikt worden. Ik doe een appel aan andere steden om ons voorbeeld te volgen. Bied de cultuur- en evenementensector de nodige adem om doorheen deze crisis te komen! Axel Ronse, schepen van Cultuur
Organisatoren staan te popelen om hun creativiteit opnieuw de vrije loop te laten gaan. Ik ben er zeker van dat alle evenementen een schot in de roos zullen zijn, want mensen verlangen om nog eens naar een evenement te kunnen gaan. We hebben onze inspiratie gehaald uit Newcastle, waar men bewees dat zo’n evenementenplein perfect mogelijk is. Met dit outdoor plein zullen we tot minstens 1.000 personen op een veilige manier kunnen ontvangen en zijn we uniek in België. Kelly Detavernier, schepen van Evenementen
Al maandenlang ligt de evenementensector plat. Een drama voor de 80.000 ondernemers, werknemers en freelancers in de sector, maar ook voor de miljoenen Vlamingen die snakken naar samen dingen beleven. Met dit pilootproject toont Kortrijk aan dat het zelfs in deze tijden mogelijk is om veilig evenementen te organiseren. Ik ondersteun dit project van harte, en hoop dat het massaal navolging krijgt. Zuhal Demir, Vlaams minister van Toerisme

www.kortrijk.be/departxxl of via mail op departxxl@kortrijk.be

Depart-XXL3.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL