Graffitiwerk trekt aandacht voor YOUCA Action Day

Meer dan 15.000 jongeren uit heel Vlaanderen en Brussel oefenen op de YOUCA Action Day (17 oktober) hun droomjob-voor-een-dag uit. Zij draaien een hele dag mee bij een bedrijf, organisatie of particulier naar keuze, waarbij hun loon van €60 integraal naar sterke jongerenprojecten gaat. In Kortrijk doen ook heel wat scholen mee aan deze dag vol sociaal engagement. Vandaag (20 september) vindt al een VIP-dag West plaats, waar jongeren massaal hun school vertegenwoordigen en zich voorbereiden op de campagne. Heel wat leerlingen zijn nog op zoek naar een interessante werkplek en hopen bedrijven, organisaties en particulieren uit de omgeving van Kortrijk te inspireren deel te nemen aan deze unieke ervaring. Ze vragen aandacht voor het project met een graffiti-kunstwerk op de Graanmarkt.

YOUCA Action Day (c) Kortrijk
  • jpg
YOUCA Action Day (c) Kortrijk
Jongeren van hier die opkomen voor hun leeftijdsgenoten overal ter wereld, dat is actief wereldburgerschap. Ik roep bedrijven, vzw's en inwoners op om hen 1 dag een werkplek te geven en hen zo te steunen in hun sociaal engagement! Bert Herrewyn, schepen van Mondiaal Beleid

Tijdens deze editie staat de YOUCA Action Day in het teken van het recht op een schone, gezonde en duurzame leefomgeving. Dit is een plek waar jongeren zorgeloos opgroeien, zichzelf ontwikkelen en hun stempel drukken op de samenleving. Toch komt dit ideaal vaak niet overeen met de werkelijkheid en wordt dit recht voortdurend geschonden. Onder het motto #quartiertransformé strijden jongeren wereldwijd voor een buurt die op hun maat gemaakt is.

Ook dit jaar stemden YOUCA-jongeren massaal voor het project waar zij zich voor willen inzetten. De keuze viel op onze partner KIYO, die in Burundi samen met jongerenorganisatie Spring Communities werkt rond het recht op een schone, gezonde en duurzame buurt. In Burundi worden jongeren dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van ernstige milieuverontreiniging; velen wonen naast uitgestrekte vuilnisbelten en ondervinden rechtstreeks de gevolgen van schadelijke afvalstoffen die in de lucht en het drinkwater terechtkomen. Daarnaast zorgt de klimaatverandering er voor hevige regenval, overstromingen en onvoorspelbare droogteperiodes. Burundese jongeren blijven echter niet bij de pakken zitten en laten hun fantasie de vrije loop om een buurt te creëren waarin zij een rechtvaardige toekomst kunnen opbouwen. In oktober komen 12 Burundese jongeren naar België om Vlaamse en Brusselse leerlingen onder te dompelen in het jaarthema.

YOUCA steunt op verzoek van vele jongeren samen met Broederlijk Delen ook Theatre Day Productions in Gaza, een organisatie waarbij theater als uitlaatklep en traumaverwerking fungeert ten tijde van militaire bezetting en oorlogsgeweld. In België financieren we eveneens scholierenprojecten, waarbij jongeren op een creatieve manier van hun buurt een betere plek maken.

 

 

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL