Kortrijk zet Week van de Fair Trade in de kijker met grote kledingruilbeurs

In het kader van de Week van de Fair Trade (2-12 oktober) organiseert de werkgroep Kortrijk Faire Gemeente op zaterdag 5 oktober een grote kledingruilbeurs, inclusief Faire Cocktails, in de Deelfabriek. Dit evenement is een aanklacht tegen oneerlijke praktijken binnen de kledingindustrie en benadrukt het belang van eerlijke handel.

Geïnteresseerden worden uitgenodigd om zich uit te spreken voor de titel van Faire Gemeente. Tot 15 november kunnen zij een postkaart ondertekenen of hun stem uitbrengen via ikverkieseenfairegemeente.be. Wie de Week van de Fair Trade ten volle wil beleven, kan ook deelnemen aan het Oxfam ontbijt op 6 oktober of de Oxfam Klantendag op 12 oktober.

Kortrijk zet met deze SWAP-beurs opnieuw de Week van de Fair Trade in de kijker. Als stad tonen we dat eerlijke handel én hergebruik van kledij, meubels en meer een verschil maakt. Voor wie de Deelfabriek nog niet kon bezoeken, is dit een uitgelezen kans. Bert Herrewyn, schepen van Mondiaal Beleid

SWAP & COCKTAILS

De werkgroep Faire Gemeente Kortrijk, onderdeel van de Mondiale Raad, werkt samen met Stad Kortrijk, Maria's Corner (Bio en Fairfashion), de Oxfam Wereldwinkel en Howest (Hogeschool West-Vlaanderen). Per binnengebracht item krijgen deelnemers een bonnetje, te ruilen op de SWAP-beurs voor een ander kledingstuk. Wie een faire cocktail of ander drankje (twv min €5) koopt, krijgt ook een bonnetje om een kledingstuk uit te kiezen. Studio Stoflov blaast overtollig fluorescerend materiaal nieuw leven in. Samen met kinderen maken ze ‘fluo monsters’ om aan tassen of jassen te bevestigen, geheel afgestemd op de tijd van het jaar.

Ik verkies een Faire gemeente

Kortrijk neemt samen met 132 andere Vlaamse gemeenten deel aan de actie "Ik verkies een Faire Gemeente!". Deze actie, gelanceerd tijdens de Week van de Fair Trade, loopt tot 15 november. Inwoners kunnen hun stem uitbrengen door een ondertekende postkaart in te leveren op diverse locaties of online via ikverkieseenfairegemeente.be. De verzamelde kaarten worden op 6 december overhandigd aan het nieuwe gemeentebestuur.

Campagne meer dan ooit nodig

De titel van Faire Gemeente blijft noodzakelijk, 20 jaar nadat de eerste gemeente deze titel behaalde. Boeren en boerinnen in Vlaanderen en daarbuiten vechten nog steeds voor eerlijke prijzen en worden geconfronteerd met klimaatdruk. Dankzij de inzet van Kortrijk als Faire Gemeente is het bewustzijn rond klimaatverandering en fairtradeproducten sterk gegroeid. Initiatieven zoals zelfplukboerderijen en ecologisch samentuinen zetten lokale (agro-)ecologische voeding in de kijker.

Hoe kan je deelnemen?

In Kortrijk kan je jouw postkaart deponeren in het stadhuis, de bibliotheek, de wereldwinkel of bij tal van andere locaties. Of surf naar ikverkieseenfairegemeente.be. Voor meer informatie kan je contact opnemen met de lokale campagneverantwoordelijke via sarah.vandenbroucke@kortrijk.be.

OXFAM ontbijt en klantendag

Beleef de Week van de Fair Trade ten volle door deel te nemen aan het Oxfam ontbijt op 6 oktober of de Oxfam Klantendag op 12 oktober.

EXTRA VOOR PERS

Reporters/fotografen zijn welkom op de kledingruilbeurs op zaterdag 5 oktober. Er is een fotomoment voorzien in aanwezigheid van schepen Bert Herrewyn om 11 uur in De Deelfabriek.

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL