Nieuw speelbos met ravotzone aan de Fabrieksbeek krijgt vorm

In Rollegem zijn de graafwerken gestart van een nieuwe avontuurlijke speelzone. De groenzone achter de begraafplaats krijgt in samenwerking met het Regionaal Landschap Leie en Schelde een volledig nieuwe herinrichting met speelheuvels, wilgenhutten, een speelbos en groene rustplekken. De stad komt hiermee tegemoet aan de vraag van de Rollegemnaren om meer bomen, bos en groene speelnatuur in hun omgeving te voorzien. Na de graafwerken en de aanleg van de speelheuvels en paden volgt in het najaar de groeninrichting.

Speelzone Fabrieksbeek (c) Kortrijk
  • jpg
Speelzone Fabrieksbeek (c) Kortrijk
  • jpg

Nood aan meer groene speelruimte

De publieke speelruimte voor jeugdbewegingen, scholen en verenigingen is vrij beperkt in Rollegem. Chiro Tandem gebruikt al enkele jaren de weide achter de begraafplaats als speelveld, maar landschappelijke ingrepen waren eerder nog niet mogelijk. Ook vanuit de inwoners nam de vraag naar meer bos, bomen en groen in de omgeving de laatste jaren toe. Vanuit jongeren- en natuurbeleid nam de stad het initiatief om aan deze behoeftes te voldoen.

Een groene, ecologische en avontuurlijke inrichting

Samen met enkele lokale partners als Chiro Tandem, Rollegem Bos, Gezinsbond, Vrije Basisschool Sint-Theresia en MFC De Kindervriend werd nagedacht over een inrichting op maat van elke inwoner. Ook de Provincie West-Vlaanderen, eigenaar en beheerder van de Fabrieksbeek langs het domein, werkte aan het ontwerp mee. Reliëf, bomen, speelgelegenheid, avontuur, rust en veiligheid waren de kernwoorden die vooropgesteld werden.

In 2023 hebben we al 900 plantjes in de grond gestoken voor het speelbos. Door het slechte weer van de afgelopen maanden moesten de graafwerken voor de speelheuvels helaas worden uitgesteld. Ik ben blij dat de volgende fase nu eindelijk gestart is. Dit najaar zaaien we bloemenmengsels, planten we de fruitboomgaard en maar liefst 14 schaduwbomen. Als alles klaar is plannen we een feestelijke opening, maar het speelbos zal tegen deze zomer wel al toegankelijk zijn voor nieuwsgierige Rollegemnaren.  Bert Herrewyn, schepen van Natuur, Klimaat, Kinderen en Jongeren

Op basis van deze inbreng tekende het Regionaal Landschap Leie en Schelde een groen, ecologisch en speels plan uit dat nu volop in uitvoering is. Er wordt een smal pad aangelegd om het gebied vanaf de Beekweg toegankelijk te maken en de bezoeker via een fruitboomgaard tot bij een centrale ontmoetingsplek brengt. Het pad leidt je verder tot bij de actieve zone waar naast een open speelveld en speelbos ook een zitarena in een speelheuvel wordt aangelegd, die kan gebruikt worden als uitkijk- of rustplek binnen de speelzone. We voorzien ook tal van heuvels en een put met bespeelbare elementen als boomstammen, zand, wilgentunnels en touwen. Zo is er in deze nieuwe groene omgeving voor elk wat wils.

Omdat de speelzone voor iedereen toegankelijk moet zijn, is een berijdbaar en rolstoeltoegankelijk grindgazon doorheen het gebied aangelegd. Dit pad doorkruist de groenzone, passeert de schaduwrijke zitplek, de speelweide en komt tot bij de speelbergen en zandzone. Zo kan iedereen bij alle leuke plaatsjes komen. Daarnaast werd ook de veiligheid rond de beek grondig onderzocht. Door het behouden van een ruigte zone zorgen we voor een natuurlijke buffer en noodzakelijke afsluiting tussen de beek en de speelzones.

Timing

Het project heeft door de slechte weersomstandigheden van afgelopen maanden helaas wat vertraging opgelopen. Door de vele regen en de natte periode was het te nat om te beginnen graven, waardoor de oorspronkelijke timing opgeschoven is. In het najaar worden de resterende bomen en struiken aangeplant, waarna de avontuurlijke speelzone officieel kan worden geopend in het voorjaar 2025. In de zomer zal de speelzone wel al toegankelijk zijn.

Kostprijs

De totale kostprijs bedraagt 25.700 euro (incl. BTW), waarvan 5.500 euro wordt gesubsidieerd door het Regionaal Landschap Leie en Schelde.

ontwerp speelbos Rollegem.jpg
  • jpg

Bevoegd

Gerelateerde onderwerpen

Ontvang exclusief nieuws

Ben je een journalist? Of werk je voor een dagblad, tijdschrift of blog?
Meld je aan en krijg als eerste toegang tot ons nieuws.

Aanmelden

Ontvang het laatste Kortrijk nieuws via RSS.

Of abonneer handmatig met de Atom URL