Kortrijk lanceert collectief renovatieproject in de wijk Stade

De bewoners van de wijk Stade, net boven het Astridpark in Heule, gaan samen met de renovatiebegeleiders van Stad Kortrijk aan de slag met een collectief renovatieproject. Van september 2024 tot en met december 2025 krijgen de bewoners de kans om gezamenlijk hun woningen te renoveren. Met dit wijkrenovatieproject wil de stad onderzoeken hoe ze haar inwoners beter kan ondersteunen, zodat renovaties in Kortrijk nog beter verlopen.

Renovatieproject Stade (c) Kortrijk
  • jpeg
Renovatieproject Stade (c) Kortrijk
  • jpeg
Renovatieproject Stade (c) Kortrijk
  • jpeg
Kortrijk toont al jaren hoe het moet op het vlak van renovatie. De stad behaalt de meeste renovatiepremies van alle centrumsteden en de Kortrijkzanen staan bekend als voorbeeldige leerlingen in de renovatieklas. Toch is er is nog veel werk om alle woningen in onze stad energiezuiniger te maken. De stad zet daarom een extra stap om bewoners te helpen bij het verder verbeteren van hun woningen. Met een collectieve wijkbenadering kunnen we efficiënter de noodzakelijke renovatiegolf aanpakken. Door samen met je buren te renoveren, werk je kostenefficiënter. Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing, Bouwen en Wonen
Met dit renovatieproject realiseren we nog beter onze klimaatdoelen, verbruiken we minder gas en elektriciteit waardoor we ook onze inwoners helpen besparen. Een echte win-win. Bert Herrewyn, schepen van Klimaat

Een duwtje in de rug

Voor het eerste wijkrenovatieproject in Kortrijk is de wijk Stade geselecteerd, een buurt tussen het stadscentrum en Heule met zo'n 500 woningen. Bewoners ontvangen een uitnodiging met een vrijblijvend aanbod voor gratis renovatieadvies van de renovatiebegeleiders van de stad. De renovatiebegeleiders, die al meer dan 5.000 Kortrijkzanen bij hun verbouwingen hielpen, bieden niet alleen technische ondersteuning, maar ook advies over financiering en premies. Zo maken ze renovaties voor iedereen toegankelijker.

Daarnaast biedt Stad Kortrijk een extra wijkrenovatiepremie aan voor werken aan de bouwschil van woningen, zoals gevelrenovaties en isolatie. Alle deelnemers uit de wijk ontvangen bovendien een gratis EPC-attest, waarmee ze kunnen zien hoeveel de energiekosten dalen dankzij de uitgevoerde werken. De ambitie is om minstens 10% van de woningen in de buurt van duurzame verbeteringen te voorzien.

Buren motiveren en inspireren elkaar

Ook in Stade wordt volop gerenoveerd. De renovatiebegeleiders hebben de afgelopen jaren al verschillende wijkbewoners geholpen, en hun ervaring toont aan dat buren elkaar vaak inspireren. Zo zijn Wim en Sarah, bewoners van de Herdersstraat, al tien jaar bezig met de renovatie van hun woning. Onlangs hebben ze, met de hulp van de renovatiebegeleiders, hun buitenmuren volledig geïsoleerd.

Meer informatie over het project: www.kortrijk.be/wijkrenovatie-stade

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL