Evacuatie nodig na vondst vliegtuigbom tijdens graafwerken werf Pottelberg

Arbeiders stootten omstreeks 12 uur op een oude vliegtuigbom tijdens graafwerken op de werfsite Pottelberg (thv Engelse Wandeling 11). De ontmijningsdienst DOVO en de hulpdiensten zijn ter plaatse. Om over te gaan tot de effectieve ontmanteling van de vliegtuigbom wordt een veiligheids- en evacuatieperimeter ingesteld. Alle personeel, bezoekers en bewoners van de omliggende winkels en panden in een straal van 300 meter worden momenteel geëvacueerd.

Update 17:28 uur

De ontmanteling begon omstreeks 16.30 uur. Doordat de bom reeds gestabiliseerd was en in goede staat verkeerde, konden de ontmijners onmiddellijk van start. De ontsteker werd vrijgemaakt, waardoor de bom veilig kon worden ontmanteld. Het trein-, lucht- en autoverkeer werd om 17.15 uur opnieuw vrijgegeven. De geëvacueerde aanwezigen kunnen terug naar hun huis of bedrijfspand.

Update 16:34 uur

De ontmanteling is momenteel bezig. Hierdoor kan een kleine knal te horen zijn. Dat is normaal.

Evacuatie nodig om vliegtuigbom te ontmantelen

De bom die gevonden werd tijdens graafwerken is van Amerikaanse makelij en dateert uit WO II. De vliegtuigbom meet 1 meter bij 40 cm diameter. DOVO heeft de bom gestabiliseerd. Alvorens DOVO kan overgaan tot de effectieve ontmanteling worden de personeelsleden, bezoekers en bewoners van de meest nabije winkels en huizen geëvacueerd. Het gaat om zo'n 20-tal bedrijven. Zij kunnen terecht in OC Marke. De bewoners die aan de rand van dat gebied wonen wordt aangeraden om tijdens de ontmanteling binnen te blijven en weg te blijven van de ramen. Zij krijgen hiervoor instructies via BE Alert.

 

Hoe gaan we te werk?

Het gebied dat wordt geëvacueerd valt binnen de rode zone (zie kaart infra). Alle personen uit de bedrijven en winkels (rode perimeter - 300m) worden geëvacueerd, bewoners in de oranje zone (900m) krijgen de raad om tijdens de ontmanteling binnen te blijven en weg te blijven van de ramen. De hulpdiensten komen langs bij de winkels en andere panden die binnen de perimeter vallen om alle aanwezigen te evacueren. Zij manen iedereen aan om tijdelijk het gebied te verlaten. De mensen die tijdens de evacuatie niet terecht kunnen bij familie of vrienden, worden opgevangen in OC Marke. Medewerkers van het psychosociaal hulpverleningsnetwerk zijn aanwezig om iedereen op te vangen. De plaatselijke Chiro staat in voor opvang van de kinderen. Inwoners die moeten geëvacueerd worden en niet mobiel zijn, worden geholpen door het Rode Kruis. Ook het trein- en vliegverkeer zal tijdens de ontmanteling volledig worden stilgelegd.

DOVO voorziet dat de ontmanteling vlot kan verlopen. Inwoners zullen dus zeker vanavond nog naar huis kunnen. We raden de inwoners aan om de media en stadskanalen te volgen voor nieuwe info en precieze timing van de ontmanteling.

Rode zone = 300m, Oranje zone = 900m
  • png
Rode zone = 300m, Oranje zone = 900m

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL