Klim op Maat: opening klimtoren voor kwetsbare jongeren en volwassenen

In 2023 organiseerde Stad Kortrijk voor de tweede keer het Burgerbudget. Een van de 10 winnende projecten was Klim op Maat. Een project dat zich focust op het toegankelijk maken van muurklimmen voor jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties. Sinds kort kunnen de cliënten van CAW en vzw Oranjehuis de sport beoefenen in de voormalige brandweertoren van de Deelfabriek.

Dankzij ‘Klim op Maat’ krijgen jongeren en volwassenen in kwetsbare situaties de kans om zichzelf uit te dagen en samen te groeien. Met de opening van de klimtoren blazen we zo niet alleen nieuw leven in de oude brandweertoren, maar versterken we ook de sociale verbondenheid van de stad. Ruth Vandenberghe, burgemeester

Na een succesvolle eerste editie in 2021, werd het Burgerbudget in 2023 opnieuw gelanceerd. Een initiatief waarbij 100.000 euro werd vrijgemaakt om creatieve, vernieuwende acties in de stad uit te voeren. Van de 36 ingediende voorstellen werden 25 geselecteerd voor de "budgetgame", waarbij meer dan 1.700 Kortrijkzanen hun stem uitbrachten op hun favoriete initiatieven. De 15 projecten met de meeste stemmen gingen door naar de burgerjury, die uit 16 gelote leden bestond. Deze jury koos uiteindelijk 10 winnende projecten.

De brandweertoren werd oorspronkelijk gebruikt om er de brandslangen te drogen. Na het vertrek van de brandweer in 1990 deed de brandweertoren lange tijd dienst als klimtoren voor de West-Vlaamse Bergsportvereniging. In mei 2023 ontdekten Klaas Devos (CAW Zuid-West-Vlaanderen) en Didier Bertin (vzw Oranjehuis) dat de klimtoren niet meer gebruikt werd en dat de Deelfabriek openstond voor sociale projecten. Deze kans leidde tot het project Klim op Maat, waarbij men kwetsbare jongeren en volwassenen een plaats wil bieden om aan muurklimmen te doen. Het is een sport die voor deze doelgroep doorgaans minder toegankelijk is. Dankzij de samenwerking van Didier Bertin, Klaas Devos, Maarten Bolle en Johan Defraeye krijgt de oude brandweertoren van de Deelfabriek nu een nieuwe bestemming.

Toen we ontdekten dat de klimtoren niet meer gebruikt werd, klopten we aan bij de Deelfabriek. Een mooie opportuniteit waaruit Klim op Maat is ontstaan. Met dit initiatief kunnen we de jongeren en volwassen uit onze organisatie een plaats bieden om te muurklimmen, een sport die voor deze doelgroep moeilijk bereikbaar is. Didier Bertin, vzw Oranjehuis 

Klim op Maat ontving als één van de winnaars van de tweede editie van het burgerbudget een bedrag van €11.542,05. Dit bedrag werd gebruikt voor de renovatie van de klimtoren en de aankoop van klimmateriaal. In totaal werden 2000 klimgrepen verwijderd, grondig gereinigd en vervolgens opnieuw bevestigd. De beveiliging werd vernieuwd en samen met vrijwilligers werd de toren opnieuw geschilderd. De jongeren en volwassenen van CAW en vzw Oranjehuis kunnen vanaf 26 maart de 18 meter hoge klimzaal zelf komen uittesten. Een ideale gelegenheid voor de buurt om kennis te maken met de nieuwe klimtoren. Daarnaast wordt ook bekeken hoe de buurt ook in latere fases nog meer betrokken kan worden bij dit project.

Klimtoren (c) Kortrijk
  • jpeg
Klimtoren (c) Kortrijk
  • jpeg
Klimtoren (c) Kortrijk
  • jpeg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL